“Fetița mea nu a avut nicio masa de sân”, aud în treacăt o mămică drăguță vorbind cu o alta la locul de joacă.

Nu știu care a fost reacția celeilalte dar explicația mămicii a venit repede și relaxat: “Nu am avut lapte. Păi nu reușeam să scot nici 40 de ml la două zile, îți dai seama ? Ne chinuiam și eu și ea și mi-a zis și doctora că nu are rost !”

Doamne, câte mămici tinere nu or fi primit aceleași sfaturi « binevoitoare » de la profesioniști meniți să le ghideze și să le îngrijească cel mai bine atât pe ele cât și pe copilașii de-abia născuți ? și cine dacă nu medicii știu cel mai bine ? în cine să aibă încredere mămica dacă nu în medicul profesionist care a urmărit-o toată sarcina și a ajutat-o să nască atât de ușor și bine ? La cine să caute sprijin dacă nu la asistentele sau medicul neonatolog, autoritate în sine, prin mâna căruia au trecut mii de copii și care are deci o experiență covârșitoare ?

Cum să creadă mămica tânără, mai ales dacă este la primul copil, că poate să își hrănească copilul cu laptele ei când din sâni nu-i ies decât câteva picături de ceva, ce oricum nu seamănă cu laptele ci mai degrabă cu ceva galben, stricat ? Cum să aibă mama încredere în forțele proprii, că va putea să satisfacă nevoile primare ale puiului ei, mai ales când vede că acesta se contorsionează, se înroșește și urlă … de foame (sigur !) ?

breastfeeding-2428378_640.jpg

E mic, și roșu și nu știe să spună nimic….Pe ea o doare tot corpul, cel puțin de la mijloc în jos nu simte decât o mare durere, nu poate să stea nicicum și parcă îi e și frică să pună mâna pe cel mic. Se uită cu uimire la el și nu-i vine să creadă că această mică ființă a ieșit din ea. Nu prea știe ce să facă acum cu ea : cum să se apropie ? cum să îl în brațe ? Cum să îl pună la sân ? Sau când ? Nu cred că trebuie să îl pună așa toată ziua… în plus, ia uite că parcă nici nu îi place când îl ține așa, se zvârcolește și parcă dă să plângă !

Mai bine, nu ! Mai bine să îl lase liniștit ! și doctora zice același lucru : că nu are lapte și că trebuie să se odihnească ! Vor avea ei grijă de micuțul ei să nu îi lipsească nimic ! Da, e mai bine așa ! Sigur e mai bine așa ! Uite ce liniștit adoarme după ce mănâncă cei 20 – 30 ml de lapte praf ! Iar asistenta îi zâmbește frumos și o asigură că puiul ei e cuminte și mâncăcios ! O felicită chiar pentru asta și îi spune « mami » ! Acum poate și ea să se odihnească liniștită, într-adevăr copilașul ei e pe mâini bune!

Sau….

Câte mămici la început de drum nu au gândit oare la fel ? Sigur și mămica cu pricina din parc, împăcată și liniștită cu gândul că a făcut alegerea corectă, convinsă fiind că nu avea lapte. Cum să nu fie așa când medicii chiar au convins-o că ăsta e drumul cel bun ?

breastfeeding-2090396_640

Nu e ușor să alegi calea cealalaltă, calea naturală ! Pentru că nu știi cum să faci acest lucru ! Pentru că nimeni nu te învață ori sprijină în acest sens ! Pentru că ești lăuză și te doare tot corpul ! Pentru că ești obosită ! Pentru că boțul de om care se uită cu ochii mari la tine nu știe să îți spună în cuvinte ce vrea și cum e bine ! Pentru că tu nu știi cum să îi interpretezi plânsul și toți în jur îți spun că e din cauză că îi e foame și că tu nu ai lapte !

