De prea multe ori educaţia este lăsată pe ultimul loc în preocupările aleşilor noştri, de prea multe ori este tratată ca o cenuşăreasă a bugetului (reforma învăţământului e un vis mult prea îndepărtat). De prea multe ori părinţi şi profesori deopotrivă ne găsim scuze pentru lipsa performanţelor copiilor şi calitatea nesatisfăcătoare a actului educaţional. Noi, părinţii nu mai avem timp, lucrăm prea mult şi nu mai putem să ne ocupăm şi de educaţia copiilor noştri sau suntem depăşiţi de materia predată la clasă. Profesorii, sunt prea prost plătiţi deci, demotivaţi pentru pentru a-şi face treaba cum trebuie. În consecinţă cei buni aleg să părăsească sistemul de învăţământ, cei mai slab pregătiţi aleg să rămână pentru că văd în asta un mod facil de a-şi câştiga existenţa, vacanţele şi numărul mic al orelor pe săptămână fiind argumente hotărâtoare. Prea puţini dascăli dedicaţi mai există în sistem, prea puţină dragoste pentru actul didactic în sine, prea puţină preocupare şi responsabilitate.
Şi totuşi, în ciuda acestor lipsuri şi minusuri avem – încă – destui copii olimpici, care îşi doresc să înveţe şi fac asta cu mare plăcere. Avem – încă – dascăli buni care îşi sacrifică din timpul lor liber pentru a produce calitate : ore suplimentare, cercuri de lectură ori alte activităţi extracurriculare. Avem – din ce în ce mai mulţi – părinţi ori profesori care doresc să se informeze ori să participe activ la ceea ce înseamnă creşterea şi educarea copiilor.
De când am devenit mămică sunt pemanent preocupată de formarea copiilor mei: ce şi cum îi pot ajuta eu pentru a se dezvolta armonios? Cum pot interveni în creşterea lor pentru a favoriza achiziţia cunoştinţelor fără a fi însă invazivă? Şi toate astea încă de când s-au născut…Nu am aşteptat intrarea copilului la şcoală, deşi recunosc că această etapă a venit cu noi provocări şi mari temeri, nu am aşteptat nici intrarea la grădiniţă a fiicei mele pentr a începe educaţia. Nu mi se pare deloc Ok abordarea simplistă a unora care, în primii ani de viaţă, exclud copilul de la diverse activităţi sau reduc sfera activităţilor şi preocupărilor acestora pe motiv că sunt prea mici şi oricum nu înţeleg mare lucru. Cred cu tărie că un copil stimulat corspunzător are mult mai multe şanse pentru a crea acele sinapse neuronale care mai târziu îl vor ajuta şi vor face diferenţa (pentru EL). Dar pentru asta avem nevoie de instruire şi ghidare şi noi, la rândul nostru.
Pentru că nu suntem toţi specialişti avem mare nevoie de îndrumarea şi expertiza profesioniştilor. Nu vă spun deci cu câtă emoţie şi nerăbdare aştept Atelierele Oanei Moraru… Sâmbătă, 25 Martie este atelierul dedicat copiilor între 6 şi 12 ani – Anii formativi iar duminică, 26 Martie este atelierul dedicat copiilor între 0 şi 6 ani – Anii de graţie.
Cui se adresează aceste ateliere ?
- părinților;
- învățătorilor;
- profesorilor și mentorilor;
- sau tuturor celor care doresc să învețe tehnici de lucru și conectare cu școlarii, la clasă și acasă;
Ce vom afla în cadrul Atelierului de Sâmbătă – Anii Formativi ?
- care sunt nevoile şi particularităţile fiecărei vârste ?
- ce cunoştinţe ori deprinderi se dezvoltă în fiecare an şcolar?
- cum reuşesc să am o relaţie copil –şcoală- familie bună?
- cum descopăr vocaţia copilului meu?
- cum împac nevoia de timp liber şi activitate şcolară a copilului meu pentru a stabili un echilibru ?
- cum reuşesc să îl fac să iubească şcoala?
……şi multe altele!!! Sunt convinsă că fiecare dintre noi are o mulţime de întrebări, nedumeriri ori curiozităţi. Cel mai important este că Oana nu va ţine o prelegere teoretică stearpă pe care să o uităm imedit ce părăsim conferinţa, ci vom avea parte de activităţi practice, de filmuleţe, de istorisiri vii iar la final vom pleca acasă cu un suport de curs la care să dăm fuga pentru a pune în practică exerciţii, trucuri, strategii pentru a fi în permanenţă conectaţi cu ai noştri copii şi a le oferi sprijinul necesar în creştere.
Mai multe informaţii despre atelierul de Sâmbătă Aici dar şi despre cel de duminică Aici.
Şi mai am o veste bună : primii 10 doritori pot beneficia de o reducere de 120 de lei, astfel un bilet va costa doar 300 de lei în loc de 420. Cei interesaţi pot lăsa aici un comentariu ori mesaj ori pe pagina de Facebook.
Vă mulțumesc că îmi sunteți alături! Vă aștept pe Facebook, mamide2 !