haters

“In fiecare dintre noi sălășluiește un mic hateraș”, spunea psihoterapeuta Ioana Agachi! Și eu mă gândeam în sinea mea că exagerează. Dar apoi mi-am dat seama de ceva: ce auzim noi de când suntem mici la adulții din jur? Cum vedem că se vorbește la adresa altcuiva? Mai ales când acesta are tupeul să iasă din rând, să fie diferit, să aibă succes? Ce avem noi înșine tendința să spunem uneori?

„Ai văzut mă ce face ăla?”

„Păi ăla poate, are cu ce!”

„Ia uite ce a mai făcut cutare!”

„Da, păi dacă am avea toți spatele lui…”

„Lasă că știm noi mai bine cum a reușit …”

Păi dacă asta nu e hatereală, atunci ce mai e? Numai că, vezi bine nu știam eu că-i zice așa ! Și am aflat zilele trecute la cea de-a patra ediție Digital Parents Talks de la specialiști! În afara definițiilor din dicționar, cel mai mult mi-a plăcut asta de la Ioana:

HATERS

H: HAVING

A : ANGER

T : TOWARDS

E : EVERYONE

R : REACHING

S : SUCCESS

Am confirmat pe ultima sută de metri, nici nu credeam că mai pot ajunge. În sinea mea mă păcăleam că de data asta nu am mare lucru de pierdut căci eu nu am hateri și acest subiect nu mă atinge, poate doar să văd prin ce au trecut alții….Dar, pe de altă parte, îmi părea tare rău să ratez ocazia de a le vedea pe fete căci fiecare întâlnire cu ele mă încarcă pozitiv chiar dacă nu am încă curajul de a socializa pe deplin. Dar Universul a lucrat în favoarea mea. Și de unde credeam că nu prea o să fie interesant, că eu o să fiu mai mult pe dinafară, a fost ediția la care cred că am râs cel mai mult (bine, invitatele au fost super faine și au știut cum să expună foarte haios un subiect spinos) și am descoperit că am și eu ceva de spus.

love-haters.png

Eu nu sunt o natură conflictuală, de fapt în spațiile publice, fug de conflict ca dracu’ de tămâie pentru că mă pierd și nu sunt în stare să câștig nicio bătălie. E drept că îmi iau revanșa acasă, nu pentru că aici aș câștiga ci pentru că nu mai aplic „protocolul” și nu m mai cenzurez. Da, nu știam că-i zice așa, nici măcar nu realizam că practic un asemenea protocol.  Instinctiv, de fiecare dată când sunt nevoită totuși să port o „ luptă” publică, o fac cât mai elegant cu putință, mă gândesc să nu rănesc, să vorbesc civilizat și calm, să nu înjosec, să nu pic eu ulterior în ridicol, să empatizez, să găsesc soluții și ….. să nu răspund impulsiv, imediat!!

Experții confirmă că așa trebuie să faci în cazul în care te confrunți cu un hater:

  • Respiri adânc
  • Încerci să nu o iei personal
  • Te informezi înainte
  • Surprinzi prin bunătate, scuze, empatie (de obicei asta dezarmează iar eu pot confirma că de multe ori așa am reușit să dezamorsez conflicte în spațiul profesional)
  • Îți păstrezi valorile, codul etic și felul de a fi (dacă ești o persoană jovială de obicei, un răspuns glumeț poate dezarma, de exemplu; important este să fii tu însuți, autentic)
  • Te ventilezi unui prieten apropiat

Ce nu trebuie să faci este în raport cu un hater :

  • Să nu te justifici
  • Să nu încerci să-l convingi aducând argumente (haterul nu e acolo ca să gândească logic, la el totul este pe subiectiv şi emoţional)

 

  • Să nu te implici emotional; e puternic, pe asta mizeaza si are si el adeptii lui  pe principiul : “Ce facem noi aici ? Haterim, Maria Ta !”
  • Să nu le dedici postări / articole (după cum bine spunea cineva drag, „hai să nu-i facem vedete”, când era vorba despre astfel de persoane, până la urmă haterul de-abia aşteaptă asta…)

