„A venit, a venit iarna!

Adu-mi o vacanță de undeva!

Un ger și un viscol năprasnic

Doar, doar o opri Firea școala!”

Mi-era teamă că trece iarna aceasta și copiii noștri nu beneficiază și ei sărmanii de o vacanță suplimentară pe motiv pe condiții neprielnice! Chiar eram îngrijorată! Păi cum, anul trecut nici nu mai știam când trebuie să ne întoarcem la școală, pe motiv de rămas în nămeți. Anul acesta au prevăzut aleșii noștri dragi, că în ianuarie vom avea o iarnă blândă și din start au spus : „las’ că decalăm noi inceperea școlii până pe 15 ianuarie!!” Ce mai contează că părinții lor se întorc la muncă pe 3 ianuarie. Și pac la 3 săptămâni după întoarcerea la școală le mai dăm micuților o scurtă vacanță de o săptămână, că doar trebuie să marcăm și noi cumva sfarșitul semestrului.

vacanta_iarna

Cum care semestru ? Cum nu v-ați dat seama că a trecut un semestru ? Cum adică au stat copiii numai prin vacanțe? Greșit! Păi vedeți aceasta este diferența dintre dvs, biet muncitor cu stat de plată care aveți doar douazeci și ceva de zile de concediu pe an! Păi dacă nu ați învățat bine ca sa fiți și dvs acolo un parlamentar ori un senator… Asta e ! Fiecare cu meseria lui!

Cum adică ar trebui ca statul să se gândească și la dvs și să vă pună la dispoziție instrumentele necesare astfel încât să puteți merge liniștit la serviciu (pentru ca noi ceilalți să beneficiem de pensii, asigurări, șomaj, creștere economică, etc ) știind că vă puteți lăsa copiii gratuit la creșe, grădinițe, afterschooluri ?? Păi ce aleșii nu au alte lucruri mai importante de facut ? de votat de exemplu pensiile lor? Ori de dat jos șefi DNA care incearcă să-și facă treaba…. Și apoi câte lucruri credeți că pot și ei să trateze in scurta periaodă cât sunt la muncă și nu prin vacanțe parlamentare? Că doar nu acestea sunt chestiuni prioritare!

Bine că venit iarna în sfârșit vă spun!! Deja revenirea în semestrul al doilea al copiilor era istovitoare! Unde s-a mai pomenit sa mergi continuu la școală trei – patru săptămâni la rând! Păi e de-a dreptul inadmisibil! Bine că s-a hotărât natura să mai aducă un pic de ordine printre noi cu ce a putut și ea : ger, viscol, zăpadă! E drept că la 1 Martie așteptam ghioceii, mărțișoarele dar las’ că ghiocei, zambile și lalele am avut acum o lună! Soare și frumos chiar de Bobotează! În plus cu oprirea asta a școlilor, deși nu s-ar crede că a făcut-o intenționat, doamna Firea – mamă de băiat – a vrut să scutească populația de o risipă suplimentară. La un calcul așa estimativ, vreo 25- 30 de mărțișoare tot aș fi cumpărat. La 4 –5 lei bucata, uite cum scăpam milionu’ printre degete! Pe un obicei așa, care nici nu știm ce mai inseamnă! Las’ că e mai bine așa! E vacanță. Stăm acasă și scăpăm și de mărțișoare!

vacantadeiarna2Bine, s-ar putea să mai scăpăm de ceva în plus : poate deja de toate acele zile de concediu (pe care de la început de an le tot presărați ba pe o vacanță prelungită de iarnă, ba de o vacanță intersemstrială, ba pe una neplanificată de motiv de iarnă). Poate chiar de un serviciu!! Pentru că dacă ați avut proasta inspirație să mai aveți și un al doilea copil (unul nu v-a fost învățătură de minte…) și acesta  e mai mic și în colectivitate (cum altfel doar dvs trebuie să mai și munciți) sigur ați mai stat acasă și cu acesta prin vreun concediu medical. Pentru că a avut neobrăzarea să se îmbolnăvească și culmea…nu în perioadele de vacanță ale celui mai mare! Asta ca să fie treaba, treabă!