Da, nu ai lapte ! Ai văzut și tu că nu ai ! Ies doar câțiva stropi gălbui ! Nici când te mulgi nu iese prea mult ! Iar copilului îi trebuie 15 – 20 – 30 de ml ca să crească mare și sănătos ! Așa scrie la carte ! Așa spun medicii, așa zice toată lumea ! Nici prietene prin jur care au alăptat nu prea ai avut sau cine știe, cele care au alăptat sigur au avut lapte ! Altfel nu se explică ! Ai încercat și tu ! Ai pus copilul la sân ! Dar stă cu orele ! Nu ar mai pleca de –acolo ! și cum îl pui adoarme ! Apoi când vrei să-l dai jos se trezește și țipă ! E clar … pentru că nu se satură ! Pentru că nu ai lapte suficient ! și nu e bine să stai așa toată ziua cu el la sân ! Așa zice toată lumea ! și nici nu poți ! Tot ce vrei e să te odihnești și tu puțin ! Ești atât de obosită….

Mami dragă, dragă mami frumoasă, bună și minunată !!

Ai dreptate ! Ai perfectă dreptate să gândești așa! Până la urmă tot ce vrei este binele copilului tău ! Iar el pare foarte bine după ce își primește porția de lapte praf ! Te rog doar să te mai gândești la ceva :

  • puiul tău a fost până acum în tine, la 37 de grade ! Nu a avut grija hranei până acum ! Totul îi venea de la sine, fără efort !
  • în plus era într-un spațiu mic, cald și confortabil ! Era spațiul lui ! Acum a ieșit într-o lume atât de mare și rece, nouă și străină ! Nimic din ce știa el nu mai regăsește !
  • Era obișnuit să îți audă vocea și bătăile inimii ! Acum vocea ta pare atât de îndepărtată și o aude tot mai rar parcă ! Bătăile inimii tale care îi reglau ritmul, acum nu mai sunt deloc ! Au fost înlocuite cu sunte mari și țipătoare, stridente și necunoscute !
  • Trăia într-un semi întuneric, acum totul pare atât de luminos și artificial !

breastfeeding-2435896_640

Se simte singur în acest spațiu mare, rece și necunoscut iar singurele momente de confort sunt atunci când îți aude din nou vocea și când îți simte căldura trupului ! Atunci se simte din nou ca atunci când erați mereu împreună ! și e atât de bine încât adoarme, e atât de bine încât atunci când simte că îi va fi luat acest confort, se sperie și țipă !

Și te rog, dragă mami, să mai iei în considerare încă un amănunt : crezi că nu ai lapte ? Nu reușești să scoți decât câțiva mililitri iar cantitatea pe care copilul ar trebui să o mănânce la o masă de-abia de o scoți într-o zi ? Te rog să nu crezi asta ! Nici la primul, nici la al doilea, nici la al cincilea copil ! La fiecare e diferit mami ! Dar tu, dacă tu ești sănătoasă clinic, și bine cu tine, să fii sigură că ai suficient lapte pentru copilul tău ! Cel puțin pentru primele șase luni !

Da, la început nu sunt decât câțiva stropi ! Nici nu are nevoie de mai mult  ! Apoi, treptat vor mai mulți, din ce în ce mai mulți ! Ai încredere chiar dacă nu îi vezi ! Chiar dacă nici cea mai performantă pompă nu îi poate scoate ! Urmărește copilul și dacă se odihnește, crește, udă scutecul și are scaun în fiecare zi, atunci acei câțiva stropi pe care crezi tu că îi ia de la tine, sunt suficienți.

Nu te stresa cu proba scutecului (cântărit copilul înainte și după ce îl pui la sân) ! Acest lucru te va stresa mai tare, te va frustra și inhiba, și pe copil la fel ! Ai grijă doar să-l urmărești pe parcursul unei zile întregi, să-l pui la sân de câte ori are nevoie, să îi dai toată atenția și dragostea ta ! Treptat, va înțelege și el că nu pleci nicăieri, că nu îl părăsești și laptele va fi tot mai mult și bun !

Ai grijă de tine mami dragă și de puiul tău și nu mai asculta sfaturile binevoitoare ale vecinelor, mamei sau bunicii, nici nu te încrede foarte tare în recomandările profesionale ale medicilor! Ascultă-i pe toți dar fă ceea ce îți spune instinctul tău ! Ai încredere în tine și în puiul tău ! Te îmbrățișez !

Dacă vă plac articolele mamide2, vă aștept cu un like și pe Facebook și dați de veste și altora. Mă înclin!

