caragialeexpress1În luna Martie, luna în care și fiul meu este născut, MiniArtShow by Ioana Ginghină aniversează 6 ani de la lansare. Ce pot spune despre al meu copil, e magic cu o singură excepție : încăpățânat până la limită. Deh, capricios ca primăvara care, cel puțin anul acesta, tare ne-a mai dat de furcă. O fi făcut-o intenționat, primăvara zic, ca să-i recunoaștem valoarea și talentul. Să o căutăm, să o rugăm și să îi spunem cât de dragă ne este ea, cu florile ei parfumate, cu soarele blând, cu zumzetul de insecte ce se trezesc la viață…

Dar despre MiniArtShow nu pot spune decât că e într-adevăr un proiect magic care în cei șase ani de existență, din 2012 până acum, a realizat peste 500 de evenimente organizate pentru copii, 80 de spectacole de teatru jucate, peste 100 de cursuri de actorie și peste 150 de cursanți. Un portofoliu cu adevarat impresionant. Și nici capricios precum primăvara de afară nu este.

Ba, mai mult, luna aceasta a ținut să ne facă două surprize deosebit de plăcute : o petrecere tematică la care au participat vedete, jurnaliști și bloggeri cu copii, la restaurantul La Ciurucuri din București și weekend-ul trecut avanpremiera spectacolului “Caragiale Express”, la Godot Cafe din Centrul Vechi al Bucureștiului. Tocmai începuse vremea rea și se anunța codul dar asta nu ne-a împiedicat să mergem la spectacol.

caragialeexpress5Mărturisesc că plecasem cu un pic de teamă, era primul spectacol de teatru pentru preadolescenți și adolescenți la care îl duceam pe Arthur. Plus că nu îl familiarizasem cu lumea lui Caragiale. Nu știam deci nici cum va percepe spectacolul, jocul actoricesc, nici dacă va înțelege toate expresiile ori situațiile.

A fost o teamă nejustificată însă, spulberată imediat de atmosfera prietenoasă a Cafenelei Godot, de prezența și apropierea actorilor, de zumzetul copiilor și energia aparte din sală. Mai mult, m-am bucurat că această incursiune modernă și foarte bine punctată printre schițele celebre ale lui I.L.Caragiale ne-au deschis apetitul pentru opera lui Caragiale.

« Premiera spectacolului Caragiale Express are loc pe 25 martie, de la 11:00, la Godot Café și se adresează unui public de +8 ani »

Vă invit cu tot dragul să nu îl ratați ! Veți fi încântați atât voi cât și copiii ! Eu știu sigur că m-am încărcat cu energie pentru întreaga săptămână ! Am fost extrem de bucuroasă (deh, nu mai fusesem la teatru de ceva vreme) nu numai de spectacol ci și de faptul că am încredere de-acum încolo să caut piese de teatru potrivite la care să pot merge cu Arthur. Iar asta, chiar că este o nouă etapă în viața noastră.

caragialeexpress3Punerea în scenă s-a adaptat perfect mediului non conformist al Cafenelei Godot, acțiunea plecând tocmai de la doi celebri, Niță și Ghiță, care se întâlnesc în cafeneaua « CFR ». Ghiță, modern căutând o Mița și vrând să facă dreptate :

„Doi amici, Niță și Ghiță, șed la o masă în berărie și vorbesc încet despre cine știe ce. Ușa stabilimentului se deschide cu zgomot, și intră foarte vesel un mușteriu nou, un om mai mult tânăr ca bătrân. După toate aparențele, sosește dintr-un alt stabiliment similar, unde trebuie să fi stăruit mult. Noul-sosit se uită la mesele ocupate, pare c-ar căuta o cunoștință, și-și oprește în sfârșit privirile asupra celor doi amici. Cu pas mai mult hotărât decât sigur, vine drept la masa lor.

Mușteriul cel nou îngălează silabele, pe unele prea slabe neglijându-le chiar de tot.

Mușteriul: Salutare, neică.

Niță și Ghiță: Salutare.

M.: Îmi dați voie?

N.: …Poftim.

M.: Nu vă deranjez, ca’va s’zică”.

După introducerea ritmată a domului Ghiță și discuția savuroasă a mușteriilor Ghiță și Niță, suntem urcați frumos în Caragiale Express să facem cunoștință cu cele mai celebre personaje caragielești : Mița Baston, Mam’mare, tanti Mița dl Goe, și Bubico.

caragialeexpress4Jocul trece sprințar de la un moment la altul, actorii schimbă rolul, ca propria cămașă, decorul rămâne același : doar suntem în Caragiale Express, unde bietul Ghiță are ghinionul să se întălnească cu toate Mițele și să dea peste copii neobrăzați, câini zgomotoși („lua-te-ar hengherul, Bubico ») și soți naivi. Am văzut tinerețe, naturalețe, viziune și dăruire. Am simțit energie și bucurie. M-am bucurat, am râs, am admirat.

MiniArtShow, este proiectul de suflet al Ioanei Ginghină și promovează conceptul de educație timpurie a copiilor prin teatru și creativitate.

Prin programele sale, MiniArtShow propune timp de calitate în familie, distracție pentru copii, cât și pentru părinți. Activitățile pentru copii organizate de echipa MiniArtShow sunt diversificate și presupun un entertainment de calitate, fie că este vorba de ateliere creative, recreative, interactive, distractive, senzoriale și tematice, sau spectacole, ca de exemplu piese de teatru și musical-uri pentru copii, dar și cursuri de actorie pentru cei mici.

caragialeexpress6

“Am încercat să creez un proiect care sa vină in întâmpinarea părintilor și care să-i distreze creativ pe copii. Am pornit de la spectacole pentru copiii de 0-3 ani, iar acum organizăm spectacole de teatru recomandate copiilor cu vârsta de +3 ani, organizăm evenimente personalizate pentru familiile cu copii, ateliere creative, școală de actorie, film și TV. Nu în ultimul rând organizăm și proiecte sociale, cum sunt “Brave Kids Romania” sau “Traditii, basme si eroi de la noi”, iar în 2018 vom veni și cu alte noutăți”, spune Ioana Ginghină

Echipa MiniArtShow este formată din Ioana Ginghină și actori, păpușari, regizori, coregrafi și psihologi cu experiență.

“MiniArtShow înseamnă: teatru, spectacole, evenimente, actorie, distracție și creativitate. În cei 6 ani de activitate am realizat evenimente interactive în care am distrat mii de copii. Am educat în cadrul Școlii de Actorie zeci de copii care și-au dezvoltat, comportamentul, limbajul și creativiatea. Am jucat spectacole de teatru de calitate, realizate de profesioniști. Am realizat proiectul “Traditii basme și eroi de la noi”, proiect care prin distracție și creativitate, a adus mai aproape de copii, eroii, povești și traditii 100% românești.”, dezvăluie actrița Ioana Ginghină.

Iar MiniArtShow nu se oprește aici. Ioana Ginghină are planuri mărețe în ceea ce privește proiectul ei personal și de suflet : « Imi doresc ca în cadrul MiniArtShow să realizez mai multe proiecte cu un impact social educativ, pentru ca toții copiii, din toate mediile să ajungă să se bucure de progrmele noastre. Pe termen lung, îmi doresc ca MiniArtShow by Ioana Ginghină sa devină un teatru independent, cu un repertoriu generos de spectacole, o trupă și un sediu permanent ».

Sunt Laura. Mă bucur că ați poposit un pic pe aici. Vă aștept și pe mamide2.

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s