Un lucru mi-a rămas clar în minte : tot ceea ce face sau spune haterul este despre el, nu despre tine, sunt problemele lui nerezolvate şi nu în ultimul rând este cea mai bună caracterizare a lui. De ce ? Pentru că Haterul este o persoană dornică de atenţie, a cărui viaţă e tristă, searbădă, care se simte nesigur şi are o tendinţă clară de a căuta sau de a-şi aminti numai informaţiile negative.

haters-gonna-hate-1

Totuşi nu poţi sta stană de piatră, om eşti şi tu cu sentimente, familie, copii şi îţi vine foarte greu să îţi vezi reputaţia sau casa terfelită. Cel mai bine e să duci conflictul în privat, expunerea publică nu face bine nimănui : nici lui, nici ție şi să aplici ceea ce am zis mai sus. În plus, ai şi alte instrumente la îndemână dacă nu o scoţi la capăt cu el cu eleganţă şi bun simţ :blochează, şterge! Blogul tău e casa ta, deci regulile tale! În alte ţări, comunităţile de bloggeri se asociază în aceste situaţii, fac front comun şi îl apără pe cel atacatm foarte frumosm aşa-i?

Am aflat că în afară există chiar persoane specializate pe acest rol de hater (troll, ar fi termenul în română), care îşi câştigă existenţa din asta. Şi la noi cred că aţi remarcat astfel de persoane şi poate chiar le urmăriţi. Ana Maria Diceanu chiar a făcut o listă a tipurilor de hateri (mamă, mamă ce varietate …..) :

  • Manipulatorul – cel care scoate totul din context şi răstălmăceşte totul, îl ştiţi sigur. Nu fă greşeala să încerci să-i schimbi părerea
  • Parlamentarul – ştii cât de mult îi place să dezbată, nu te chinui să-l faci să asculte argumentele tale, nu ai nicio şansă
  • A tot ştiutorul – ei, el le ştie pe toate şi nu greşeşte niciodată, cel mai rău e să le dai apă la moară, nu faci decât să le alimentezi ego-ul
  • Cel ce insultă – te atacă personal şi face orice să te simţi prost, nu fă greşeala să îl crezi
  • Cel care se răsteşte – e uşor de recunoscut pentru că scrie cu Capslock; eu în schimb am întâlnit personae care scriu în capslock din comoditate….. bine e vorba de persoane trecute de 50 de ani sau persoane care nu prea au treabă cu calculatorul.
  • Poliţia gramaticală – îi ştii pentru că taxează orice greşeluţă, o aşteaptă, o caută. Nu te îngrijora, oricine are dreptul la eroare; în plus s-ar putea ca ei să facă chiar mult mai multe greşeli decât tine J
  • Afectatul – e cel care ia totul în serios, orice glumă e transformată în controversă. Lăsă-l în pace, îşi va găsi o altă poveste care să îl „afecteze”

Oricum ar fi, haterul are şi el părţile lui bune : agită apele şi asta în mediul on line înseamnă trafic, notorietate, efervescenţă, succes. În plus, în plan personal te fac mai puternic, mai înţelept, mai încrezător, aşa că nu renunţa la ceea ce faci doar de frica lui! Perseverenţa ta îl va dezarma!

Una peste alta povestea asta a haterilor m-a ajutat să îi înţeleg mai bine, să mă detaşez mai mult şi să realizez că aplicam fără să ştiu metodele de a „lucra” cu ei; Implicit asta mi-a crescut self-estim-ul! Bine, asta nu înseamnă : „lăsaţi toţi haterii să vină la mine!” că mie-mi place mai mult liniştea…

Multumesc Digital Parents Talks ; Parenting PR pentru tot ce faceti si sponsorilor editiei : Philips Avent, Immochan, Atelierele Ilbah, Profructta, Mama Pan 

Vă mulțumesc că îmi sunteți alături! Vă aștept pe Facebook, mamide2 !

Credit foto :

Posted by:lauragherghe

2 replies on “Hatereala, hateriti, dar va mai si lecuiti!

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s