tantrum1« Mie, niciodată nu mi se va întâmpla așa ceva ! » Probabil majoritatea tinerilor nedeveniți încă părinți și-au spus în sinea lor așa ceva atunci când au văzut un copil în crize, trântit pe jos, urlând, trăgând, împingând sau făcând ca toate cele. « Doamne ferește, uite dacă l-ar fi crescut cum trebuie, sigur nu s-ar comporta așa ». Am încă prietene care gândesc așa chiar dacă nu o spun cu voce tare. Adică, dacă un copil ajunge să se comporte astfel, să facă crize, e clar că părinții nu au fost în stare să se impună, să îl crească cum trebuie.

Slavă Domnului că între timp am devenit părinte (de două ori), că am trecut prin câteva tantrumuri, mai mari sau mai mici, că am mai citit câte ceva și că am reușit, prin prisma experiențelor și a lecturii să înțeleg mecanismele tantrumurilor (mai mult sau mai putin). Dar mai ales, slavă Domnului că am reușit să ajung la starea în care să nu mă mai jeneze (atât) privirile dojenitoare ale celor ce asistă la aceste scene deloc plăcute într-adevăr.

Venim dintr-o educație făcută mai mult cu palma, restrictivă și autoritară. Stilul parental echilibrat era considerat de fapt o încălcare/ înjosire a autorității părinților care aveau drept de veto asupra copilului. Nu prea existau manifestări gen tantrum pe vremea noastră. Copiii refulau în alte direcții ori cu oricine altcineva decât părinții lor. Eu, am fost un copil foarte docil : de frică, de teama consecințelor, ori poate doar din lașitate, ori pentru că nu îmi plăceau stările conflictuale, nu știu prea bine să spun de ce. Deci crizele de furie erau cu totul excepționale ori inexistente.

 

De un singur lucru îmi aduc însă aminte : Eram într-o alimentară ceaușistă împreună cu tata. Intr-o parte era zona ce astăzi ar corespunde supermacheturilor cu autoservire care aveau munți de conserve de pește, borcane cu murături și sticle diverse. In partea dreaptă era măcelăria – populată doar de căteva tacâmuri. Când băgau marfă era o aglomerație îngrozitoare, și totul se termina imediat. Iar drept în față, cum intrai în alimentară, era partea destinată lactatelor…goală în majoritatea timpului. Nu îmi mai aduc aminte ce mi se întâmplase înainte și de ce eram atât de furioasă, dar știu că i-am strigat tatei « prostule ». O doamnă mai în vârstă m-a auzit și mi-a spus c e foarte urât să îi vorbesc tatei așa.

A fost dușul rece care m-a trezit. Nu îmi mai aduc aminte să îi fi vorbit tatălui meu vreodată așa, ori să mai am starea de spirit care să mă conducă spre o astfel de conduită. Tata m-a privit doar, mai degrabă uluit decât furios ori rușinat (tata care de obicei ne punea la punct cu o singură privire –ucigătoare) și culmea nu mi-a dat acea privire. Probabil și el, ca și mine a fost luat prin surprindere de comportarea mea. Nu m-a certat, nu mi-a spus nimic, doar acasă i-a povestit mamei și ea a fost cea care m-a certat. Acesta a fost singurul moment de “criză” din copilăria mea mică de care îmi aduc aminte.

tantrum2Până la vârsta de 2 ani a fiului meu, nici eu, ca părinte nu mă întâlnisem cu tantrumurile. Tantrumurile la el au apărut mult mai târziu, după vârsta de 4 ani și s-au intensificat după apariția surioarei. Nu același lucru a fost valabil pentru fetiță care m-a luat prin surprindere de foarte devreme cu manifestările de criză. Evident că nu întotdeauna avem starea de spirit care ne ajută să facem față crizelor copiilor și să le primim cu brațele deschise.

Dar, oricât de ciudat ar părea, tantrumurile copiilor noștri ar trebui să ne bucure mai degrabă decât să ne supere. E semnul de încredere al copiilor în noi. Semnul că au intrat în zona de confort în care pot da drumul emoțiilor negative acumulate. Se pot descărca și redeveni copiii minunați care sunt. Pentru că nu cu oricine se pot manifesta astfel, nu în prezența oricui pot elibera toate frustrarile acumulate peste zi. Ca părinte, în aceste momente (mai ales că de obicei se întâmplă în momentele și locurile cele mai puțin favorabile) te simți depășit, neputiincios, nu știi cum să reacționezi, ce să faci ori să zici. Psihologii recomandă doar blândețea și contactul fizic (dacă și copilul permite).