Sursa foto : pixabay

Posted by:lauragherghe

15 replies on “Nu am avut lapte

  1. Da, am observat ca este și un fel de mandrie. Cu cat de poarta mai inuman cu atât li se pare că stapanesc lumea. Contra acestor comportamente și practici trebuie sa luptam. Sunt reminiscențe ale comunismului.

    Like

  2. Da, am ramas scarbita de ele. Auzisem o asistenta vorbind despre imbaierea nou- nascutilor :” Ce, crezi ca noi stam dupa fiecare copil sa-l bibilim, il luam repede de cap, il spalam, il scoatem tot de cap si- l bagam pe urmatorul, ca pe banda”. La fel s-a intamplat si la mine in salon, bebe al meu dormea profund si ele veneau si il ridicau brusc de langa mine ptr a- l duce la spalat si dupa, il aducea rosu de plans si traumatizat. Tare m-a revoltat atunci cruzimea lor. Nu stiu si ele ca bietul bebelus trecuse deja prin trauma nasterii? nu mai avea nevoie si de alte traume!

    Like

  3. Eu inteleg ca lucrand zi de zi acolo, vazand atat de multi copii, nu mai esti impresionat dar asta nu scuza cu nimic nestiinta si mai ales indolenta asistentelor de neonatologie, nepasarea si dezumanizarea lor.

    Like

  4. Proaspetele mamici ar trebui sa primeasca sprijin cu privire la alaptare si nu numai, inca din maternitate, dar din pacate nu se intampla asa in spitalele de stat. Eu una, am ramas cu un gust amar dupa ce -am parasit spitalul unde am nascut-o pe fetita mea. Erau destule mamici care nu stiau sa-si alapteze copilasii, dar pe nimeni nu interesa. Asistentele nu erau deranjate de tipetele de foame ale bebelusilor, erau obisnuite. Aveam colege care plangeau disperate cu copilul in brate, nestiind ce sa-i faca. Noroc ca in saloane mai exista si mame cu experienta care nu ezita sa le ofere ajutorul.

    Like

    1. Exact asta e atmoafera si acum in 2017. Tocmai astazi am fost la Maternitatea Giulesti la o prietena si imi povestea acelasi film: asistente care nu explica nimic, lapte praf dat copiilor ca nu cumva sa fie stresate de plansetul lor,mamici disperate care nici nu stiu sa-si tina copiii in brate si pe care nimeni nu le ajuta, nu le arata. Din tiate schimburile daca sunt doua asistente dragute si dornice sa ajute. Ca sa nu mai vb ca li se pare foarte normal sa le dea lapte praf. Trist si revoltator!

      Like

      1. Ar fi ideal sa existe in fiecare spital un program de consiliere ptr proaspetele mamici, in ceea ce priveste alaptatul si ingrijirea nou-nascutului. Da, le aducea laptele praf la un interval de 3 ore si daca cereai nu-ti dadea nimeni, desi copilul iti urla de foame. O colega de salon a cerut o pompa de alaptat si nu i s-a dat, desi aveau. Mai ales noaptea, asistentele vorbeau tare si radeau langa saloanele noastre, trezind bebelusii, care in cele din urma adormeau plangand. Ti se rupea sufletul de mila lor, mai ales de cei care erau in saloanele speciale de nou- nascuti. Nu veneau sa intrebe mamele de ce le plang copiii asa de tare, stiau ca de foame, erau f indiferente. Intr-adevar, mai era cate o asistenta draguta care se oferea sa-ti arate cum sa alaptezi

        Liked by 1 person

  5. Da, sfaturile bievoitoare pot sabota alaptarea – la mine, desi era evident ca am lapte, dr. mi-a spus ca nu voi putea alapta din cauza mameloanelor plate…

    Like

    1. Multumesc mult pentru aprecieri. E foarte important sa se inteleaga ca acest articol nu este nici pentru a lauda mamele care aleg sa alapteze dupa cum nu vrea nici sa arate cu degetul mamele care nu alapteaza. Dar daca exista mamici care isi doresc sa alapteze dar nu o fac pentru ca li se spune ca nu pot, ca nu au lapte, ca le plange copilul de foame….sinasta dupa numai cateva zile, atunci ar trebui sa stie ca nu e chiar asa.

      Like

Lasati un comentariu