Sâmbătă, 12 octombrie 2019, Academia Titi Aur, școală de condus defensiv și pilotaj, a lansat cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan, un produs 100% românesc dezvoltat de trainerii ATA, un curs creat de unul dintre trainerii ATA odată ajuns părinte pentru a ne ajuta pe noi toţi să fim mai responsabili, mai conştienţi la volan.
De câte ori nu am cedat şi nu am respectat regulile de siguranţă pentru copiii mei, din diverse motive: mergem doar până la grădiniţă, ori doar până la magazin ? Urletele acestora că nu mai pot, că îi deranjează, că îi doare, că îi strânge… Confortul meu – „psihic” că altfel nu se poate şi că ce rău ni se poate întâmpla până aici la colţ de stradă şi la o viteză atât de mică? De câte ori nu am acceptat că se poate şi fără centuri în scaun? Ori pentru cel mare, doar pe banchetă, că doar e mare şi îşi pune centura maşinii ori nici atât uneori?? La ce ar mai folosi o mea culpa, plâns şi dat cu capul de toţi pereţii dacă Doamne Fereşte un accident / nedoritul/ neprevăzutul s-ar întâmpla? Ce aş mai putea face atunci ?
Avem impresia că nimic nu ne atinge, că nouă nu ni se poate întâmpla, că asta vezi doar la ştiri. Nu nouă, nu soţului pe care îl învestim cu toată încrederea – şi nu spun că asta e rău – dar zău că om e şi el, şi poate a avut o zi grea, sau poate nu se simte foarte bine… şi nu, nu e doar la ştiri, nu e doar în filme.
Statisticile spun un adevăr crud : în România avem 27 de copii morţi la 1 milion de locuitori sub 18 ani. 27 faţă de 9 morţi – media Europeană ori 4 morţi în UK, Norvegia, Suedia!
11% din decesele înregistrate în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 – 14 ani au avut drept cauză un accident rutier. 11% în România faţă de media europeană de 7, 5%.
La nivelul a 22 de state din Uniunea Europeană numărul copiilor răniţi în accidente rutiere a scăzut cu 2.6% în ultimii ani. În România, procentul a crescut cu aproape 2%.
În România, în anul 2018, au fost raportate 1867 de decese cauzate de accidente rutiere, adică 5 decese pe zi, 5 oameni care mor zilnic pe străzile noastre!
La nivel internațional, 8 copii nenăscuți mor în accidente de mașină.
În Europa, în ultimii 10 ani, peste 8.100 de copii au murit în accidente rutiere.
Ne este greu să acceptăm acest cifre, dar acesta este adevărul : trăim într-o lume nesigură iar ţara noastră din păcate chiar nu se numără printre tările cu o infrastructură de onoare. La asta adăugăm altele : lipsa de civilizaţie, cultul siguranţei, lipsa banilor care periclitează achiziţia unui scaun de maşină adecvat, lipsa informaţiilor, indolenţa, …
Centura de siguranţă chiar salvează vieţi !! Era o reclamă acum câţiva ani atunci când s-a dat legea! E un adevăr pe care l-am simţit pe pielea mea – din fericire într-un cadru controlat, la sala de simulatoare a Academiei Titi Aur!
La o viteză de numai 15km/h, pregătită fiind că va urma un impact, ştiind cum să ţin mâinile, picioarele, capul, am trăit o senzaţie foarte urâtă : corpul îţi e propulsat, picioarele îţi zboară în volan ori îţi pot rămâne prinse sub pedale, dinţii îţi pot muşca limba, tot corpul se poate izbi în volan, parbriz ori geamuri dacă nu ai fi bine prins în centură!!
Centura de siguranţă este un drept care poate salva vieţi, nu o obligație, nu o corvoadă, nu un moft!
Ştiaţi că un copil, fără scaun este de 7 ori mai expus riscului de accident rutier decât un copil securizat în scaun ?
Ştiaţi că la o viteză de 64 km/h (o viteză la care de obicei vi se pare că staţi pe loc când vă deplasaţi în afara localităţii, nu-i aşa?) corpul unui pasager cântăreşte la impact de 9 ori mai mult decât greutatea sa normală? Asta duce la spargerea organelor și, implict, la hemoragie internă. Corpul unui pasager, ori orice alt obiect lăsat liber prin maşină!
Stiaţi că impactul unui copil cu parbrizul în caz de accident este echivalent cu căderea de la etajul 3 al unei clădiri?
Ori că Airbag-ul este garant 10 ani? Atât !
Ori că şi scaunele de maşină au o perioadă de valabilitate?
Că direcţia în care este montat scaunul de maşină până la o anumită vârstă are un rol esenţial în caz de accident ? Montat în sensul direcţiei de mers, la un impact, coloana cervicală ar trebui să suporte o greutate de 180 – 220 kg. Montat cu spatele la direcţia de mers, greutatea pe care gâtul ar trebui să o suporte este de doar 40 – 60 kg!!
