„Soare, azi de ziua mamei mai frumos să străluceşti

Şi din cerul cel albastru pe toţi norii să-i goneşti

Vreau să fie ziua mamei cea mai mândră dintre toate

Şi îl rog pe Domnul Sfântul să-i dea multă sănătate”

Această poezie simplă şi copilărească e una din puţinele poezii pe care le-am învăţat de la mamaie. Nu pentru că nu aş fi avut de unde să învăţ mai multe ci prentru că…. Copil fiind, nu aveam răbdare să o ascult pe ea! De vreo câteva zile îmi tot răsună în minte versurile astea…ca o premoniţie (nici măcar nu eram conştientă că le ştiu)!

mama

În dimineaţa asta am auzit-o pe mama la telefon mai veselă decât de obicei, mai optimistă! Era cu siguranţă „efectul mama” – nu, nu ziua de astăzi, ci faptul că mama ei era pe la ea să o ajute! DA – pentru că acesta e „efectul mama”, orice vârstă ai avea or ar avea, când vine mama pe la tine e ca o sărbătoare. Simţi cum viaţa e un pic mai uşoară şi orizonturile mai line! Pentru că MAMA are pentru tine acea iubire calmă şi ocrotitoare care pur şi simplu îţi dă putere, te face mai încrezătoare! MAMA nu face magie, nu poate să îndepărteze problemele ori greutăţile din viaţa ta, nu poate face alegeri pentru tine, dar e acolo să îţi arate că TU poţi face asta!! Asta e magia sa!

Pentru mine „MAMA „ a fost icoană nestemată până la 20 de ani! Nu-nţelegeam când în adolescenţă prietenele mele se certau cu mamele lor şi mă durea chiar, mă întrista teribil când eram martorul tăcut al vreunei altercatii din care ea – mama- ieşea total şifonată! Nu o înţelegeam nici pe sora mea când veşnic câte-un dinte împotriva ei avea pentru că, pentru mine, era pur şi simplu perfectă exact aşa cum era ea! Şi întotdeauna am fost foarte mândră de ea! Când eram mică, mică ma mândream că mama mea a fost aleasă cea mai frumoasă fată la „târgul de fete” ! Nici astazi, la vârsta de bunică nu este mai prejos, dar frumuseţea ei venea mai ales din purtarea sa : blajină, nobilă, decentă!

Îi mulţumesc nespus căci ea m-a învăţat :

 • Să fiu un om corect, cinstit şi demn
 • Să fiu modestă (prea modestă chiar)
 • S-ascult de cei în vârstă, să-i respect
 • Să îi cinstec pe toţi din viaţa mea, indiferent de rang ori vârstă ! O vorbă mama avea :”ruşine să îţi fie şi de un copil”, adică sa-l respecţi ca pe un om deplin ! (se pare că avea una din ideile moderne de parenting de pe atunci:) )

În plus tot ea mă sfătuia :

 • Cum elegantă mai mereu să fiu,
 • Să fiu o doamnă prin purtarea mea nu doar ca-nfăţişare
 • Să nu uit să mă dau cu ruj nicicând 🙂
 • Să îmi fac haine după cum îmi stă, nu după modă
 • Să port cu eleganţă tot ce am
 • Să nu râd niciodată cu gura până la urechi
 • Să învăţ mereu şi harnică să fiu

Îţi mulţumesc nespus frumoasă mamă pentru că mă iubeşti aşa cum sunt, că sunt mereu în gândurile tale şi că mă ierţi! Îţi mulţumesc pentru că îmi iubeşti copiii, că ai o vorbă bună pentru toţi, că nu ţii supărare niciodată chiar dacă eu am mai ţipat sau te-am certat! Eşti mama ideală, mamă! Şi te iubesc nespus!!

Vă mulțumesc că îmi sunteți alături! Vă aștept pe Facebook, mamide2 !

Credit foto : love heart style / http://www.textgiraffe.com/Mama/Page2/

Posted by:lauragherghe

2 replies on “Mamă scumpă, Te IuBesc!

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s