Cum sunt copiii astăzi nu mai are nicio legătură cu felul în care aceştia erau acum cu doar câteva decenii în urmă. Diferenţele dintre noi şi copiii noştri ori chiar dintre copiii noştri (atunci când între aceştia sunt mai bine de 7 -8 ani) sunt vizibile atunci când vorbim mai ales de abilităţile digitale.
Imi dau seama că la vârsta de 2 ani, băiatul meu, care acum are 9 ani, nu văzuse atâtea filme de desene animate ca fiica mea, nici nu ştia să îşi pună singur un cântecel pe you tube, ori sa apese ca să dispară reclamele. El nu a avut telefon mobil până când a fost nevoit să stea acasă singur pentru câteva ore ori să se întoarcă singur de la şcoală. Iar acest lucru s-a întâmplat la 8 ani.
Devreme, târziu ? E discutabil ! Dacă e să facem o comparaţie cu ai săi colegi de clasă ori prieteni care beneficiau déjà de smartphone de ceva vreme, aş zice că nu, dimpotrivă, a fost prilej de mari frustrări. Primul telefon al copilului meu a fost, acum 2 ani – un Samsung vechi – cu butoane. Un telefon care nu avea nici acces la internet, nici jocuri. Anul trecut a făcut pasul spre un Smartphone spart pe toate părţile, atunci când unul dintre noi a fost nevoit să-şi schimbe telefonul. Dar în ciuda eforturilor mele de a limita accesul la tehnologie, acest lucru nu poate fi ţinut prea mult timp în frâu, mai ales pentru al doilea copil!
In plus, există riscul şi atracţia fructului oprit care poate provoca mai mari dezastre decât accesul efectiv la mijloacele digitale actuale.
Accesul la un telefon Smart este în ziua de astăzi mai mult decât o joacă ori o fitză. Este o necesitate. Pentru că telefonul nu mai este utilizat doar pentru a comunica ci / mai ales pentru a afla informaţii, a partaja informaţii, a afla o locaţie, etc.
Aşadar, de la un anumită vârstă încolo – atunci când copilul este suficient de mare să înţeleagă beneficiile tehnologiei/ telefonului în particular, şi nu doar să îl vadă ca pe un instrument de joacă ori producător de plăcere, telefonul este o necesitate.
Pe de altă parte nu înţeleg şi nu sunt absolut de acord dorinţa părinţilor de a investi o mică avere in telefoane mobile/tablete/ console pentru copii. Părinţi care fac rate pentru a le cumpăra copiilor un telefon ultramodern şi ultraperformant. De ce ? înţeleg să investeşti această sumă frumuşică într-un curs ori într-o biciletă, de exemplu, dar nu într-un telefon care, teoretic poate face acelaşi lucru cu altul mult mai ieftin.
Dar pe lângă beneficii, accesul la toate mijloacele digitale şi la tehnologie, vine şi cu o serie de riscuri. Riscul de a nu putea controla tot timpul informaţiile care sunt accesate de copil. Dependeţa acestuia de ttel/ tableta, jocuri ori problemele de sănătate – deficit de atenţie, agitatie ori probleme de auz, văz…
Cum ar trebui să arate programul digital al copilului în funcţie de vârsta lui? Cât de sigur este să navigheze singur pe internet şi să aibă acces oricând la reţelele sociale şi alte canale online?
Toate acestea şi multe alte întrebări vor fi dezbătute cu specialişti în următoarea ediţie Modern Dad’s Challenges, pe 12 septembrie, la Hotel Intercontinental din Bucuresti. Invitaţi ai acestei ediţii vor fi : Cornelia Paraipan, Medic rezident psihiatrie pediatrică şi Psihoterapeut de familie – în supervizare, Nadia Tătaru, fondatoare Itsy Bitsy FM şi Ana Maria Mitrus, blogger la meseriadeparinte.ro
“Cand vine vorba de relatia copiilor noştri cu tehnologia, studiile arată că aceasta ar trebui să înceapă cât mai târziu, să aibă limite clare de timp şi conţinut şi niciodată să nu primeze în faţa relaţiilor interumane, de a căror calitate, tot studiile arată, că depinde fericirea noastră. Tehnologia are valenţe neutre şi depinde în special de noi, părinţii, cum vrem să o folosim în relaţia cu copiii noştri”, consideră Cornelia Paraipan.
INSCRIEREA la ediţia a 9 a Modern Dad’s Challenges o puteţi face prin formularul de pe site. Participarea este gratuită dar în limita locurilor disponibile. 🙂 Detalii suplimentare despre proiect sunt disponibile pe site, cat si pe pagina de Facebook Modern Dad’s Challenges.
Temele din seara de 12 septembrie sunt:
- Programul digital al copilului şi accesul la ecrane & tehnologie
- Social media & expunerea copilului pe internet
- Siguranţa copilului pe internet şi bullying-ul online
Modern Dad’s Challenges este unicul eveniment din Romania dedicat taţilor şi viitorilor taţi. Proiectul este organizat de agenţia Creative Energy Corner*, cu susţinerea şi implicarea brandurilor partenere: Lidl Romania, Nestle Incepe Sanatos Creste Sanatos, Editura Corint, Aqua Carpatica si Domeniile Samburesti.
Parteneri media: Doctor MIT, Radio Itsy Bitsy, Paginadepsihologie.ro, Sfatulparintilor.ro, Copilul.ro, Academiabarbatilor.ro, Ken Academy, Romania Pozitiva, Andreicismaru.ro, Jurnalulunuitata.ro, Artistu.ro, Staupenet.ro, Asociatia SAMAS, Startevo.com, Kidibot, Frunzaresc.eu, Laurafrunza.com, #Cafeauadela10, Unsoideblog.ro, Sebababy.ro, Iulianaroca.ro, roxanadulgheru.ro, Solonaria.ro, Mamide2.com, Pricopie.com, Johannasburg.ro, Mamicaautentica.ro, Ioanaboca.ro, Bebelonia.ro, Positivemother.ro, Zecelucruri.ro, Rozsaunu.ro, Lullaby.ro, Pasimarunti.ro.
Sunt Laura. Mă bucur că aţi poposit un pic pe aici. Ne vedem şi pe mamide2.