Acum ceva luni de zile ceream să mă înscriu într-un grup pe Facebook, al mamelor cu blog. Îmi făcusem și eu blog de putina vreme, condiția fiind deci îndeplinită iata-ma acceptată în grup. Și…participând la cea de-a doua ediție DTP – Digital Parents Talks – întruniri pentru mămicile cu blog organizate de ParentingPR și creatorul grupului Facebook. Aceste întâlniri sunt menite a fi un fel de școală de blogging pentru mămicile cu blog străduindu-se să aducă gratis în fața audienței oameni de seamă care să lămurească diferite aspecte din viața de blogger.

Iată că, la ceva luni distanță în grupul de Facebook apare însă și un tătic. Era tătic, avea blog! Mai erau ceva “cazuri” cunoscute, așadar se impunea schimbarea numelui grupului pentru a putea accepta și tăticii cu blog. “Părinți” cu blog părea deci alegerea potrivită. Dar pentru că, mămicile cu blog se întâlneau lunar in cadrul DTP nici că se putea nume mai potrivit pentru grup decât “Digital Parents”. Pentru că suntem niște părinți digitali, incercam sa ținem pasul cu vremurile sau ne lăsăm subjugați de vremuri. Dar suntem aici să facem mai mult și vorbim. Iată deci “Digital Parents Talks” – un grup facebook închis al părinților cu blog, creat de Ana Nicolescu și Lavinia Pavel.

dtp8

În București, ne-am întâlnit de șapte ori, in mai fiind ultima reuniune înainte de vacanță. De fiecare dată când am putut am ținut neapărat să particip. Cumva așteptam întâlnirile DTP și încercam sa-mi fac programul în așa fel încât să nu le ratez. Pentru că da, și temele propuse erau interesante dar mai ales pentru că la aceste întâlniri am cunoscut oamenii din spatele unor bloguri pe care poate le citeam de mult. Apoi am cunoscut oameni noi și bloguri tinere cu potențial. Am aflat din gura unor specialiști cum e treaba cu brand-ul personal sau cum sa te ferești de hateri, ori că se poate sa și câștigi din blogging dar și că trebuie spui povești bune, că social media nu e doar o definiție lunga și alambicată într-un manual.

Apropo, aceasta a fost și tema ultimei întâlniri DTP – “Social Media” iar Mihai Psatta, un tânăr foarte priceput – profesor la OK Institute, a venit să ne lămurească un pic cum​ stă treaba cu acest mix de tehnologie și oameni. Pentru că la asta se rezumă social media. Și la încă ceva : “The truth well told” cum zic cei de la Mckenzie.
Și am putea vorbi mult despre chestii tehnice, despre algoritmi și seo, despre analytics și calcule matematice dar…spune Matei Psatta, hai mai bine despre povești sa discutăm. Și cu asta cred că și-a câștigat auditoriul căci nu știu câți dintre bloggerii părinți au plecat la drum făcându-si un plan pe hârtie. M-aș hazarda să spun că vreo 2-3, restul s-au aruncat în gol, s-au lăsat cuprinși de magia scrisului și a interacțiunii virtuale cu oameni care rezonează cu ideile lor…Abia apoi și-au dat seama că s-a deschis cutia Pandorei și că dincolo de aceasta nevoie de self-esteem de la vârf de piramidă de află….și multă muncă și…organizare.

Eu-digital-parents-talks-crop

Lumea e construita în jurul a 9 mari povești. Dacă și articolele din blog îmbracă haina uneia din aceste povești de bază, succesul ar trebui să fie la ușă : “Călătoria și întoarcerea” (exemplificată tare bine în Harry Porter) ori “căutarea” ( o recunoașteți în Lord of The rings”) ori renașterea sau distrugerea monstrului…

Nu doar povestea e importantă. Contează și felul în care e construită : o introducere, un punct culminant, realizarea…și deznodământul. Nimic nu trebuie însă lăsat la voia întâmplării. Nu atrage o poveste fără final după cum una care ajunge direct la concluzie e lipsită de interes. Nu mă duce direct la concluzie, spune Mihai, prezintă-mi călătoria, spune-mi prin ce a trecut personajul, ce s-a întâmplat “Take me with You” and “Make  me care”. Arată-mi de la început care e scopul, încântă-mă și dă-mi finalul pe care îl aștept. Pentru că asta face un bun storyteller. Iar când simți că nu mai ai inspirație ori că te blochezi încearcă niste trucuri : gândește că un copil ori ca un extraterestru…

A și ar mai fi ceva, tehnic vorbind acum… află cui te adresezi, cine e auditoriul tău, tot Mihai ne sfătuiește. Poate audiențe insights ne da niste ponturi. Sau așa ar trebui dacă ne facem timp să căutăm pe acolo. Și tot tehnic vorbind, mi s-a confirmat că 45% din oameni citesc blogurile exclusiv de pe mobil deci o revizuire a articolului din punctul​ ăsta de vedere nu ar strica deloc. Trebuie să îmi aduc aminte de asta mai des…

dtp6

Nu doar Mihai ne-a vorbit la ultima reuniune DTP ci și Lavinia Pavel. The one! The master of seo and Facebook, unsa cu toate actualizările pe aceste subiecte care pe mine mă depășesc teribil. Ea a venit în partea a doua cu lucrurile alea tehnice de la Facebook, de ce nu e bine să facem boost post sau e bine dar sa nu ne așteptăm la ce nu ne poate da -adica niste like-uri, multe, la pagină. De ce e bine din când în când să facem câte un test cu câte o postare. Că nu trebuie sa ne zică Facebook ce sa facem, că noi ar trebui să știm ce vrem : trafic, awerness, conversii și în funcție de asta sa ne construim reclamele….ca seo funcționează dar mai trebuie și făcut! (Nu cred că pot acum, dar promit în câteva luni să încerc :)). A, și că inimioare, furii, strâmbături ori altele asemenea sunt mai bine cotate de Facebook deci dați-mi va rog așa ceva de-acum încolo. Dacă nu, ce sa fac, mă mulțumesc și cu like-uri.

Sponsori de data aceasta au fost : Aqua Carpatica​, Cartoons Network.

Animatori de seamă magicianul Bogdan Munteansi Liviana Tane – care a avut cei mai mici cursanți de Storyteller dar și cei mai simpatici, cred.
Mulțumim mult Liviana. Apropo, mai aveți ceva timp să înscrieti copiii și ale lor povești desenate până pe 2 iulie!

Pe Lavinia și Ana le veți găsi la Iași pe 24 Iunie!!! Scot DTP-ul în țară și cred că e cea mai frumoasă treabă! Tare mult mi-ar plăcea să merg și eu dar din păcate nu se poate. Eu zic sa nu le ratați!!!
Pe Mihai – ar fi bine să îl vedeți la cursul lui. Face niste treburi extraordinare.
Pe mine, mă găsiți pe mamide2, pe blog ori pe Facebook. Vă abonați și câștigați! Pe bune, nu glumesc. Căci pun aici tot sufletul meu.

Dacă vă plac articolele mamide2, vă aștept cu un like și pe Facebook și dați de veste și altora. Mă înclin!

Posted by:lauragherghe

One thought on “Social media, content marketing – sau DTP 7

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s