Nu știu alții cum sunt dar eu când aud de prăjituri cu nuci sau mac nu pot să zic nu! Orice prăjitură, cât de sărăcăcioasă ar fi, dacă are nuci sau mac trebuie sa fie bună. Dacă mai are și ciocolată pe deasupra, atunci e răsfăț total.

IMG_20170424_133947[1]

Așadar, astăzi, o prăjitură care sare normele calorice, dar … cum de Paști nu am făcut nimic deosebit, în afară de pască și cozonac, uite că fac azi. În plus, fiul meu iubit nu e mare amator de prăjituri dar de cioco daaaa!!! Deci să-i fac și lui o bucurie….pentru că tot e vacanță! Și promit să mă revanșez cu rețeta următoare și să pregătesc luni ceva mai light.

IMG_20170424_132440[1].jpg

Rețeta aceasta, pe cât de bunuță e, pe atât de simplu e de realizat! Unde mai pui că nici ingrediente multe nu are. Aaaaa și era să uit, e plat fără făină că nu mă lăsa conștiința să păcătuiesc atât de grav :).

De ce avem nevoie ?

  • Pentru blat :

– 6 albușuri (eu am pus 7 pentru că am avut niște ouă de țară cam micuțe)

– 250 gr zahar brun

– 250 gr nuci tocate (eu le-am dat câteva secunde la robot)

– 2 linguri rase de cacao (Puteți folosi pudra de roșcove în loc de cacao)

Pentru crema:

– 6 galbenușuri (de la albușurile de mai sus, da ?? :))

– 200 gr zahar brun (sau un pic mai puțin)

– 2 linguri apă fierbinte

– 2 linguri cacao

– 50 g. ciocolata cu lapte

– 150 g. unt
Pentru ornat (dar nu-i musai, aveți ciocolată din plin în prăjitură, eu recunosc că nu am mai ornat): – 100 g. ciocolata

Ei și acum, procesul tehnologic !

Începem cu blatul cum e și normal. Batem albușurile spumă cu un praf de sare. Adăugăm treptat zahărul, apoi punem nucile, treptat, continuăm să mixăm și la final încorporăm cacaoa sau pudra de roșcove. Cât durează toată treaba asta ? Fix 5 minute !

Acum că ați făcut blatul, îl puneți pe o hârtie de copt și la cuptor cu el, la 180 de grade cam o jumătate de oră, dar eu zic să verificați cu o scobitoare înainte.

  1. Cât timp blatul e la cuptor, ne apucăm de cremă.
    1. Amestecăm zahărul cu cele 2 linguri de apă fierbinte și cacao. Apoi amestecăm totul cu cele 6 gălbenușuri. Acest minunat amestec (pe care apropo mama obișuia să mi-l facă atunci când eram mică ca să îmi mai treacă răceala și răgușeala..) îl punem pe foc la bain-marie sau direct în crătiță folosind funcția de topire. Și…îl lăsăm acolo vreo 15 minute. Mai amestecăm din când în când și pe final adăugăm 50 de grame de ciocolată mărunțită ! Mai lăsăm pe foc vreo 2 -3 minute, cît să se încorporeze frumos și ciocolata și gata ! Lăsăm deoparte la răcit.
    2. Mixăm untul frumuțel și așteptăm să se răcească crema !

IMG_20170424_143406[1].jpg

Ne uităm la cuptor, pare că s-a copt și blatul cât noi am lăsat crema pe foc ! Mmmmda…. E gata ! Scotem și lăsăm să se odihnească.

  1. După ce crema s-a răcit, adăugăm untul, mixăm și gata! O minunăție !!! Eu nu mă pot abține să nu ling oalele și lingurile…deh, defect din copilărie !
  2. Întindem apoi crema peste blat și dăm la frigider pentru vreo 2-3 ore să se răcească.

Scoatem prăjitura, o porționăm frumos (sau nu) și pe deasupra mai faceți niște floricele de ciocolată topită (dar nu e musai).

IMG_20170424_185109[1]

Să vă zic poftă bună, acum ? Știu sigur că o să aveți ! Dar…. Nu mâncați prea mult și întotdeauna serviți ca o gustare separată! Și dați și prietenilor că așa e frumos. 🙂

IMG_20170424_185156[1]

Vă mulțumesc că îmi sunteți alături! Și dacă nu e prea mult, dați un like paginii de Facebook, mamide2 !

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s