Eu am o singură imagine la care apelez încă din adolescență atunci când sunt foarte agitată, nu reușesc să adorm și vreau să mă liniștesc : mă imaginez stând întinsă într-un câmp de iarbă presărat cu floricele de toate culorile, iar în apropiere cum aud susurul unui pârâiaș micuț și zumzăitul gâzelor.

Nimic nu mi se pare mai curat și mai delicat decât florile. Primăvara, care sper că bate la ușă  de-acum cu temperaturi mai blânde și mai mult soare, este cel mai ofertant anotimp pentru flori : ea vine cu o nebunie de culori iar parfumul narciselor, zambilelor sau al freziilor și mai târziu al liliacului ne fac să vedem viața – la propriu, într-o altă lumină.  

Am rugat-o pe Ioana Marinescu, designer floral la Magia Florilor dar si blogger de succes la Pisica pe sârmă  să ne vorbească despre flori, cum să le oferim, când, cum putem sparge prejudecățile despre anumite flori dar și cum putem crea simple aranjamente florale care să ne bucure.

Multumesc Ioana pentru această frumoasă călătorie în lumea « magică » a florilor.

ioanamarinescu

Lunile februarie și martie sunt poate cele mai încărcate de romantism datorită sărbătorilor care omagiază dragostea, primăvara, feminitatea și maternitatea și invită cumva mai mult decât celelalte la a oferi flori. Ce fel de flori se oferă în general cu ocazia acestor sărbători ? De sezon sau mai deosebite ? Tăiate sau în ghiveci ?

Depinde de imaginația fiecăruia J. În mod clasic, de Valentine’s Day și Dragobete se merge pe trandafiri – în spcecial roșii, iar de 1-8 Martie pe flori de primăvară – zambile, lalele, narcise și, mai rar în ultima vreme, ghiocei. Totuși, trebuie sa observ cu bucurie că și la noi gusturile au început să se rafineze – oamenii caută să ofere mai mult decât clasicele buchete, sau măcar își doresc ca acestea să arate aparte. Au început să apară aranjamentele în diferite vase – de lemn, ceramice, stropitori, dar și aranjamentele din flori la ghiveci și/sau plante.

 

Mie îmi plac foarte mult florile, să dau și să primesc flori dar observ tot mai mult această percepție în jurul meu, că e păcat să oferi flori pentru că sunt perisabile și oricum mor în câteva zile. În plus, dacă alegi să oferi flori în ghiveci poți da peste o persoană care spune ca ea nu se pricepe la îngrijit flori și că toate florile pe care le-a avut până acum i-au murit. Ce ar trebui să știm înainte de a oferi flori astfel încât să nu dăm greș ?

Pe de o parte da, ar trebui să ținem cont de persoana căreia îi oferim flori și de preferințele sale, dar, în același timp, recomand să ne gândim și la noi și valorile noastre. Dacă mie mi se pare un gest frumos să ofer o floare, fie ea tăiată sau la ghiveci unui om drag, o voi face, indiferent care va fi reacția din partea cealaltă. Unii oameni au uitat să se bucure de lucrurile mici și aparent banale ale vieții și au nevoie de câte o aducere aminte din când în când. Nu știi niciodată cui și cum îi poate schimba ziua un simplu gest, așa că atunci când simți să îl faci, fă-l, independent de ce se obișnuiește în ultima vreme sau de ce crede lumea. 

aranjament_floral2.jpg

Eu știu că florile se oferă în general neambalate (corecteaza-mă dacă greșesc), cu toate acestea foarte multe persoane se simt un pic ofensate dacă le oferi un buchet simplu de flori, fără ambalaje în exces. Cum putem schimba această percepție ?

Da, așa este, tu știi corect. Florile se oferă fără ambalaj, așa prevede codul bunelor maniere. Această lecție este de altfel una din primele pe care le-o spun copiilor care vin la atelierele mele de creație florală și de multe ori citesc mirarea pe fața lor. Pentru că producătorii și comercianții de ambalaje trebuie să trăiască și ei J, apar pe piață tot felul de ambalaje, care mai de care mai sclipicioase, decorate și costisitoare. Nu știu dacă neapărat putem schimba total percepția, dar putem începe prin a alege ambalaje cât mai simple – o hârtie de ziar, de exemplu , care să acopere doar partea de jos a buchetului (niciodată florile cu totul și nici măcar în apropierea lor!) și să fie completat cu o fundă inspirat aleasă. Data viitoare putem păstra doar funda și tot așa. Nu ne putem opune total curentului general, dar putem realiza un echilibru, pentu a fi în acord și cu ceea ce simțim și dorim noi, cei care oferim florile.

Ai vazut și tu cred o grămadă de bărbați/ băieți care se simt foarte stingheri dacă merg pe stradă cu flori. De unde vine această stânjeneală a lor, când florile sunt de fapt cel mai delicat lucru ?

