“Nu calatoresc pentru a ajunge undeva, ci numai de dragul calatoriei. Cea mai mare placere a vietii este sa calatoresti.” Robert Louis Stevenson
Cred ca visul meu cel mare este sa am o meserie care sa se numeasca « calator de plăcere ». Îmi doresc tare mult să merg în toate colţurile lumii, să îi cuprind minunile cu mintea, ochii şi sufletul. Cred că abia atunci m-aş simţi împlinită, liberă şi …fericită. Faptul că lumea este atât de mare şi de diversă mă copleşeşte, spectacolul ei mă fascinează !! Cam greu totuşi să realizez aşa ceva…cel puţin în viaţa asta….
Aşa că de ceva vreme fantasmez la altceva. Mereu m-am gândit cum ar fi oare să trăiesc în altă parte, în altă ţară ? Oare mi-ar plăcea ? Oare m-aş acomoda ? Mi-aş dori tare mult să vizitez câteva ţări care îmi sunt dragi, dar nu în sensul clasic de vizită ci să stau efectiv în acele ţări ceva vreme, să trăiesc printre oameni, să îmi fac cumpărăturile în pieţele lor, să beau cafeaua dimineaţa alături de ei, să îi văd, să îi simt dar nu cu ochiul turistului grăbit şi dornic să bifeze cât mai multe obiective.
Una din aceste destinaţii vacanţă mi-aş dori să fie Franţa, o Franţă pe care să o simt altfel, să merg în restaurantele locale cu sau fără stele Michelin, să vorbesc cu oamenii în pieţele de peşte, să cunosc producătorii şi bucătăria locală, să simt acea « joie de vivre » a francezilor ce se bucură de un vin bun şi o discuţie cu prietenii. Şi cum asta înseamnă o cerere deosebită atunci ar trebui să apelez la CND Turism că doar ei se ocupă de vacanţe speciale. Sunt convinsă că dacă le-aş spune ce doresc, cum sunt, ce caut eu la o vacanţă, ar găsi versiunea cea mai bună.
Cum ar arăta oferta turism ideală ?
Ştiu că timpul nu îmi e foarte prieten şi uneori (bine, mai mereu!) este nevoie să mai şi muncim ca să trăim, deci o vacanţă foarte lungă nu mi-aş permite; aşadar mi-ar plăcea să fac Franţa din mai multe bucăţi. Pentru un prim circuit turistic aş face partea de nord-vest, vest şi sud cu frumoasele regiuni . Normandia, Bretania, Pays de la Loire, Poitou – Charentes, Aquitania, Midi-Pirinei, Languedoc-Roussillon şi Provence – Alpi-Coasta de Azur.
Prima parte a călătoriei : trecere rapidă prin frumoasa capitală Paris. Aici aş bea o cafea pe malul Senei şi aş frunzări cărţile buchiniştilor propunându-mi să revin în oraşul dragostei într-un tur special cu o altă ocazie. Îl cunosc ca un turist oarecare, dar mi-ar plăcea să îl simt şi altfel! Aşadar după o scurtă trecere prin Paris, am pleca spre Rouen, capitala razboinicilor nordici veniti aici pe raul Sena in secolul al IX-lea si care a ramas in istorie mai ales datorita Ioanei d’Arc. Dupa care aş merge către Mont St. Michel, cu abaţia sa – o adevărată minune şi una dintre cele mai mari constructii religioase din Europa, poate am trage o fugă rapidă şi in Saint-Malo şi până la Cherbourg la muzeul Le Cité de la Mer, pentru a vedea cel mai mare submarin din lume deschis publicului „Redoutable” şi cel mai adânc acvariu din Europa.
A doua parte a călătoriei : Aş destina-o regiunii Loire Atlantique şi Poitou-Charentes unde am revizita Nantes si al său Castel al ducilor, m-as mai plimba un pic prin centrul vechi al oraşului şi am mai lua tramvaiul până la Universitaete şi „50 otages” de dragul vremurilor trecute. Aş vrea să revăd marile nave din Saint-Nazzaire, să mă plimb pe străduţele înguste din La Guérande, să revăd les „mers salées”. Evident că nu s-ar putea Loire Atlantique fără o plimbare pe plajele din la Baule (celebră staţiune altă dată), le Croisic sau Ile de Noirmoutier….
A treia parte a călătoriei : Aş coborî apoi încet spre Aquitania. Oprire la Poitiers, unul dintre cele mai vechi oraşe din Franţa şi oraşul la Rochelle, ce port minunat, astăzi mai mult centru de yachting, liniştit şi plăcut altă dată plin de agitație şi vânzoleală, mai ales în timpul războiului. Şi în sfârşit am ajunge la Bordeaux. Da, Aquitania este printre celebrele regiuni viticole cu vinurile de Bordeaux şi Bordolais iar oraşul Bordeaux mi-ar putea satisface şi dorinţa de a vizita zonele viticole şi cramele franceze tipice.
A patra parte a călătoriei : Vacanţa ar continua cu drumul spre Toulouse, celebra „ville rose”; aș sta să admir acoperişurile roşii ale caselor care l-au făcut celebru, arhitectura minunată, aș gusta mâncarea locală. Apoi am pleca spre Carcassone – Oraşul fortificat, să îmi aduc aminte de cetatea medievală dragă şi sufletului meu Sighişoara şi să mă simt un pic acasă. Am continua spre :
Ultima parte a vacanţei mele speciale : cu regiunea Provence! Însorita Provence cu ierburile ei aromate și câmpurile de lavandă. Am opri în Arles, să pipăi pietrele celebrului Colosseum Roman și să beau o cafea la Cafeneua Van Gogh! Apoi am continua călătoia spre Marsilia, cel mai vechi oraş francez. Mi-aş plimba picioarele prin portul pe care l-am gustat de atâtea ori în filmele franceze, aş admira specatcolul cosmopolit şi multitudinea de rase şi gusturi. Ultima parte a călătoriei ar fi ceva mai turistică decât restul, nici nu s-ar putea altfel prin prisma locurilor vizitate : Cannes, oraşul celebrului festival de film; Nisa, să mă opresc pe plajele ei zglonduroase, pe renumita Promenade şi evident în oraşul vechi, în Piaţa Garibaldi că doar ador vechiul!
Pentru centrul şi estul Franţei i-aş ruga pe specialiştii de la CND Turism să îmi facă o altă ofertă turism de nerefuzat!
Călătoria să continue, destinaţia vine de la sine!
Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2017.
Succes :*
LikeLike
Succes si tie Raluca! Să ajungem in cât mai multe locuri si să calatorim frumos prin viață! 🙂
LikeLiked by 1 person
Multumesc, Laura! Asa sa fie! ❤
LikeLike