copilul_tehlogia3.parinti-acasa.ro.pngDoamne ce copii avem ! Își țin capul de la doar o lună și-un pic ! Te urmăresc și recunosc de la câteva zile ! încep să se târască pe spate de la 4 luni și să stea în fund de la 5 luni jumate apoi de la 6 luni nu te mai ții după ei pentru că o iau de-a bușilea prin toată casa !

Dacă nu le e drag mersul în patru labe te pomenești cu ei că vor să meargă direct ân picioare de la 8 luni ! Observă tot ce faci tu și alții mai ales copiii mai mari și parcă s-au născut programați digital. Au în ADN datele care îi ajută să intuiască mânuirea resurselor tehnice.

Eu, recunosc că sunt total atehnică, nu m-am jucat niciodată jocuri video și nu mă pasionează, nici la televizor nu prea mă uit, nici cu ochii în calculator nu prea stau pe-acasă decât atunci când e musai. E drept însă că telefonul mă mai fură uneori dacă îl prind. Dacă nu, uit de el cu orele și apoi mă vaiet că nu îl mai găsesc. Totuși copiilor mei nu le-am interzis tehnica, nu am fost drastică și nici nu am respectat indicațiile specialișilor care spun că nu trebuie să expunem copiii la mediul digital până la 3 ani. Intotdeauna am mers pe echilibru.

copilul_tehlogia

In plus, am gândit că unui copilaș căruia i se acordă suficientă atenție – cel puțin până la vârsta de 2 -3 ani – nu va da niciodată prioritate televizorului ori telefonului dacă părinții săi sunt acolo să îi propună alte activități ori pur și simplu să se joace cu ei, orice. Copiii sunt foarte dornici de prezența noastră și atunci când ne jucăm cu ei sunt cei mai fericți!!!

Evident că, acordându-le toată atenția din lume, credeam eu, la început că așa va fi mereu și tare bucuroasă eram când Arthur, micuț fiind, nu dădea deloc semne că ar fi interest de televizor. Apoi, a mai crescut, a mers la grădiniță și… a început să ceară, să cunoască și să își dorească. Așa că am instituit regula celor 3 desene. Erau episoade scurte și tare frumușele, cu zero violență și mesaje educative. După 3, închidea singur televizorul ori muta pe alt canal și se apuca de joacă cu altceva de se minuna lumea cum respect el regula!

viata-libera.roAu trecut anii, și….lucrurile nu au mai fost la fel de roz, regulile au început să fie încălcate, tipul desenelor schimbat, rugăminți, amenințări, pedepse, certuri tipice vârstei….Tehnologia a intrat în viața lui tot mai mult, orizontul s-a lărgit, prietenii au primit telefoane mobile…

 

Cu al doilea copil, intrarea tehnologiei în viața lui, s-a petrecut practic pe nesimțite și mai repede decât cu primul ! Dar, am âncercat totuși să mizez pe acceași carte a intuiției alegerilor corecte ! Uneori, a funcționat foarte bine, alteori a eșuat lamentabil. Uneori, din păcate, chiar eu am apelat la tehnologie pentru a fura 5 minute ! (pe care chiar dacă apoi am încercat să le recuperez, dar…)

copilul_tehlogia2.adevarulIn tot acest noian de stimuli digitali e cumva imposibil să ții piept ori să te pui contra curentului și nici nu cred că este tocmai indicat. Cel mai bine, CRED eu, este să încercăm noi, ca și părinți, dar și cu ajutorul profesorilor și al celorlalți adulți din jurul lor, să le implementăm o altă abordare a tehnologiei. Să îi ajutăm să discearnă ce și cât e bun și bine, să nu îi lăsăm în voia sorții, nici să le punem la dispoziție toate gageturile pământului, dar nici să îi privăm de orice. Cumva să găsim echilibrul și să ne ținem de el.

  • Să le explicăm iar și iar de ce anumite jocuri video nu sunt pentru ei, și să îi incităm să spună și ei părerea lor.
  • Să îi lăsăm uneori să descopere pe propria piele de ce statul prea mult la televizor ori în telefon nu le face bine : cum sunt obosiți, irascibili, încercănați din cauza asta.
  • Să nu cedăm presiunilor : cutare și cutare are așa și așa. Eu de ce nu am voie? Mie de ce nu îmi luați ?
  • Să le acordăm încredere și să le spunem asta – cu VORBE !
  • Să îi iertăm și să le mai dăm o șansă.
  • Să ne ținem de cuvânt atunci când hotărâm ce și cât au voie cu telefon/televizor/tabletă.
  • Să le câștigăm parteneriatul în lumea virtuală – să nu se ascundă de noi cu lucrurile pe care le caută pe internet ori le ascultă pe youtube – ajutăndu-i să înțeleagă !
  • Să încercăm să îi facem conștienți de pericolele lumii virtuale fără a le insufla frica.
  • Să le arătăm cât de multe lucruri interesante pot afla : ce tutoriale magice pot găsi, câte chestii faine pot învăța, în afara prostioarelor împărtășite cu prietenii ori colegii !

Dar cum trebuie de fapt să abordăm și să ținem sub control acest subiect al tehnologiei mi-ar plăcea foarte mult să aflu de la specialiști. Și aș vrea să fim cât mai mulți interesați de acest lucru pentru că numai atitudinea noastră comună, ne va ajuta.

Afis MDC 5_vf

Miercuri, pe 15 noiembrie, la Hotel Internațional București, este ultima ediție Modern Dad’s Challenges pe anul acesta iar tema este « Echilibrul copil-tehnologie ».

Se va vorbi despre :

  • Provocarile parintilor in era digitala” – Georgiana Rosculet, Psihoterapeut si Coordonator programe educationale Ora de Net:
  • “Programul digital al copilului: cand, cat si cu ce efecte?”- Lucia Radu-Simota, Digital Learning Designer:
  • “Gadget-uri si aplicatii utile pentru parinti si copii” – Daniel Rogoz, Fondator Kinderpedia.

Vă puteți încă înscrie pe frunzaresc.eu până pe 14 noiembrie seara.

Vă multumesc că ați venit în casa mea virtuală. Vă aștept mereu cu un gând bun și un zâmbet cald și pe pagina de Facebook !

Credit foto : parinti.acasa.ro, copilul.ro ; viata-libera.ro ; adevarul.ro; frunzaresc.eu

Posted by:lauragherghe

6 replies on “Tehnologia e în ADN-ul lor, al copiilor

  1. Da, dar linia intre cele doua e foarte fină. Mă uita la fiul meu pe care incerc sa il canalizez mereu fara a-l stresa și totuși tentația e foarte mare pentru că toți copiii in jur au acces la jocuri neconforme vârstei lor
    Și e o atenție continuă cel puțin până ajung ei sa constientizeze singuri. In plus daca intervine prea mult cearta, pedeapsa ori interdicția atunci pierzi contactul cu ei…ajung sa se ascunda, ceea nu e de dorit. Dificil!

    Like

    1. Multumesc Ioana pentru link. Voi urmari si revin. Eu am vrut sa punctez ca in epoca de astazi nu ne putem dispensa de tehnologie, dar tehnologia nu poate inlocui relatia umana. E foarte important sa gasim un echilibru. Iar aici e treaba si interventia noastra, a parintilor.

      Liked by 1 person

Lasati un comentariu