Să ai un frate mai mare mi se părea cea mai „mișto” chestie in copilăria mică și până la adolescență chiar. Ce putea fi mai tare decât un frate mai mare care musai trebuia să fie frumos (ca un Adonis), deștept (să știe câte-n lună și în stele, oricum mult mai multe decât mine), curajos, protector și evident super cool, la modă, uns cu toate alifiile. Așa mi-l imaginam eu pe fratele meu mai mare căruia îi duceam dorul și-l veneram în taină, mai ales când soră-mea mai mare și de altfel foarte reală nu mă băga deloc în seamă (ceea ce întâmpla mai mereu) și părea deranjată de prezența mea.

This slideshow requires JavaScript.

Uitându-mă acum la Amyra și Arthur, observ că nu fabulam chiar atât de mult : să ai un frate mai mare e chiar cea mai cool treabă la fel cum să ai o soră mai mică e cea încântătoare chestie și cred că are ceva legătură și cu sexul. Diferențele datorate sexului fată- băiat fac ca gelozia (dintre ei sau a unuia pe relația cu celălalt părinte) să fie mult mai mică, fiecare având altă arie de acoperire și apelând într-un fel alte resorturi în celălalt.

  • Păi cine mai tremură – la propriu- de atâta bucurie când îl vede intrând în casă pe micul Prinț? Indiferent în ce activitate ar fi implicată, vederea lui îi provoacă chiote (deocamdată nu are vorbe pe care să le bage în manifestare), râs și bătaie din picioare de bucurie și nerăbdare! Asta văd eu că ar avea două explicații : 1. Fie i-a fost foarte dor de frate-su pe care îl iubește mult de tot (deși după câteva minute se cam termină euforia revederii); 2. Fie figura mea o plictișește de moarte astfel încât la vederea lui se apucă să execute dansul bucuriei (deși cred ca prima variantă e cea mai plauzibilă caci la intrarea în casă a altor persoane, reacția nu e deloc aceeași).

** Și cine e super mega încântat când ajunge acasă să o vadă și să o ia în brațe pe Bobbers (da fratele mare vine la pachet cu o gramada de porecle) ? Scenă ce se petrece invariabil la fel în hol, cu strângeri in brațe la nivelul ei, direct îmbrăcat și încălțat, de data asta cu vorbe în manifestare iar când nu e în preajmă să întrebe disperat unde e Bobbersica lui ?

  • Fratele mai mare face chestii super mișto și foarte periculoase mai ales de la înățimea celor optzeci și ceva de centimetri: merge cu bicicleta mare (numai o roată e mai mare decât ea toată), cu trotineta, se dă cu schiurile și cu patinele, se urcă în copaci, aleargă cu mare viteză, sare, se rostogolește! Ce mai tura-vura e un super erou!

** Dar cel mai tare e când fratele mai mare coboară cu gingășie și protecție să îi arate sorei micuțe cum se merge pe trotineta cea mare, îi așază cu explicații duioase și pertinente mâinile mici și grăsune pe ghidon și picioarele pe trotinetă și îi spune să se țină bine și apoi pornește cu ea în plimbare, iar ea îl ascultă cu mare încântare super fericită că poate face ceva din ce face fratele mai mare!

  • Fratele mai mare are o grămadă de cărți mari, de jocuri super atrăgătoare, colorate sau cu piese mici, pe care le ține bine sus și care nu trebuie atinse; cutii întregi cu mașinuțe si altele cu piese micuțe și colorate de care se ascunde de fiecare dată când vrea să le folosească. Fratele mai mare are multe chestii ciudate pe care ea nu are voie să le atingă sau dacă o face e mereu certată și nu înțelege de ce : de exemplu când întinde pe jos niște cartoane colorate, peste care pune tot felul de căsuțe, pioni colorați, hârtii pe care se pare că le învârte după o ordine magică, numai de el știută căci dacă ea își bagă mâinile, imediat se supără ș sfârșește invariabil să strângă spre dezamăgirea ei și enervarea lui, probabil.

** Dar să îmbraci păpușa surorii mai mici, să îi pui pampers real, și să o hrănești e și-asta o activitate încântătoare! Sau să faci curse cu mașini cu sora cea mică, bucurându-te că tot ce știe a învățat de la tine (de la cine putea oare?) cum să nu-ți umple inima de candoare?

*Fratele mai mare e super cool, el are dreptul să meargă unde vrea (sau așa pare), să stea afară singur, să împingă căruciorul de cumpărături, să care, să desfacă, să împacheteze….ajutorul lui e chiar solicitat și așteptat.

** Sora cea mică e dulce tare când încearcă cu obstinare să-l imite pe fratele cel mare: să care, să desfacă, să împacheteze, să despacheteze și de ce nu chiar sa-l împingă în cărucior pe fratele cel mare …deh, rolurile se mai schimba !

Fratele cel mare e norocos tare: nu întotdeauna e super tare să fii cel mai mare, mai ales când părinții te deranjeaza cu nimicuri plicticoase : școală, carte, învățat, ordonat, spălat, mâncat, culcat….atunci se simte salvat de sora cea mică care nicioadată nu îl lasă nealintat! Întotdeauna când e certat, ea vine și-l consolează, în brațe i se așează, îl cuprinde stângaci și-l încurajează încurcat, într-un limbaj neidentificat!

Garantat, e cel mai tare să ai un frate mai mare și mai mult ca sigur minunat să ai o soră mai mică!

Vă mulțumesc că îmi sunteți alături! Vă aștept pe Facebook, mamide2.com !

Credit foto : retrouver son grand frère / lafeedivine; grand frère love petite soeur /Ilovegenerator

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s