Imi salvasem de mult in agenda evenimentul Otiliei. Soarta a facut ca Miruna (#siblondelegandesc) sa faca un concurs in care sa ofere doua invitatii si una dintre norocoase sa fiu eu. Imi doream sa ajung la aceasta conferinta despre « femeie » pentru ca o admir foarte mult pe Otilia si stiu ca tot ceea ce spune ea nu e doar spicuit din carti ci este si experimentat si trait. Plus, cam dintotdeauna am fost interesata de ce inseamna « femeia », ce reprezinta ea pentru ea, pentru societate si pentru ceilalti, cum ar trebui sa fie, care este de fapt rolul si rostul ei, de ce exista de multe ori atata « rautate » din partea femeilor…
Femeia….o, femeia, mister, enigma, fascinatie…. Nu cred sa existe femeie care sa nu fi simtit macar o data un fel de presiune din partea societatii, a familiei, a jobului, etc. ceva care sa ii spuna cum trebuie sa fie, cum sa se comporte, cum sa reactioneze, etc. Otilia a inceput cu filmuletul de prezentare pentru Ikea, pe care cred ca multi il cunoasteti si care, prin intermediul mai multor femei (printre care si Otilia) pune in centru « femeia » si incearca sa descifreze rolul si rostul acesteia.
Opresiunea femeii
Femeia a fost supusa inca de la inceput opresiunilor, acestea accentuand-se odata cu aparitia si cresterea economiei, femeia simtea opresiune pentru existenta ei si astfel din nevoia de subzistenta (aceia de avea cu ce trai si a-si hrani copiii) suporta opresiunile societatii, ale barbatului. Femeia a invatat astfel de la inceput sa-si reprime anumite sentimente, trairi sau manifestari. Femeia trebuia sa fie cea din umbra, care nu striga, nu reactioneaza violent, nu are initiativa, verbul definitoriu pentru femeie fiind « astepta ». Si daca e sa ne uitam la povesti, remarcam ca toate frumoasele printese nu prea faceau intr-adevar mare lucru, cresteau, cantau, si asteptau printul minunat care sa le salveze si cu care sa se casatoresca. Acest concept al femeii linistite, modeste, umile, care asteapta, a inceput putin cate putin sa fie spart…si vedem « Frosen », unde accentul nu mai e pus pe relatia dintre femeie si barbat ci pe relatia dintre doua surori, o avem si pe printesa Elena din Avalor, care e plina de initiativa.
Dar pe langa aceasta opresiune din partea societatii si a mediului inconjurator, femeia a simtit de foarte multe ori opresiune si din partea celorlate femei. La inceputuri, femeia era in competitie cu alte femei din nevoia clara de a-si asigura dreptul la viata si existenta, apoi in familie, cand fata crescand, simte opresiune din partea mamei care se vede amenintata de tineretea sau frumusetea fetei sau fata care se simte defavorizata de frumusetea mamei pe care nu are sanse sa o ajunga sau chiar depaseasca.
Spre deosebire de barbati, unde comportamentul agresiv este chiar incurajat, femeia a fost invatata de mica sa renunte la gesturile agresive, la fizicalitate, o femeie care loveste, tipa, se isterizeaza e o femeie urata, deci toate aceste gesturi i-au fost de la inceput refuzate. Harriet Lerner spunea ca « furia », conceputa ca fiind apanajul barbatilor, este doar o emotie, o emotie ca oricare alta care trebuie traita ca atare.
Femeia a fost educata sa aiba inainte de toate grija intai de ceilalti si apoi de ea, sa nu se bucure de castig daca altcineva este ranit, sa-si reprime bucuria succesului din grija pentru sentimentele celuilalt. « Noi » inaintea lui « Eu ». Punandu-se pe ea pe primul loc inaintea celorlati, femeia risca : riscul de a pierde relatii, familie, statut, etc.
Exista doua tipuri de comportamente care au fost identificate : Sindromul « nice lady » si « sindromul cold bitch ». Nice lady, este femeia supusa, modesta, grijulie fata de cei din jurul ei, care isi reprima furia, bucuria de teama de a nu-i jigni pe ceilalti cu manifestarile ei, se simte vinovata si isi cere scuze excesiv. Cold bitch este femeia care explodeaza, se isterizeaza, isi permite sa exteriorizeze manifestarile agresive, transpunandu-le in ceilalti. E vazuta ca isterica, irationala, nebuna…
Diferentele dintre femei si barbati
Exista da diferente intre femei si barbati si nu numai in ceea ce priveste aspectul fizic. Specialistii au descoperit prin secolul XIX ca barbatii erau posesorii unui creier cu 9% mai mare decat creierul femeii dar, ulterior s-a ajuns la concluzia ca numarul celuleor este acelasi numai ca in creierul femeii sunt mult mai condensate. Deci mitul ca barbatii sunt mai destepti decat femeile pentru ca au un creier mai mare, a fost demontat.
