Discutam de curând cu o prietenă (Claudia de altfel mi-a vorbit prima dată de altfel de această rețetă acum vreo 4 ani) de faptul că aș mai face și eu un Rosenkranz. Nu de alta dar se face tare rapid, e ușor și foarte bun dacă ai chef de cozonac! Și chef de cozonac mi se făcuse căci ne trimisese mama soacră unul, bun tare, așa cum știe ea să facă, bun de ne-am cam inghesuit la el toți 4 și l-am terminat într-o zi.

Așa că, trebuia să-mi fac pofta! Numai că eu nu prea am timp de făcut cozonac clasic decât de Crăciun, când e vacanță și stau pe-acasă. Deci îmi rămânea varianta mai simplă și mai puțin costisitoare dar, zic eu la fel de gustoasă!

Rețeta vă spuneam că nu e a mea. Mi-a dat-o o prietenă acum ceva ani, adică mi-a indicat link-ul de unde să o iau. Eu am copiat-o frumos pe carnețel, pentru că așa funcționez eu mai bine și, din păcate nu mai știu sursa exactă dar cred că, la o căutare pe google, veți găsi o grămadă de bloggeri de food care v-ar putea inspira.

Eu, de când am scris-o pe asta, nu am mai căutat nimic căci mi se pare perfectă : ingrediente puține, pași simpli.

  • Iată cum fac eu, într-un bol, amestec :
  • 400 grame făină
  • 2 ouă
  • Esență, arome

 

Apoi,

110 ml de lapte călduț cu

3 linguri de zahăr și

25 grame drojdie, le amestec și le las la dospit vreo 10-15 min.

In timpul acesta pun într-o cratiță pe foc vreo 8 – 10 linguri de zahăr la caramelizat. Am grijă să întind caramelul frumos pe fundul și pereții cratiței și o dau deoparte.

Revin la aluatul meu, că trebuie să asamblez ce am făcut la pasul 1 și pasul 2. Deci, pun laptele cu drojdia în amestecul de făină cu ou și le amestec vârtos. Apoi bat aluatul rezultat : îl trântesc, îl învârtesc, îl lovesc, ce să mai îl fac în toate modurile posibile până obosesc. Dacă am ajutoare prin jur, și în general am, îi las și pe ei să se lupte, să împingă, să tragă…(după ce mă asigur că sunt spălați pe mâini) și să nu mai fure din aluat să mănânce că nu mai are ce să ne rămână pentru pus la cuptor. Ei, după o luptă crâncenă, îl dau deoparte la dospit….

Intr-un bol pun vreo 140 grame de unt și le amestec bine cu vreo 6 linguri de zahăr! Apoi le uit acolo până ma decid că a crescut aluatul meu și că trebuie să pun cozonacul la copt.

Întind foaia ( pe o peliculă de ulei). Pe ea întind amestecul de unt cu zahăr. Iar peste pun din belșug nucă măcinată (cam 200 grame cred) mai mic sau mai mare, după cum vă place! Eu am făcut-o cam mare de data asta și nu prea mi-a plăcut! E mai bine să fie cât mai finuță. Tai in 6 bucați și așez în cratița tapetată cu zahăr.

Aștept să crească frumos și… gata, la cuptor ! Las până se rumenește frumos!

IMG_20170823_200001.jpg

Nu uitați : când îl scoateți din cuptor, îl și răsturnați pe un platou mare, nu de alta dar apoi caramelul se va întări și nu veți mai putea să îl scoateți din cratiță.Pofta bună să avem !

Dacă vă plac articolele mamide2, vă aștept cu un like și pe Facebook și dați de veste și altora. Mă înclin!

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s