MDC6 event_2

Greu ? Da, foarte pentru că stările de criză ale copilului stârnesc în noi aceeași furtună de emoții ca și în copil. Cum reușim totuși să ne păstrăm calmul și să nu lăsăm amigdala să preia controlul ? Ce tehnici trebuie să adoptăm ? Putem preveni ori chiar programa aceste crize (astfel încât să se petreacă în incinta casei ) ? Se poate ! Haideți să aflăm împreună pe 28 februarie, de la 18:30, la Hotel International, la editia a 6-a a Modern Dad’s Challenges.

Tema întâlnirii este: Crizele de furie si traumele copiilor: cum le gestionam? Specialiștii cu experiență: Ioana Agachi, Psihoterapeut, managing partner Eu, parinte ghemotoc și Mirela Horumba, psihologul parintilor, cu certificare internațională în metoda Feuerstein Instrumental Enrichment si psihoterapeut cu drept de liberă practică acreditat de Colegiul  Psihologilor din Romania www.mirelahorumba.ro) vor fi acolo.

Psihoterapeutul Ioana Agachi ( pe care am avut bucuria să o cunosc la una din edițiile DPT – atunci vorbind despre haters) va răspunde cu umoru-i caracteristic la întrebările: De ce apar crizele de furie? Ce rol au ele în dezvoltarea copilului ( pe bune, chiar au un rol !!) și cum să le gestionam, atunci când apar.

Participanții vor afla mai multe despre cele mai cunoscute frici ale copiilor și linia fină dintre ele și traumele pe care le pot provoca celor mici.

A fi preocupat de emoții este ceva nou. La fel și a-i respecta pe copii și a-i considera niște persoane. Să nu ne simțim vinovați dacă suntem pe drumul învățării și mai greșim uneori, important este să știm să corectăm. Emoțiile nu sunt periculoase și reprezinta limba comună în care vorbim și părinții, și copii. A ajuta un copil “să devină om mare”, emoțional vorbind, înseamna a-l asculta cu inima , fără a-l judeca, fără a-i da sfaturi și mai ales să înțelegem că plânsul, țipetele sunt mesaje prin care copiii cresc pe interior frumos dacă sunt sprijiniți de părinți. Este momentul să aflăm că există frici sănătoase care produc reziliență și nu reprezintă traume. Insă cel mai important este ăa ne facem iubirea “simțibilă” și să putem corect limite. Si părinții au nevoile lor …”, consideră Mirela Horumba, psihologul părinților si cel de-al doilea speaker al evenimentului.

Editia 6 MDC vine și cu o parte practică, un studiu de caz pe cele mai comune 6 crize de furie ale celor mici. Ioana Agachi ne va îndruma : “Ca proaspăt părinte trecem prin diferite situații de criză. Uneori, pare ca suntem într-o criză perpetuă, care nu se mai termină. Suntem constant provocați la a ne adapta și a le face cumva față. Pregătirea pentru ele joacă un rol important, de aceea haideți să trecem împreuna prin cele mai des intâlnite crize. Este posibil să descoperim și să formulam împreună o “rețetă pentru ele”.

Modern Dad’s Challenges este singurul eveniment de parenting dedicat exclusiv taților. Participarea la eveniment este gratuită și necesita înscrierea în prealabil pe site-ul evenimentului – http://events.moderndads.ro/#inregistrare/.

Branduri partenere: Lidl Romania, Lupilu, Boiron Romania, PureShapes.

Parteneri media: Sfatulparintilor.ro, Andreicismaru.ro, Tatistacasa.net, Educabil.ro, Artistu.ro, Frunzaresc.eu, Laurafrunza.com, Gogib.ro, Unsoideblog.ro, Sebababy.ro, Iulianaroca.ro, Solonaria.ro, Mamide2.com, Pricopie.com, Johanassburg.ro, Teavasilescu.ro, Bebelonia.ro, Positivemother.ro, Ralucaloteanu.ro, Zecelucruri.ro, Rozsaunu.ro, Lullaby.ro.

Evenimentul Modern Dad’s Challenges este organizat de agentia de publicitate Creative Energy Corner. Mai multe detalii despre proiect gasiti pe site-ul evenimentului sau pe pagina de Facebook Modern Dad’s Challenges.

credit foto : parentime.ro, familii.com

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s