Se întâmplă așa ca anumite perioade sa scoată din tine ” ce-i mai rau” cum se zice popular, și ca un făcut asta sa se petreacă în zilele de sărbătoare sau exact atunci când armonia ar trebui sa fie mai mare și voia buna sa aștearnă zâmbete pe fetele tuturor.

Știu, nu e o noutate!!! Dar dacă nu e conștientizata constant, voluntar și la timp își face simțită prezenta de fiecare dată. Dacă mecanismele de autoreglare nu funcționează corect, riscul de a avea Sărbători tensionate e tot mai mare. Perioada Crăciunului și a sfârșitului de an e una încărcată de emoții și cugetări cu semnificații deosebite pentru oricine, fie el copil sau adult, creștin sau nu. Încă un an se apropie de final și ca de fiecare dată, la fel ca iarna, lucrul ăsta ne cam ia prin surprindere. 🙂

coplesita.pngTe gândești ca nu știi când a trecut timpul și așa începe introspectia: ce s-a întâmplat pe tot parcursul anului; cu ce gânduri ai plecat la drum; ce ai fi vrut sa se întâmple; cât din ce ti-ai propus ai realizat sau ce întorsătură au luat lucrurile…uneori ești mulțumit, alteori nu. Momentele astea de bilanț nu sunt niciodată ușoare, chiar dacă ieși pe plus. Sfatul lui Gaspar din “Copilul invizibil” : “Nu sunt perfect și nici nu trebuie sa fiu. Mă iubesc și mă accept așa cu sunt”, ar trebui sa ne răsune mereu în urechi dar nu e foarte simplu.

Așa Cum spuneam, e nevoie de exercițiu iar perioadele de sărbători sunt menite sa ne pună întotdeauna maxim la încercare. Sărbătoarea Crăciunului mai mult decât celelalte…de ce?
Pentru ca acum majoritatea oamenilor simt nevoia sa fie mai buni, mai darnici, sa fie alături de cei dragi, sa facă daruri plăcute, sa nu dezamăgească,….și din dorința de a face totul bine, din prea mult exces de zel, se întâmplă ca lucrurile sa iasă exact pe dos.
Fie nu ai timp sa faci tot ce îți propui, fie nu ai bani sa cumperi tot ceea ce îi dorești sau crezi ca își doresc ceilalți, fie toată chestia asta cu sărbătorile te calcă se-a dreptul pe bătături, ți se pare ca se face prea mare tam-tam și tu vrei sa nu ai de-a face dar ești prins în tăvălug, fie te simți copleșit de atâtea drumuri, munca, serbări, cadouri și ajungi se fapt sa nu te mai bucuri de nimic….

Deci sfârșitul de an vine cu :
-bilanț personal
-agitație pentru cadouri, serbări, cumpărături, alergatura
-munca multa și acasă și la serviciu
-bani, bani, bani (de obicei mai mulți care pleacă decât cei care intra…)
-dorința de a face bine
– timp limitat

Cum poți face fata provocărilor astfel încât aceste sărbători sa fie chiar așa Cum.ți se ureaza “tihnite și luminate”?
1. În primul rand acorda-ți un pic de timp pentru tine. Petrece timp tu cu tine, savurând o cafea așa Cum nu ai mai facut-o de mult!! Stiu, o sa zici ca e nebunie, mai ales când ai copii mici și mari. Ca tu Îți faci o cafea dimineata și abia pe la prânz când îi culci apuci sa bei o gura, e rece și fără gust…încearcă sa schimbi asta, măcar o dată. Și acest scurt răgaz cu siguranță te va incarca de energie pozitiva și Îți va limpezi gândurile.
E benefic atât pentru tine cât și pentru ceilalți, nu crezi? Nu îți place cafeaua? Găsește tu altceva, ceva micuț dar care îți face plăcere: mergi la cofetăria din colt și mănâncă o savarina, stai pe banca și privește trecătorii, citește, asculta muzica, mediteaza…e greu pentru ca și ceilalți ar trebui sa te ajute să îți acorzi acest ragaz. Fa-l tu întâi pentru el, ca sa înțeleagă mai bine! E foarte important când simți ca lucrurile pe iau pe repede înainte sa știi sa te oprești un pic!
2. Fii mai blând cu tine. Eu am o mare problema cu mine fiind cel mai aprig critic al meu….trebuie sa învățăm sa ne iubim mai mult, sa ne respectam. E o meteahna veche, care ne-a fost transmisa și noua dar o putem schimba cu puțin efort.
3. Fa exact atât cât poți face dar asigura-te ca ai făcut tot ce se putea din punctul tău de vedere. Stiu ca vrei sa faci totul și sa-i mulumești pe toți, uneori nu se poate.
4. Cere ajutorul. Nu-ți fie teamă să ceri ajutor atunci când nu mai poți sau sa delegi. E valabil nu numai pentru perioadele astea de sărbători care sunt mai încărcate.
5. Fa totul cu drag și cu plăcere, nu te mai gândi “aoleu, trebuie sa fac și ăsta și asta și sa merg și acolo și sa….. pune pe hârtie ce ai de făcut, priorizeaza și fa cu drag. Dacă e o povară, cu siguranță nu va aduce prea mare plăcere nici celorlalți daca  e vorba despre cadouri, mâncare, etc sau nu va ieși prea bine. Relaxeaza-te și iubește ce faci. Energia ta se răspândește în jur așa ca asigura-te ca e buna.

Fiecare trebuie sa își găsească propriile mecanisme de autoreglare. Voi ce alte soluții propuneți ca sa avem Sărbători liniștite, sa ne bucuram cu adevărat de ceea ce însemna Crăciunul și pur și simplu sa ne simțim bine?

Ne vedem si pe Facebook, mamide2, like daca rezonati !

credit foto : centruldeparenting.ro

 

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s