copiivsparinti1Ce facem cu copiii diferiți? Copiii care nu accepta așa de ușor regulile? Cei care nu repetă în cor, care nu vor sa meargă pe cărări bătătorite, cei care pun sau isi pun intrebari…
E foarte simplu sa relaționam cu mici robotei cărora sa le dam comenzi pe care aceștia sa le execute orbește, nu avem bătăi de cap și suntem foarte liniștiți, asa-i? Sunt copii “cuminti” și cine nu-și dorește copii cuminți?
Când eram gravida cu fiul meu, acum….ceva ani, niciodată, dar absolut niciodată, când mi-l imaginam cum va fi sau mă gândeam cum va fi viața cu el, nu mi-am dorit sa fie “cuminte”. Îmi doream sa fie sănătos, deștept, curios, ambițios, sa-mi pună răbdarea la încercare și sa fie veșnic o provocare, ce sa mai ocolesc, imi doream un năzdrăvan. Știu, e o nebunie dar așa îmi doream sa fie și așa mi-a dat Dumnezeu, după pofta inimii și a gândului, sa mă satur! 🙂 Ba încă mi se părea tare ciudat când întâlneam gravidute, si, care, vorbind despre copii, spuneau ca își doresc sa fie “cuminți”. Ori chiar o vorba din popor spune clar ca “baba frumoasa și copil cuminte, nu exista”.

copiivsparinti2Ceea ce-mi doream eu (și după care tânjesc mereu) este comuniunea / colaborarea cu cel mic, sa ne înțelegem din priviri, sa ne simțim, sa ne povestim, sa avem micile noastre obiceiuri, locuri, secrete…..ei bine la asta mai am muuuult de lucrat!!
Dar un copil “cuminte” în sensul acela vechi în care parintele spune si copilul se supune fara drept de replică, un astfel de copil nici un mi-am dorit, nici nu îmi doresc.

Nu pot sa înțeleg părinții (sau bunicii) care se mândresc cu astfel de copii “cuminți”, pentru care nu pare sa fie atat de important ce simte sau ce dorește copilul, ci important e ca acesta sa “execute” exact ce spune el, cand spune el; nu vad frica din ochii copiilor lor când le îndeplinesc voia (fara voie și fără sa inteleaga) sau chiar daca o vad e ca si cum ar fi o confirmare a autoritatii (eu sunt seful aici, ma bucur ca ai inteles).

Poate ca scopurile sunt nobile, poate ca își doresc copii ascultători, care ” sa nu-i faca de ras” , care sa fie model, Toti ne dorim asta, dar mai conteaza si cum ajungem la acest rezultat -prin teama, prin umilirea sau frustrarea copilului ? Nu prea cred ca are rost. Oare nu se va intoarce totul contra noastra daca reactionam asa? Si asta exact cand ne dorim mai putin ? Sau poate ca, imediat ce vor putea sa se desprinda de noi, si nu se vor mai simti  amenintati de autoritatea noastra, vor pleca fara sa se mai uite in urma.

Oare procedand asa nu ne gândim ca mai târziu, copiii pe care acum îi învațam să înghită totul fără sa filtreze, fara sa înțeleagă sau fără sa aibă dreptul sa intrebe, sa se indoiasca, când vor fi adulți, vor avea același comportament de supunere și fata de șefi sau de fiecare data când vor întâlni o persoana mai autoritara nu vor avea curajul sa o confrunte?
copiivsparinti4Nu este oare mai plăcut și mai interesant sa ai de-a face cu un copil deschis, căruia nu ii este teama sa exprime ceea ce gândește?
Sau noi ca adulți ne simtim de fapt amenințați în autoritatea noastră, în limitarea noastră de astfel de copii?

Nu este nicio rusine sa ne recunoastem limitele, nu toți suntem experți în toate, nu e nicio problema sa căutăm răspunsuri, soluții sau sa ne cerem scuze când greșim. Daaa și oamenii mari greșesc și inca destul de mult (mai ales in relatia cu cei mici), și ei învață și ei au temeri sau frustrări.
Evident granițele sunt foarte firave și, în lipsa unei consecvente sau din superficialitate, se poate ajunge la indolenta. Cheia e cumva însă tot la părinte, sa știe sa impună limite cu blândețe, sa fie atent la semnalele date și dacă apar comportamente nedorite să vadă care este cauza, care dintre nevoile de baza nu a fost îndeplinită, nu sa omoare din fașă interesul și curiozitatea copilului compromitandu-i astfel dreptul la o viață demnă mai târziu.

Ne vedem si pe Facebook, mamide2, like daca rezonati !🙂

credit foto alexgavriliu.ro; smartandhappychild.ro; damaideparte.ro

 

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s