De mult nu am mai citit un roman, tot ce apuc sa citesc sunt articole, studii, recenzii si astea pe sarite ; ghicesc cuvintele si scurtez paragrafele, dar sa stau sa savurez o lectura, sa plonjez in lumea mirifica a unei povesti de adulti (ca de copii am tot avut parte) de mult nu mi s-a mai intamplat.

miercuri_respiramAsa ca pe « Miercuri, respiram » am zabovit cat am putut eu de mult ; in primul rand ca nu m-am aruncat pe ea imediat ce a sosit, am incercat sa-mi gasec starea si locul ; apoi cand am deschis cartea m-am bucurat de atingerea ei, de miros, am rumegat cuvintele, am asteptat, am amanat, am inchis-o cand simteam ca paginile mi-au luat-o pe repede inainte si gandul nu a reusit sa cuprinda tot…Eu sunt genul foarte plangacios : plang la filme, plang la desene animate, plang cand citesc, am plans cand ii citeam fiului meu Cuore, inima de copil si Catelusul schiop al Elenei Farago, de nu mai vedeam pagina si se uita bietul copil la mine ca la un extraterestru (intre timp s-a mai obisnuit un pic, pana la urma nu e la si cand asa face-o intentionat).

Initial mi-am propus sa citesc cartea ca un critic literar, fara prea multa emotie si fara implicare sentimentala doar intelectuala, cu intentia a de a privi obiectiv ceea ce aveam sa parcurg ; dar cred ca imi era « foame » de un roman, asa ca m-am simtit fara sa vreau prinsa in vartejul lecturii, amestecand amintiri si trairi personale de pe vremea cand eram insarcinata cu cele ale personajelor, imaginand si continuand firul povestilor celor 6 fete, intrerupand pe alocuri lectura in mod voit pentru a lasa sentimentele sa lucreze si sa se domoleasca.

Romanul este scris la persoana intai, Miruna – unul dintre personaje povesteste un crampei din viata ei si a altor 5 fete, din momentul in care se intalnesc la un curs Lamaze si pana dupa nastere. Toate sunt insarcinate in trimestrul al treilea, toate sunt femei de varsta a doua, unele la prima sarcina, altele la a doua sau a patra. In rest foarte diferite atat ca meserie, mediu social, preocupari, provenienta sau caracter; un grup extrem de eterogen care poate, in altfel de conditii nu ar fi avut nicio sansa de reusita in a lega vreun fel de relatie, cu atat mai putin de prietenie.

Si iata totusi, ca, sarcina cu neputintele si problemele ei, cu timpul ramas gol de la serviciu si harababura creata de hormonii specifici perioadei, face ca legatura celor 6 personaje sa razbata dincolo de cursul Lamaze – la care se inghesuiau toate in mansarda unei case vechi, orbecaind pe o scara subreda si ajutandu-se reciproc cu cipicii albastri de protectie. Relatii de prietenie pentru care de obicei e nevoie de ani de zile se sudeaza puternic in numai cateva saptamani / luni.

Frazarea scurta, vioaie si usoara, dialogurile autentice si limbajul simplu fac ca lectura sa curga rapid ; planurile nu se suprapun, firul povestii curge liniar trecand de la un personaj la altul cu usoare abateri in arrière. Liantul tuturor secventelor este evident povestitorul Miruna care, in ciuda dezorganizarii totale ce o caractezizeaza, reuseste sa fie cea catre care converg toate fetele spre confesiune, ajutor si sprijin.

Totul debuteaza cu o nastere intr-un taxi a uneia dintre cele 6 gravide, evident singura care nu si-ar fi dorit sa nasca natural, pentru ca apoi Miruna sa preia fraiele povestii, sa ne introduca in atmosfera si sa ne prezinte personajele. Pasajele de inceput, amuzante si familiare oricarei femei ce a mai fost insarcinata sunt intrerupte, aproape de la inceput de elementul neobisnuit si tragic. Fiecare capitol ce urmeaza ascunde o noua drama care se dezvaluie sub ochii cititorului, asaltat la un moment dat de noianul de probleme care de care mai grava ce se abate rand pe rand pe capul fiecarei gravide.

E ca si cand Ioana ar fi vrut sa surprinda toate aspectele negative ale societatii, realitatea cruda la care este supusa in special femeia : violenta conjugala, drama pierderii si nasterii unui copil mort, inselatoria, pierderea casei sau a unui om drag, adulterul, cancerul…Pentru ca apoi, dupa sangerarea fiecarui personaj, dupa ce suntem vlaguiti – noi ca si cititori – de atat amar si storsi de neputinta si amaraciune, jongland printre dramele acestora si asteptandu-ne la tot ce era mai rau, sa fim martorii rasturanarii de situatie si sa vedem ca lucrurile se asaza frumos, se linistetsc si chiar sa descoperim ca « tot raul e de fapt spre bine ».

Dramele se rezolva rapid, asa cum au si aparut, situatiile se rastoarna frumos si fara prea mare interventie din partea personajelor care se lasa mai mult purtate de val, nu se dau cu capul de pereti, nu se arunca de la etaj de suparare, nu fac crize de nervi sau de plans, nici nu nasc prematur (doar un pic mai devreme decat era planificat pentru Carmen – care iata, naste destul de usor si rapid in taxi).

Un fel de optimism hollywoodien strabate povestea. De altfel tot romanul iti da impresia ca esti spectatorul unui film American, punctul culminant e de fapt o succesiune de puncte culminante ca intr-o scena cu urmariri de masini care devine din ce in ce mai periculoasa si pare ca nu se mai termina, tinandu-te cu inima la gura pentru ca, intr-un final, cand credeai ca nu mai e cale de iesire, lucrurile sa se domoleasca si chiar sa treaca in extrema cealalalta.

Pe alocuri, firul relatarii evenimentelor e intrerupt de cugetarile povestitorului, axiome de viata si de bun simt in care cu siguranta fiecare femeie se poate regasi si le poate adapta propriei experiente. Miracolul maternitatii este cel care reuseste sa lege sase destine diferite, le ajuta sa depaseasca orice obstacol si sa gaseasca puterea si bucuria unui nou inceput. O carte care se citeste pe negandite, care iti umezeste ochii pe alocuri si iti urca inima in gat pentru ca apoi sa te umple de liniste si pace. Recomand cu drag!

Ne vedem si pe Facebook, mamide2, like daca rezonati !

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s