Nu ştiu voi dar eu sunt mare amatoare de cireşe şi vişine : dulceaţa mea preferată e cea de vişine, compotul preferat e cel de vişine şi evident că pun şi la congelator pentru iarnă. Eu le pun acolo cu gândul să mai fac iarna vreo prăjitură dar dacă nu sunt prin zonă când sunt ”aproape” decongelate, s-a cam dus cu ele fix aşa cum sunt, căci există vreo 2 persoane pregătite să le devoreze.
Scot deci o punguţă de vişine din congelator şi îmi zic că n-ar fi rău să fac o prăjitură ceva, dar nu prea am chef de pandişpanul cu vişine; pentru mine prăjitura cu fructe trebuie să aibă fructe din belşug iar în pandişpan am adesea impresia că vişinele se pierd în peisaj şi gustul nu mai e deloc de fructe. Cum blatul cu mac e unul din preferatele mele, zic deci că n-ar fi rău să le combin. Desfătarea totală ar fi fost să fac şi o cremă dar cum Arthur nu se dă deloc în vânt după prăjiturile cu cremă (doamne şi eu cum mai lingeam oalele şi lingurile mamei de aş fi mâncat toată crema goală) renunţ la această versiune. Trebuie deci ceva cu mac, vişine şi fără pandişpan, dacă se poate, un blat mai fraged….deci apelez la prietenul meu drag – untul pentru aluaturi fragede.
Iată deci şi reţeta.
Pentru aluat :
- Un ou
- 100 grame zahăr
- 100 grame unt
- 250 grame făină (sau un pic mai mult)
- 2 linguri lapte
Nu vă faceţi griji, totul se amestecă : întâi zahărul cu untul, apoi încorporaţi oul (sau invers 🙂 cum vreţi voi, rezultatul e acelaşi); puneţi apoi laptele călduţ şi ulterior făina. O să iasă o cocă frumoasă şi moale pe care o întindeţi foaie în tavă.
Pentru umplutura cu vişine (de fapt tot un blat dar mai moale) :
- 2 albuşuri bătute spumă
- 100 grame mac
- 4 linguri zahăr
- 5 linguri lapte
- 2 linguri făină
- 4 linguri lapte praf
- Un praf de copt
- Vişinele stoarse bine siropul pe care îl lasă
Albuşurile bătute spumă cu puţină sare, după cum ştiţi, le bateţi apoi cu lingurile de zahăr şi macul. Încorporaţi şi laptele praf (dacă nu aveţi, merge şi fără) şi cele 5 linguri de lapte călduţ; adăugaţi apoi făina amestecată cu praful de copt. Turnaţi acest aluat peste foaia din tavă. La final presăraţi vişinele peste această umplutură. Purcedeţi apoi la:
Aluatul fraged de deasupra:
- 100 grame unt
- 3 linguri zahăr
- 150 -200 grame făină
Cam asta-i tot. Sper să vă placă şi să o pregătiţi : e simplă, ieftină şi altfel faţă de clasicul pandişpan cu vişine. Şi aţi văzut că am Încercat să fac şi câteva poze de data asta ba chiar am prins pe cineva in flagrant delict la cocă 🙂 .
Poftă bună!
Vă mulțumesc că îmi sunteți alături! Vă aștept pe Facebook, mamide2.com !
ce ajutor de nadejde ai in bucatarie :).
prajitura suna foarte bine si usor de facut. poate o voi incerca si eu cand imi vine pofta si cheful de ceva dulce.
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc. Ma bucur.
LikeLike