Mă uit la el săracul,  la copilul acesta mai mare al meu, când dormim in deplasare,  înghesuiți toți într-un pat, cum se lasă călcat de soră-sa. El adoarme repede, ea ultima și trece dintr-o parte în alta peste el, se apleacă să îl pupe, îi dă palme peste cap,  îl trage de păr,  se suie pe el și vrea să facă căluțul….iar el nu zice nimic, nici nu se mișcă ! Cum poate trupul lui firav să suporte când eu ditamai omul nu aș suporta?  Alteori îl aud cum îi explică foarte blând : “nu e voie acolo Amy, bineee?”  Sau : ” nu se poate Amy, gata linișteste-te, uite mami vine imediat, da?” Sau dacă se lovește sare repede de unde e să o ia în brațe sau doar îi spune : ” gata Amy, nu-i nimic, doar te-ai lovit un pic”. Și toate astea fără să fie pus sau îndemnat de cineva.

Mă uit atunci la el și mă gândesc că va deveni un bărbat tare de treabă. Vă povesteam eu în alt articol mai vechi, că un bărbat adevărat e un bărbat-tătic…din punctul meu de vedere. Si nu, nu trebuie să fie neapărat tătic ci trebuie să aibă in sufletul lui și in conduită prerogativele devenirii unui tătic.
Prea multe veacuri tații au fost excluși din creșterea si îngrijirea copiilor, considerându-se asta drept apanajul exclusiv al mamelor. În ultimele decenii și mai ales in ultimii ani vedem totuși o schimbare. Tații încep sa se informeze,  să vină pe la conferințe de parenting (la început mai mult împinși de soții), ba chiar să rămână ei in concediu de creștere copil. Uneori această alegere e forțată de factori economici, alteori însă e chiar dorința lor, a părinților.
Evident că s-a schimbat mult contextul în ultimele decenii, copiii nu mai locuiesc aproape de părinți, părinții nu sunt pensionari la momentul în care ajung bunici. Acești factori îi aduc pe tinerii părinți în ipostaza de a se descurca  singuri… ajutorul reciproc este  pur si simplu supraviețuire iar dacă acesta nu există,  lucrurile pot deveni chiar foarte grele pentru mamă. Așadar,  e de bun simț în zilele noastre să te implici în creșterea copilului chiar dacă ești tată.

Uneori însă lucrurile nu sunt atât de simple. Un viitor tătic – mai ales dacă se află in postura aceasta pentru prima dată- nu prea știe de unde sau cu ce înceapă.  Si până la urmă nu e chiar de învinuit,  nu lui ii crește in burtică un pui de om, nu el trece prin toate schimbarile hormonale posibile deși e afectat de multe, nu el simte ghionturile în ficat sau pe sub coaste. Deci cum ar putea să-si imagineze pe deplin miracolul pe care tu ca femeie îl trăiești?  Ceea ce puteş face noi, mămicile  în perioada prenatala este să îi vorbim despre tot ceea ce simțim, despre ceea ce trăim. Nu trebuie neglijat mersul la doctor împreună,  ecografiile sunt prilejul cel mai bun pentru ca tati să simtă magia de a fi tătic,  să îi audă bătăile inimii, să îi vadă mișcările,  să îi intuiască trăsăturile.  Cursurile de puericultură sunt foarte binevenite familarizându-l un pic cu noul rol și toate provocările ce vor veni la pachet.
Cover_Modern-Dads-Challenges-750x315

În perioada postnatală, odată ajunși acasă, tăticul nu trebuie lăsat deoparte. Da, nu el alăptează, nu el se trezește din 3 în 3 ore, nu el are dureri pe toate părțile,  poate chiar vă doriți să îl  protejați pentru că merge la serviciu și e stresat dar procedând așa îl privați de momente pe care nu le va recupera nicicând,  de trăiri pe care nu le va mai simți: prima baiță trebuie sa fie simțită de amândoi cu aceeași emoție și stângăcie. Nopțile de colici sunt mult mai ușor de trecut când mogâldeața moale se odihnește pe pieptul lat și puternic al tatălui,  diminețile sunt mult mai odihnitoare când tatăl se plimbă domol prin cameră cu bebelușul în brațe numai pentru a-i oferi mamei 20 de minute de odihnă.  Acestea sunt numai câteva din multele lucruri pe care tatăl le poate face in perioada pre și postnatală.  E greu? Ufff! Foarte!  Dar în același timp e minunat și cu siguranță nu trebuie să îi privăm  pe  tătici de asemenea experiențe.

Copilul e parte din tată exact cum este și din mamă și el nu poate fi complet fără el! Despre cum se poate implica tatăl în creșterea copilului în perioada pre și postnatală,  puteți afla mai multe înscriindu-vă  la evenimentul “Modern Dad’s Challenge“, eveniment gratuit ce va avea loc pe 5 aprilie de la 18:30. Mămici, faceți voi primul pas și implicați-l pe tată,  nu pentru că voi nu sunteți în stare să faceți lucrurile cum trebuie, nu pentru ați fi carieriste sau pentru că nu ati avea instincte materne! Dimpotrivă, pentru că nu sunteți egoiste, pentru că vă doriți ca el sa simtă si să trăiască minunea parentajului în deplinătatea lui, încă de la început!

Implicarea tatălui in creșterea copilului chiar din perioada prenatală va avea beneficii extraordinare asupra copilului ori dezvoltarea lui armonioasă și fericirea lui este tot ceea ce își dorește fiecare părinte, aşa-i ? Mai multe detalii despre evenimentul “Modern Dad’s Chalenge” aici sau pe pagina de facebook dedicată.

Vă mulțumesc că îmi sunteți alături! Vă aștept pe Facebook, mamide2 !

credit foto : http://www.frunzaresc.eu/inregistrare-participanti-modern-dads-challenges/

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s