Până acum ceva ani, până la explozia asta a internetului şi a reţelelor de socializare nu ştiam ce e share-uiala, adică nu ştiam că îi zice aşa. Noi o practicam de mult pentru că aşa ne era firea şi aşa ne erau prieteniile numai că nu ştiam că facem „share”. Relaţia mea cu faptul de a „share-ui” mâncarea datează de multă vreme! În copilărie, îmi aduc aminte cum, în vacanţele la bunici, împărţeam totul cu ceilalţi copii, spre disperarea alor mei. Erau vremurile acelea de tristă amintire, când nu se găsea mare lucru prin magazine şi totul se procura anevoios pe sub mână, de la cunoştinţe (Doamne, nu vă spun ce conotaţie a vea în mintea mea de copil acest „pe sub mână” pe care îl auzeam pe la părinţi). Nu de puţine ori eram certată că duc mâncarea bună copiilor : ciocolată, banane, măsline verzi cu gogoşar, cireşe, pespsi…..

Fan ciocolată nu prea eram pe atunci (ce păcat că m-am schimbat între timp L) iar tata când prindea ocazia lua multe, multe şi diferite. Apoi ne dădea cu porţia câte una mie şi soră-mii să o share-uim. Ea îşi mânca imediat jumătatea ei, eu luam câteva bucăţele şi ziceam că pe restul o mănânc mai târziu. Pentru un om pofticios cum era ea, treaba asta cu „mai târziu”era crimă şi pedeapsă. De cele mai multe ori cedam şi i-o dădeam ei, uneori însă o duceam vecinilor. Bananele, erau verzi când le procura (banane galbene nu am văzut decât după Revoluţie), le înfăşura în ziar şi le punea pe mobilă să se coacă. Mie, personal mi se păreau înecăcioase şi fără gust, aşa că porţia mea o dăruiam fără regrete copiilor.

Nici cu ananasul nu mă împăcam prea bine…îmi aduc aminte de o vizită la doamna dirigintă a sorei mele, o doamnă de aur, care de drag ne-a servit cu ce avea mai bun….tort cu ananas!! Dezastru pentru mine, care uram gustul prea aromat al ananasului, dar eticheta şi educaţia, (a se citi cearta de care aveam să am parte acasă dacă lăsam în farfurie), îmi spunea că trebuie să nu las bucăţile de ananas în farfurie. M-a salvat soră-mea tot cu share-uiala : eu i-am pasat pe furiş ananasul din bucata mea de tort ea mi-a dat la schimb blat însiropat şi multă frişcă.

Cu cireşele în schimb am păţit cearta rău de la ai mei : adusese tata de la o cunoştinţă nişte cireşe mari, pietroase când vremea lor încă nu prea venise şi pe la noi erau foarte rare. Eu mi-am umplut bine toate buzunarele şi am ieşit la poartă la copii. Le dădeam acestora cireşele mele roşii şi ei îmi dădeau la schimb corcoduşe verzi şi acre : „făceam schimb”, aşa ziceam noi pe atunci şi eram tare feirciţi, mai puţin tata care mă urmărea de după gard şi considera că sunt păcălită. Eu nu înţelegeam deloc ce vrea să spună, pentru mine bucuria de a dărui bucurie era mai importantă decât nişte cireşe. Şi apoi eu sunt fan corcoduşe (cine mă cunoaşte, ştie J).

Mai târziu, în adolescenţă, a împărţi mâncarea era un must al supravieţuirii (mai ales în studenţie) dar şi o bucurie imensă : când veneau coletele de acasă toată lumea ştia, toţi se strângeau la deschiderea cutiilor, mulţi se ofereau să vină să ajute la ridicat…era sărbătoare; aşa descopeream gusturi noi, mâncăruri noi iar surpriza şi îmărţitul acela ne făcea să fim mult mai apropiaţi, veseli şi complici.

Aţi observat şi voi că mâncarea are efectul acesta asupra oamenilor : de a-i înveseli şi de a-i apropia ? Vorba ceea, complicitatea deasupra aceluiaşi blid de mâncare nu se uită niciodată: acolo se fac adevăratele prietenii, cele pe viaţă, acolo se leagă sufletele, acolo se nasc poveştile şi se dezleagă secretele.

Această cultură a share-ului este foarte răspândită însă în cultura asiatică, de unde şi obiceiul de a mânca în jurul meselor rotunde rotative, de unde fiecare poate gusta din multitudinea de feluri de mâncare plasate strategic în mijloc. Atunci când am descoperit mâncarea chinezească a fost pentru mine o mare bucurie, o regăsire a unei părţi din mine pe care poate o lăsasem în urmă cu această occidentalizare în care individualismul este atât de accentuat.

wu-xing

Aşa că atunci când am văzut conceputul brand-ului WU XING de „Share your boxa fost dragoste la …prima degustare! Partea cea mai grea la mâncarea chinezească e că nu te poţi decide : sunt atât de multe feluri de mâncare şi toate atât de bune şi apetisante încât nu te poţi hotărî ce să iei : aperitivele, preparate din carne de vita sau pui, combinaţiile fantastice de legume şi sosuri, pastele alea minunate sau salatele atât de savuroase….mmm, salivez numai când mă gândesc !!! Cum şi ce să te hotărăşti să iei când toate îţi fac cu ochiul ? Soluţia : strânge gaşca de oameni frumoşi pe lângă tine, găseşte motivul (orice motiv e bun pentru o masă cu prietenii, pff….ce dor îmi e de vechile meşe prietene din copilărie şi studenţie!!) şi start „share”, cum spunem noi în on line.

Iar cu noua aplicaţie WU XING, (îl pun pe fiu-miu să o descarce imediat din Google Play, că la asta se pricepe de minune), lucrurile sunt şi mai simple. Unde mai pui că avem şi 15% discount la fiecare comandă până la finalul lunii aprilie.

Start #shareyourbox zic atunci! De-abia aştept să gust vita pe plită încinsă, cartofii cu urechi de lemn cu mult usturoi, orezul cu legume (nu ştiu zău cum reuşesc să îl facă atât de gustos că mie acasă nu prea îmi iese!) dar şi furnicile în copac şi legumele Sichuan. Şi sigur nu mă voi abţine să gust şi un crevete caramelizat şi un pacheţel de primăvară, hai poate şi vreo 2-3 linguri din supa cu noodles Mian Tan pe care sigur şi-o va comanda tatide2…. Doamne ce bucurie aş mai fi trăit eu în copilărie dacă aveam mâncarea chinezească şi posibilitatea de share your box. Cu siguranţă spiritul adus de multitudinea de mâncăruri, bucuria de a împărţi, convivialitatea din jurul mesei mi-ar fi stârnit mai des şi mai mult apetitul…spre bucuria mamei.

Articol scris cu mare Poftă şi bucurie pentru Spring Superblog 2017.

Posted by:lauragherghe

2 replies on “Prieteniile adevărate se nasc împărţind acelaşi blid de mâncare

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s