Păi și șeful cât să mai suporte săracul ? că de la începutul lui 2018 tot vacanțe peste vacanțe și peste boli, ba epidemii de gripă, ba răceli, de zici că a fost concurs : „care este numarul minim de zile de mers la școală într-o lună?”

Nu, dar eu nu sunt ipocrită! Trebuie să recunosc! Numai când aud cuvântul „vacanță” – deși nu mă mai țin așa bine articulațiile – îmi vine pur și simplu să sar în sur de bucurie! Și îmi aduc aminte Doamne, Doamne ce mă mai rugam să ningă toată noaptea, să vină cel mai năprasnic ger posibil să dea și cu polei și ce-o mai fi numai să se oprească școlile!! Mă uit în schimb la ai noștri copii că nu mai au nici un fel de bucurie! Parcă s-au săturat și ei de atâta vacanță!! Mai ales că vacanțele astea dese, dese, aduc atâta frământare din partea părinților care dau din colț în colț și nu mai știu ce soluție să mai încropească și de data asta !

Păi la noi vacanțele însemnau libertate și distracție. Eram lăsați singuri, ori la bunici și asta era. Dar acum ?? Cât să îl lași singur ?? 12 ore cât stai tu adult la birou + trafic ? Nu prea merge! Unde să îl duci dacă nu ai rude, familie, prieteni ? și hai să fim serioși că te mai ajută cineva, dar nu așa cu ore peste ore, că doar nu e mama!! Afterschool ? cum adică nu ai prevăzut in buget o gaură de 10 – 13 milioane ? Păi de ce ai mai facut copii ? Trebuie să te descurci!

Las’, după cum spuneam bine că a venit în sfârșit iarna! Mă uit pe geam la dansul fulgilor de nea și îmi vine să cânt Moș Crăciun! Doar mă întristez puțin că știu că nu o să primesc un cadou. Eu zic așa Doamna Firea : cum anotimpurile astea nu mai au nicio noimă să se stabilească Domnule prin lege „vacanța condiții meteo nefavorabile” cu o durata medie de 5 zile și care să poată fi luată de fiecare dată când meteorologii de serviciu anunță vreun cod (galben ori portocaliu) dar nu mai mult de 5 ori/an.

 

vacantadeiarna3

Dar zic să fie cu obligativitate mai ales în orașe! Și mai cu seamă în cele mari și bine populate! Nu pe la sate care într-adevăr s-ar putea în asemenea condiții să fie blocate sub nămeți și rupte de lume, cu temperaturi pe minus în sălile de clasă. Nu, în aceste locuri este chiar indicat să se meargă în continuare la cursuri deoarece copiii oricum sunt obișnuiți să străbată kilometri întregi pe jos, în condiții nefavorabile! Tot ei sunt obișnuiți să iasă să-și facă nevoile în frig, deci câteva grade mai jos nu sunt mare lucru.

Deci, cum spuneam legea să fie pentru cei de la oraș care de obicei vin cu mașinile la școală dar pentru care, 5-10 minute de mers pe jos prin curtea școlii echivaleaza cu 10 km de mers pe jos pentru un copil de țară, pentru că, nu-i așa doamna Firea, cei de la oraș nu sunt obișnuiți cu asemena condiții vitrege … Deci trebuie protejați.

Mă bucur nespus că ne păstoriți cu grijă, cu perseverență și responsabilitate. Plus că așa mai ieșiți și dvs. pe la televizor! Vă mai vedem și noi, că ne era dor! Mulțumim doamna Firea! Și nu uitați da? Vacanța pentru condiții meteo nefavorabile ! Să facem odată treaba ca lumea! Nu mai stăm in fiecare an să ne gândim, să ne sucim! Cod galben? Pac invocăm vacanța ! Drept la ea de minim 5 ori pe an! Iar cine nu le-a consumat, se reportează pentru anul următor! Nu se știe niciodata ce condiții vitrege ne pasc! Mai bine să fim pregătiți!

Sunt Laura. Mă bucur că ai poposit aici. Te aștept și pe mamide2.

Credit foto : edu-news.ro; hotnews.ro; romaniatv.net

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s