Îmi plac tare sărbătorile, îmi place să mă pregătesc și să pregătesc casa și masa pentru sărbători, să creez mici obiceiuri specifice pentru fiecare sărbătoare în parte….Dar cel mai tare mă enervează că după sărbători ma aleg și cu câteva kilograme în plus. Așa s-a întâmplat și de Crăciun și ceea ce am pus în câteva zile nu am mai dat jos decât în vreo 2- 3 luni…. Nu e prea corect, așa-i ?

M-am tot gândit, ce se întâmplă de fapt, de ce mă îngraș de sărbători, că doar nu mănânc mult mai mult (De fapt am observat că și în vacanțe fenomenul e același…. În vacanța de vară am luat vreo 3-4 kilograme pe care nu știu dacă le-am mai dat jos până în octombrie L)? Așa m-am gândit că de vină e faptul că în vacanțe sunt mai relaxată, deci….unde nu e stres se adună kilogramele!

Hmmm…..dar să fie oare adevărat? Pentru că, nu prea pot spune că sunt foarte relaxată nici în vacanțe / sărbători cu cei doi copii, după care trebuie să alerg la fel de mult….poate chiar mai mult!! În plus, să fiu stresată ca să nu mă îngraș nu e deloc idealul meu, dimpotrivă, îmi doresc să fiu foarte senină și ferice, fără probleme sau griji și evident să nu mă îngraș!

Deci, înseamnă că totuși problema vine din altă parte….oricât aș vrea eu să neg!! Da, problema vine de la mâncare!!

Girl refuse to eat pie. Isolated.

Și nu, nu neapărat pentru că mănânc mult mai mult de sărbătoti, ci pentru că mănânc haotic, toată ziua ciugulesc câte ceva; în plus sunt mâncăruri pe care în mod normal nu prea le pregătesc cu maioneză sau dulciuri mai consistente. În viața normală, de zi cu zi, am adoptat de mulți ani, un stil destul de echilibrat, zic eu, am mai vorbit despre asta în trecut (un articol dedicat aici), mă simt bine cu acest stil și nu aș putea să mai fac altfel. Dar de sărbători sau în vacanțe e OK să mai schimbăm un pic sau să ne permitem și altceva, nu ?

Deci….ce putem face ?

Soluția, zic eu, testată și verificată de mine, de Paști, stă în : ECHILIBRU!!

DA, cam atât de simplu e!

Și nu m-am abătut deloc de la mâncărurile speciale pe Paști! Tot ce gătea mama sau bunica s-a regăsit și în meniul nostru!

familie-masa-sarbatori.jpg

  • Am făcut pască? Daaa! – dar nu cred că am mâncat mai mult de 3-4 bucățele mici. Rețeta mea de pasca e fără aluat și o pregătesc de vreo 10 ani!
  • Am făcut sarmale? Daaa! – din piept de găină de țară. De mult timp sarmalele mele sunt doar de vită, de curcan sau de pui! Am mâncat cu smântână, așa cum ne plac nouă, dar cred că doar o singură dată în toate zilele de Paști și atunci nu mai mult de 3.
  • Am făcut cozonac ? Daaaa!!! Yummy!! – Delicios! Minunat! Cu multă nucă și stafide!! Aici am cam exagerat și am mâncat în fiecare zi! Dar întotdeauna ca masă separată, nu imediat după masă!
  • Am făcut drob? Daaa! – Drobul eu îl pregătesc cu mulă, multă verdeață! Ca să vă faceți o idee….cantitatea de ceapă verde, usturoi verde, mărar e mai mare decât cantitatea de organe! Dar vă asigur că e delicios! Și nu am mâncat decât la micul dejun câte o felie! Atât a fost suficient, deoarece pe lângă drob mai erau și alte feluri de mâncare și multe legume!
  • Am făcut friptură de miel/ ied? – Daaa! De câteva ori! Am însoțit-o întotdeauna fie de usturoi verde, fie de sos cu usturoi și roșii, fie de salată de sfeclă roșie cu hrean.
  • Am făcut ciorbița de miel/ied? Daaa!! – Foarte bună, cu borș și multă smântână! Dar întotdeauna ciorba a fost o masă în sine! De fapt, de ceva vreme cam așa procedez și în restul zilelor: ciorba e o masă în sine! Fie prânzul, fie cina!

Singura ….”greșeală” cred, a fost salata de icre făcută în casă din care …. am cam exagerat cu mâncatul, noroc că am făcut puțină.

Rezultatul ? După aceste sărbători am reușit să nu mă mai îngraș (în plus față de kilogramele pe care le port oricum după mine de ceva ani buni…) și să mă simt foarte bine în pielea mea!

În plus față de cele spuse mai sus, am mâncat legume și fructe zilnic și am asezonat cu câte o limonadă delicioasă fără miere sau zahăr, foarte bună mai ales că a venit vremea rea din nou, nu ?

La voi cum a fost ? Spuneți-mi în comentarii!

Vă mulțumesc că îmi sunteți alături! Și dacă nu e prea mult, dați un like paginii de Facebook, mamide2 !

Credit foto : cum sa eviti acumularea kilogramelor de sarbatori (dietakalogenica.ro); familie masa sarbatoare (desprecopii.com)

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s