Mă știți că nu sunt bucătăreasă mare, nu am nici cântar de bucătărie … încă, nu am cană gradată și nici chestii sofisticate nu îmi place să fac…sau poate mi-ar plăcea dar să nu dureze prea mult , să fie ieftine și să iasă fără să pun cantitățile exacte! Daaaa…am o mare problemă cu faptul de a urma o rețetă întocmai. Așadar tot ce fac eu e simplu, rapid, ieftin și … aproximativ! 😀  Deci dacă îmi iese mie și zic și alții că e bun, musai să încercați.

Știți plăcinta aia de mere de o cumpărați de la cofetării, patiserii cu aluat fraged și mere din belșug : aluat jos, un strat super consistent de mere și o altă bucată de aluat sus, pudrată din belșug cu zahăr vanilat ?

Ei, cum eu nu sunt sofisticată plăcinta de mere a rămas pe sufletul meu și una din preferatele mele …deh, păcatele copilăriei! Numai că nu reușeam defel să fac aluatul acela minunat care să fie fraged și care sa nu se îmbibe de la sucul de la mere!!

20170218_214314.jpg

Dar, am descoperit secretul și vi-l împărtășesc și vouă! Iată rețeta!

Pentru blat:

  • Vreo 550 gr de faină (dacă e nevoie puneți un pic mai multă, pe blatul de lucru din belșug ca să puteți întinde foaia)
  • Un pachet de unt adică 200 de grame (noroc că fac ăștia pachetele de unt de 200 de grame, altfel, cum măsuram eu, vă dați seama?!)
  • Vreo 150 gr de zahăr brun (eu pun la ochi, folosind o cană, adică mai puțin decât cana aceea)
  • Vreo 100 – 150 gr de smântână (puteți pune iaurt dacă vreți)
  • 1 ou
  • 1 pachet de praf de copt

Pentru umplutură:

  • Vreo 7-8 mere mari și frumoase
  • Vreo câteva linguri de zahăr
  • O linguriță de scorțișoară

Mai întâi dați merele pe răzătoare (sau le băgați la robot să meargă treaba mai repede) cu tot cu coajă, da?? Că doar acolo sunt toate vitaminele și nici nu vreți să munciți prea mult ! 🙂 Le puneți într-o cratiță cu cele câteva linguri de zahăr și le lăsați până scade zeama. La final, adăugați scorțișoara! Dați deoparte să se răcească!

Purcedeți la blat:

Întâi frecați untul moale cu zahărul!(Nu vă dați peste cap să faceți o spumă!) Apoi adăugați oul întreg! Încorporați ulterior și smântâna! Acum a venit timpul să puneți făina cu praful de copt! Gata!!!

Ați obținut un aluat moale și frumos pe care îl împărțiți în două: întindeți o foaie, o puneți apoi cu grijă ca e cam fragedă și se poate rupe, în tavă, întindeți uniform merele peste foaie (care trebuie să se fi răcit până acum), deasupra puneți celalată foaie!

Dați la cuptorul încălzit în prealabil până se rumenește! Scoateți! Pudrați cu zahar și porționați frumos!

Poftă bună!

Știu că ați fi vrut niște poze cu pași, etc. dar mă știți cât sunt de dezorganizată, plus cu un copil năstrușnic și care-mi fură aluatul, ingredientele și ustensilele, trebuie să fiu mereu în gardă și pe fugă, așa că nu am reușit decât o poză de final să fac! Dar credeți-mă pe cuvânt că e foarte simplu! Spor!

Vă mulțumesc că îmi sunteți alături! Vă aștept pe Facebook, mamide2.com !

Posted by:lauragherghe

One thought on “Bucătărim ca să nu ne plictisim. Astăzi banala plăcintă cu mere…

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s