În cazul bărbaților tineri (dar nu numai) cred că vine din ideea, extrem de greșită, că a oferi flori este ceva demodat. Sau că atenția acordată unei femei i-ar putea face să pară slabi în fața ei. Cred că aici este rolul nostru, al mamelor din proaspăta generație, să le insuflăm copiilor noștri că este un gest foarte frumos să oferi și să primești flori. Eu una sper sincer că există mame de băieți care își educă copiii să ofere flori, pentru că eu am acasă o fată care primește des flori de la tatăl ei și mă vede și pe mine primind și s-ar putea să aibă o mare dezamăgire atunci când va crește și va constata că este un obicei izolat. Sper însă să nu fie cazul.

Există de asemenea o mulțime de prejudecăți legate de anumite flori : garoafele se oferă la înmormântare, calele înseamnă lacrimi și căsnicie nefericită, chiar irișii au o conotație morbidă fiind florile care se platează adesea în cimitire. Cum putem oferi aceste flori atât de prețioase și delicate fără a le umbri de astfel de prejudecăți ? În ce combinații ? 

Există acum o varietate de garoafe de proveniență olandeză în niște culori atât de frumoase – verde fistic, culoarea caisei, fucsia, variante spicate în două, chiar și 3 culori, încât uneori nici nu îți vine să crezi că ar fi garoafe. Cred că acesta a fi un prim pas. Să alegem soiuri noi, în culori extrem de frumoase și calde, pentru a înlocui imaginea veșnicelor garoafe roșii. Ar mai fi apoi forma. Din garoafe se pot face forme extrem de frumoase – inimi sau sfere sau se pot modela pe sârmă. Floriștii de la marile florării sau cei care lucrează în sistem atelier, pe clienți selecționați sunt familiarizați cu aceste trenduri și cred că pot oferi niște soluții care scot din anonimat banalele garoafe.  Povestea în cazul calelor s-a mai schimbat și ea. Sunt tot mai multe mirese care aleg cale la nuntă, ba chiar optează pentru variante îndrăznețe, cum a fi calele negre. Calele pot fi associate în buchete cu multe flori – mai ales în variante de buchete sălbatice, unde cala aduce acel echilibru visual de care este nevoie, dar totuși cea mai frumoasă variantă este cea a unui buchet simplu de cale, legate cu o panglică de dantelă din bumbac. În opinia mea, aceea este forma ideală de aranjare a calelor. Legat de prejudecăți, revin la ideea că stă în puterea noastră să facem schimbarea. Odată gestul făcut, este posibil ca el însuși să schimbe mentalități.

Băiatul meu spune adesea că florile sunt o prostie, că lui nu-i plac florile…desi mi s-a întâmplat să mă trezesc cu el aducându-mi diverse floricele de prin parc, de pe câmp… Ce să fac eu ca mamă să îl împrietenesc cu florile și conceptul de a dărui flori ?

Este foarte posibil să fie o simplă etapă, un teribilism trecător al vârstei. Cred că este important, cum spuneam mai sus, să vadă în jurul lui că gestul oferirii florilor este unul firesc, că el vine ca o mulțumire pe care dorim să o aducem cuiva sau ca un semn de iubire și prețuire față de cineva. Apoi poate funcționa să îl duci într-un loc unde să se familiarizeze cu ceea ce se găsește în spatele florilor. Am avut la atelierele mele de creație florală pentru copii, mulți băieți care,  deși nu erau fani ai florilor neapărat, au fost extrem de încântați să taie cu cleștele special, să se joace cu buretele și ușor ușor au prins drag și au realizat chiar aranjamente deosebite, fiecare după viziunea proprie.

aranjament_floral5

 

La final de interviu, aș dori să ne împărtășești câteva trucuri la îndemâna oricui pentru a face buchete sau aranjamente florale. Cum putem crea rapid, ușor si ieftin un aranjament floral drăguț care să ne bucure privirea ? 

În primul rând, este foarte important vasul pe care îl folosim. Pentru casă, eu recomand vasele simple, de sticlă. Se pot alege câțiva cilindri de diferite dimensiuni, care să fie plasați într-un ansamblu într-un punct vizibil din casă – în sufagerie, pe masă, sau în fața unei oglinzi. În aceste vase se pot pune flori diferite, dar în aceeași culoare – de exemplu în vasul mic zambile albe, în cel mijlociu lalele albe, în cel înalt frezii albe, dacă tot vorbim de flori de primăvară.

Sau se pot alege vase mici, decorative, în care să realizăm mici aranjamente cu ce flori găsim, pe care să le completăm cu câteva frunzulițe sau fire de iarbă decorativă.

Pentru aranjamente mai sofisticate și care să țină mai mult, putem alege varianta de a lucra într-un burete floral, dar aici posibilitățile sunt infinite. Ne trebuie doar puțină imaginație și creativitate și poate fi chiar o activitate relaxantă.

Vă mulțumesc că îmi sunteți alături! Vă aștept pe Facebook, mamide2.com !

credit foto : galeria personala Ioana Marinescu

 

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s