Scaunul de maşină trebuie să respecte normele de siguranţă I-Size (ECE R44 obsolete acum) şi are o perioadă de valabilitate ! La alegerea unui scaun de maşină pentru copil, pe lângă certificare i-Size, trebuie să ţinem cont în primul rând de greutatea şi înălţimea copilului şi apoi de vârstă. Scaunul se va schimba atunci când creştetul începe să depăşească înălţimea acestuia. Şi nu în ultimul rând, scaunul nu ar trebui cumpărat fără probă! Magazinele de specialitate permit acest lucru şi este absolut normal.
Nu a fost aşa din totdeauna: scaunele de maşină au apărut la începutul anilor 30 în SUA cu unicul scop de a asigura vizibilitate în faţă şi copiilor, imaginile cu acestea sunt chiar hilarre şi de obicei scaunele acestea aveau multiple funcionalităţi. Abia peste 30 de ani au început să fie regândite pentru a oferi siguranţă. Primul scaun pentru copii având la bază conceptul de siguranţă auto a fost creat în 1962 de către americanul Leonard Rivkin (Denver/Colorado). Primele legi privind obligativitatea scauneleor au fost promulgate tot în SUA prin anii 80.
Legea în România prevede ca un copil poate renunţa la scaunul de maşină după 130 cm. Această normă diferă de la ţară la ţară. Trainerii ATA recomandă însă o probă practică : dacă genunchiul face un unghi drept cu bancheta şi talpa ajunge pe podeaua maşinii, dacă partea de jos a centurii pică pe şold iar partea de sus nu calcă pe zona sensibilă a gâtului, atunci e pregătit să renunţe la înălţător şi să rămână asigurat în centurile maşinii. Si apropo de înălţător, ATA recomandă înălţătorul cu spatar deoarece în cazul unui impact acesta asigură, la fel ca în cazul scaunul pentru copii protecţie laterală.
Ni se pare prea mult ?
Poate! Dar ce e mai important decât viaţa copiilor noştri ?
Mă bucur că la acest curs m-a insoţit şi fiul meu, destul de mare să înţeleagă aceste informaţii ori filmuleţele puse de trainerii ATA. Să le înţeleagă, nu doar să trăiască un impact emoţional.
Cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan, pe lângă partea teoretică, ce lasă loc la dezbateri, vine cu cu filmuleţe, etc, are şi o parte practică foarte interesantă la sala de simulatoare:
– Ce să faci în caz de accident, cum să ieşi dintr-o maină răsturnată
– Cum să scoţi copilul rămas imobilizat în scaun într-o maşină răsturnată
– Impactul cu un obstacol fix la 15 km/h
– Viteza de reacţie (să mă laud un pic aici că am reuşit un 5, 8sec !!)
– Montarea corectă a scaunului pentru copii
– Poziţia corectă la volan
Cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan are ca scop conștientizarea că viața copiilor este în mâna părinților când sunt cu toții în trafic și că orice abatere de la regulile de siguranță le poate pune viața în pericol. Pentru Academia Titi Aur, un părinte prezent la curs înseamnă un copil salvat, iar pentru fiecare copil salvat ATA va planta un copac pentru a susține viața pentru viață. Prețul cursului este 550 lei cu TVA inclus.
Academia Titi Aur
Academia Titi Aur a luat naștere în urma activității lui Titi Aur în automobilismul sportiv, îmbinată cu pasiunea și plăcerea de a împărtăși și altora tainele artei de a conduce. Este cel mai complex autodrom din Europa de Est și are o suprafață de 12,5 hectare, pe care sunt amenajate 10 zone diferite ca suprafață, configurație șu utilitate. Aerodromul ATA nu este un circuit de mare viteză, ci unul pregătit pentru cei care vor să învețe să conducă defensiv. Echipa este formată din 30 de traineri, piloți și copiloți, activi sau retrași din campionatele de motorsport. Academia Titi Aur pune la dispoziția șoferilor interesați cursul de conducere defensivă pe 3 niveluri, curs de îndemânare, curs moto, curs de conducere în teren accidentat, dar și experiențe controlate de condus cu viteză.
Mulţumesc Ana şi Parenting PR pentru mijlocirea participării la acest curs extrem de util şi convingător. Să rămânem întregi şi să fim cât mai mulţi care respectăm regulile de siguranţă auto!
Să ne revedem sănătoşi ! Sunt Laura şi te aştept pe mamide2!
Mda, in Romania mai avem ceva timp pana ne vom mobiliza si vom scadea acest numar urias de decese ale minorilor datorita condusului imprudent. Din pacate, in prezent nu prea exista un interes national. Sunt doar cateva grupuri de minoritati (cum ar fi cel de pe Facebook “Rear-Facing Prelungit Romania”), in rest, vad foarte multi copii tinuti in brate in timp ce se circula cu masina.
Cred ca principalul motiv este lipsa de informare. Daca mesajul tau (si a celor care scriu despre asta) ar ajunge la mai multe persoane, sau daca subiectul ar fi tratat de persoane cu o audienta mai mare, poate s-ar face ceva din acest punct de vedere. Momentan nu exista interes decat din partea minoritatilor. 😦
LikeLike