Spuneam intr-un articol anterior ca nu prea stim sa mancam sanatos, nici ce trebuie, nici cat si nici cand. Nu vorbesc de cei care locuiesc in capitala sau in marile orase si care se documenteaza si au si dare de mana. Vorbesc mai ales de cei cu acces mai mic la informatie si bani mai putini si care sunt ingroziti cand vreun medic le spune ca trebuie sa tina regim sau trebuie sa schimbe alimentatia crezand ca acest lucru ii va costa mult mai mut si nu isi pot permite. In plus, resping din start idea ca o mancare gatita mai sanatos poate fi si gustoasa !

sanatatea-inimiiPersonal, sunt un om al echilibrului (adica incerc asta). Nu cred in veganisme sau raw-veganisme; cred in puterea carnii care ne-a ajutat sa avem un creier mai evoluat, imi place gustul ei si as combina-o cu orice. In plus am o relatie foarte apropiata cu mancarea pe care o consum intotdeauna cu placere nu pentru ca trebuie dar fara pasiune distrugatoare. Adica nu mi-a fost niciodata pofta de mor de ceva sau nu am mancat niciodata ceva ce mi-a placut atat de mult incat sa nu mai pot ulterior consuma acel aliment sau fel de mancare (asa cum am auzit frecvent in jur). Imi place sa mananc (dupa cum se si vede, din pacate), imi place senzatia lasata de o mancare gustoasa in organism, imi place convivialitatea la o masa delicioasa in familie sau la restaurant.

Si cred ca putem avea mese gustoase tinand cont de cateva principii simple, fara bataie de cap, munca multa sau prea multi bani. Iata cam ce fac eu prin bucatarie, fara a avea pretentii ca stiu sa gatesc :

  1. Friptura eu o pregatesc intotdeauna la cuptor pe hartie de copt. Nu este nevoie sa puneti nimic, poate doar un strop de ulei de masline si apa. Depinde intotdeauna de tipul de carne, de exemplu, uneori vita de la noi nu este foarte frageda si atunci trebuie tinuta mai mult, acoperita si cu apa pentru a o fragezi. Vin daca doriti, adaugati spre final, cand o descoperiti pentru un pic de crusta.
  2. Burgeri, chiftele, snitele – le coc tot la cuptor, pe hartie de copt
  3. Omleta (in care pun de toate, adica tot ce am prin frigider la momentul respectiv) o fac tot la cuptor pe hartie de copt. Intotdeauna ii adaug o bucatica de unt pentru ca suntem mari consumatori de unt !!
  4. Pestele il fac la cuptor, fie cu legume, fie simplu (pe faimoasa hartie de copt)
  5. Legumele – garnituri pentru fripturi – au un gust extraordinar daca le taiati mai mari si le puneti la cuptor cu putin unt, sare, piper, si orice alte condimente va plac. Si nu va limitati la cartofi ! Ardeii, sfecla rosie, morcovul, prazul, dovlevelul, ceapa, vanata, dunt delicioase, mai ales daca alaturi faceti si un dressing adecvat !
  6. Ciorbele – pun multe legume, bors (ne place mai acrisor tuturor) apa si smantana (mai mereu). Atat. Nu pun ulei deloc, chiar daca este doar ciorba de legume. Pentru ciorbele de carne, fierb carnea inainte, o spal dupa fierbere si apoi pun ciorba la facut cu legume…(reminiscenta de la gattul pentru bebelusi, mai sanatos asa, deci mai bine).
  7. Nu folosesc niciodata, dar absolut niciodata altceva decat condimente naturale : sare, piper, foi de dafin, cimbru, rozmarin, menta, nucsoara, ghimbir, ardei iute maruntit, …NU vegeta, delikat sau alte chestii de genul.
  8. Pentru dulciuri folosesc zahar brun si/sau miere. Nu plicuri pentru creme !
  9. Salate multe. Friptura merge bine acompaniata doar de salata si e foarte satioasa. Daca in salata adaugati si ceva mai consistent : naut, linte, bulgur, branza, seminte, puteti consuma doar salata la masa respectiva. Va veti satura, garantat !
  10. NU produse semipreparate congelate (gen fish fingers, pizza congelata, …) sau orice alte chestii la plic, NEVER !

bucatarie1

Cam asa procedez eu …. Nu stiu daca e bine, dar de cele mai multe ori e gustos (zic eu J) si e si mai sanatos. Nu ma sfiesc sa fac sarmale (in care merg foarte bine si morcovul si dovlecelul pe langa ceapa, orez si carne) cat de des pot, sa consum smantana si unt (din cele mai grase) pentru ca acestea sunt cele mai gustoase si adevarate. Bun,  …. procedeul poate e bun veti spune, dar cand mananc si cat, aici cred ca sunt eu mare restantiera…. L (mai ales ca nici cu sportul nu sunt prietena, in afara de alergatul dupa copii si slalom printre sarcinile cotidiene).

Va astept pe mamide2 sa-mi impartasiti trucurile voastre. Like & share daca va place !

credit foto : eva.ro; sanatatea-inimii/wellness.ro

Posted by:lauragherghe

2 replies on “Stil de viata in bucatarie in….10 pasi

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s