O alta diferenta intre barbati si femei este accea ca osul de legatura (corpus calossum) dintre emisfera stanga si emisfera dreapta este mai lat la femei decat la barbati. Acest lucru explica de ce femeile reusesc sa treaca mult mai usor de la rational la emotional si invers.
S-a constatat deasemenea ca barbatii au mai multi procesori in amigdala. Acesta este motivul pentru care barbatii reactioneaza imediat, mult mai rapid prin violenta, « sar la bataie » in vreme ce femeile asteapta, cantaresc.
Creierul femeii inregistreaza mai profund stresul psihologic ceea ce face ca femeia sa anticipeze pericolul si sa se ingrijoreze. Nu degeaba « drobul de sare » …
Femeile au cu 11% mai multi neuroni in centrul limbajului si al auzului…exista deci o explicatie pentru nevoia mai mare a unei femei de a verbaliza decat a uni barbat.
Hipocampusul- centrul memoriei de lunga durata- este mai mare la femei decat la barbati, iata deci cauza pentru care femeile reusesc sa retina mult mai multe lucruri, detalii, date peste ani si ani. Barbatii, sunt mai rationali dar cu memoria stau mai prost si faptul ca nu isi mai amintesc cum erai imbracata la prima inatlnire nu este nici lipsa de iubire, nici re vointa ci pura anatomie : nu-l ajuta natura.
Mecanismul schimbarii
Stim ca femeia este intr-un anumit fel, cercetari, studii antropologice si psihologice au tot fost facute. Avem explicatii pentru felul in care femeile au fost nevoite de-a lungul secolelor sa se cenzureze, sa se cizeleze dupa cerintele societatii. Stim ca exitsa diferente intre barbati si femei. Dar ce facem cu aceste informatii ? In afara de faptul ca uneori ne ajuta sa ne intelegm mai bine (nu-i mai sar atat de repede in cap barbatului ca a uitat aniversarea noastra, ca deh, stiu ca are hipocampusul mai mic… J ) nu schimba cu mare lucru situatia.
Schimbarea vine foarte greu si cu o permanenta constientizare si control. Inconstient femeile nu doresc sa-si depaseasca mama sau bunica, (valabil de altfel si pentru barbati) daca mamei i-a fost greu sa ceara si mie imi va veni greu sa rup acest lant. Mi-e frica sa cer de teama de a nu pierde. Ca sa pot cere, trebuie intai sa fiu pregatita : pregatita sa fac fata amenintarilor si pierderilor si sa nu dau inapoi.
Un punct important in acest mecanism al schimbarii, este descifrarea conflictelor. Descopera pseudo-motivele conflictelor, de ce ne certam noi de fapt (care este motivul real). Daca ne privim mai atent, recunoastem ca atunci cand ne suparam ca sotul nu iese mai mult in parc cu copilul, este de fapt, de exemplu, ca nu iese cu noi, ca nu ne da atentie noua. In final, ajungem la invinovatirea celuilat. Exista de altfel in cadrul conflictelor un dans al interactiunilor : femeia incearca sa se apropie, intreaba, vrea sa stie, verbalizeaza mult, si pe cat de mult isi doreste aceasta sa stie, sa afle raspunsuri, sa vorbeasca, pe atat barbatul se distanteaza, face pasul inapoi, el are nevoie de spatiu si liniste.
Schimbarea inseamna asumare, eliberarea de teama de a pierde si de sentimentul de vinovatie !
Ascultare eficienta
Finalul conferintei a avut o superba parte practica de listening partnership, extraordinar exemplificata de catre Otilia si Iuliana Roca. Principiile unei ascultari eficiente :
- Asculta fara a judeca
- Tot ceea ce iti spune partenerul de ascultare este confidential
- Empatizeza (nu ii da exemple personale, nu incerca sa ii dai sfaturi, confirma vizual ca auzi ce spune)
- Ajuta-l sa se exprime : numeste sentimentele, trairile.
Exercitiul a fost wow !! E cea mai buna metoda de a elibera durerile trecute. Altfel, acestea raman in permanenta in noi si gata sa iasa la lumina de fiecare data cand evenimentele prezente le reactiveaza, iar interactiunea cu copiii sau partenerul activeaza intotdeauna dureri din trecut legate de persoanele de atasament. Tema exercitiului a fost evident : Femeia. Si, de unde initial, credeam ca nu am ce spune, ca nu e nimic in mine…in momentul in care am intrat in practica cu partenera mea, a fost ca o eliberare a unor ganduri atat de adanc ascunse….cele 5 minute au fost insuficiente.
Extraordinara seara, alaturi de Otilia!
Ne vedem si pe Facebook, mamide2, like daca rezonati !
credit foto vox.publika.md