Pe la grădinițe, pe lângă activitățile normale există și o mulțime de cursuri opționale menite să îmbogățească oferta educațională, să aducă diversitate și să deschidă noi orizonturi….uneori doar să mai scoată niște bani în plus din pușculița părinților. Printre cursurile cele mai frecvente se numără cursurile de teatru. Cursuri de teatru în urma cărora copilul trebuie să … sau ar trebui să… ?

Nu știu câți dintre părinți se gândesc cu adevărat la ceea ce presupune teatrul, ori ce fel de informații trebuie să dobândească un copil în urma unui curs de teatru. Majoritatea dintre noi, când spunem teatru ne gândim firesc la produsul final : toți ne dorim să ne vedem copiii pe scenă ! Toți îi vedem mari actori, vedete. Deci cursurile de teatru, majoritatea lor, se pliază pe această dorință a părinților și se transformă în « roluri » de învățat. Nu și cursurile de teatru de la MiniArt Show !

Rolul pe scenă ori în fața camerei este aici, așa cum este și firesc, vârful icebergului.

sigla_miniartshowIn spate, este de fapt foarte multă muncă și pregătire. Dar o muncă foarte frumos concepută sub forma joculețelor de tot felul. V-am povestit despre surpriza deosebit de plăcută pe care am avut-o dscoperind școala de teatru a Ioanei Ginghină, prin intermediul Anei Nicolescu, acum puțin timp. Oportunitatea a venit apoi și pentru fiul meu.

In prima oră de teatru, una din întrebările Ioanei la final a fost : «  de ce ați venit la teatru ? » Băieții (singurii 2 din grupă) au răspuns sincer : « Pentru că așa a zis mama. » Ce m-a bucurat însă apoi a fost continuarea naturală a lui Arthur : « Dar îmi place foarte mult și mai vreau să vin ! » Aceasta era concluzia lui naturală după o oră și jumătate de … joacă. Joacă și joc, da ! Pentru că asta face Ioana cu ei acolo !

Un curs de teatru așa cum trebuie să fie, unde accentul e pus pe dezvoltarea copilului pe toate planurile și nu pe memorarea unui rol.

După prima oră de teatru copiii reușiseră déjà să se cunoască între ei și să-și rețină numele. Știți cât de greu le este copiilor să întrebe și să rețină numele (uneori și pentru noi adulții). Ei sunt capabili să se joace împreună ore în șir pentru ca la final habar să nu aibă de fapt cum îl chema pe partenerul lor de joacă. « Joaca cu numele » și cu mișcare i-a ajutat de la început să socializeze, să se apropie. Și de pe la 8-9 ani acest lucru nu mai este chiar atât de ușor.

Ce învață copiii la aceste cursuri de teatru sunt de fapt lecții prețioase de viață.

Lecții pe care nu ți le predă nimeni nicăieri : lecția încrederii în sine și în partener. Lecția atenției la semnalele din jurul tău ! Lecția autocunoașterii ! Lecția ascuțirii reflexelor !

Mișcarea browniană este mereu prezentă printre exercițiile de la cursul de teatru ! Copiii sunt învățați să umple spațiul scenei, să observe tot spațiul, să și-l aproprie, să-l domesticească, să-l facă al lor. Tehnica aceasta mă duce cu gândul la acele filme în care copiii tibetani sunt învățați artele marțiale sau sunt ajutați să mediteze, să își accesele sinele profund. Teatrul are aceeași funcție. Altfel cum ai putea să transmiți și să te transpui în pielea unui personaj dacă tu nu te cunoști pe tine ? Dacă tu nu ești atent la tot ceea ce este în jurul tău ? Dacă nu faci liniște să te uiți adânc în ochii celuilalt ? Acest lucru, mi-a măturisit Arthur că i s-a părut cel de greu! Sunt de accord cu el!

Miniart

Mesajele Ioanei de-a lungul orelor sunt evocatoare :

« Umpleți spațiul, simțiți scena, fiți atenți la detalii! »

« Ai văzut gândăcelul care era pe perete lângă întrerupător ori crăpătura din parchet lângă fereastră? »

 « Salutați-vă și uitați-vă ochi în ochi! Susțineți privirea celuilalt!”

« Imitați mișcările partenerului! Fiți oglinda lui ! »

 « Centrați-vă în voi ! »

Indiferent de ceea ce auziți ori vedeți în jurul vostru, aduceți-vă aminte mesajul și faceți așa cum credeți voi ! La diverse semnale, copiii trebuiau să facă altceva : de exemplu o bătaie din palme să sară într-un picior, două să bătăi : să culeagă un măr, trei bătăi : să miroasă o floare, patru bătăi : să strige, ….joc ce antrenează memoria, reflexele și puterea de concentare și capacitatea de a fi centrat pe tine și pe mesaj, de a nu « imita » ce fac/spun alții. Totul pe mișcare în cerc. Nu știu dacă vă dați seama ce putere de concentrare este într-un asemenea exercițiu !

Creativitatea și imaginația nu sunt deloc lăsate la o parte.

Minunate sunt jocurile (fie la proiector, fie nu) în care copiii își aleg ori li se dă un personaj și trebuie să construiască povestea ! Ori să introducă personajul lor în firul poveștii începute déjà de colegi și să-i de a un sens.

Mi-a plăcut tare că la finalul primei ore de teatru fiecare copil și-a desenat mâna pe care apoi și-a agățat-o pe spate. Toți copiii grupei treceau ulterior într-o mișcare aleatorie să scrie câteva cuvinte despre acel copil, așa cum îl percepuseră ei după o oră de stat împreună. Minunat joc de cunoaștere ! și nu era vorba despre cine ce a scris ! Nu asta era important ! Nu au știut asta !

Pot spune că după primul curs déjà au plecat prieteni, uniți, veseli, dornici de a mai veni !

Cam greu să nu îți dea dependență cursurile acestea de teatru ! Programa e împărțită în trei module : « Joc și improvizație » ; « Piesa noastră de teatru » și « Facem un scurt metraj ». Modulul « Joc și improvizație » se apropie de final și înscrierile pentru al doilea Modul au început déjà. Sunt 4 grupe de vârstă : 4-5 ani ; 6-8 ani ; 9-11 și +12 ani.

Vă puteți înscrie și voi Aici !!

Sincer, eu de-abia aștept să crească și Amyra mai mare să poată participa. E un potențial extraordinar pe care aceste cursuri de teatru îl exploatează și-l dezvoltă. Eu, după lecția demonstrativă la care am participat în septembrie, am fost foarte entuziasmată. Iar când am văzut că și cursurile pentru copii sunt structurate în aceeași manieră, am zis « Wow!”.Sper ca și Ioana să mai aibă răbdare cu un băiat în plină schimbare și transformare preadolescentină. Ne vedem la cursul de teatru !

Vă multumesc că ați venit în casa mea virtuală. Vă aștept mereu cu un gând bun și un zâmbet cald și pe pagina de Facebook !

Posted by:lauragherghe

One thought on “Ne vedem la teatru ! La cursul de teatru marca MiniArt Show !

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s