109 persoane infectate de Cornovirus, dar până la publicarea acestui articol probabil acest numar va fi de mult depăşit, din nefericire. ☹ Ma ţin departe de ştiri, televizor, facebook. Revin doar la câteva ore pentru un check scurt şi atunci veştile nu sunt deloc îmbucurătoare. Trăim vremuri complicate despre care nu pot să ne înveţe nici părinţii, nici bunicii şi poate nici istoria. Mai urât decât tot acest coşmar pe care îl trăim este ceea ce Covid-19 descoperă în noi.

Puţin câte puţin dispare umanitatea şi tare îmi e teamă că mulţi îşi vor arăta colţii şi se vor sfâşia între ei. Oamenii înţeleg greşit respectarea regulilor, organizarea, sfaturile, inclusiv în cadrul aceleiaşi familii. Orgoliile sunt şi în aceste momente mai importante decât prevenţia. Oameni care până ieri îţi erau prieteni şi făceau parte din viaţa ta, azi sunt priviţi cu reticenţă pentru că, prin prisma meseriei lor, lucrează poate într-un spital, ori într-o farmacie, ori într-un magazin alimentar. Oameni pe care ar trebui să îi respectăm şi să îi apreciem cel mai mult : ei sunt acolo, îşi fac meseria şi se expun la riscuri pentru noi, ca noi să avem ce să mâncăm, cu ce să ne tratăm, pe cine să ne bazăm dacă Doamne fereşte vreun virus urât se apropie de noi.

Covid-19 e un virus nou, tot ceea ce ştim despre el este că nu ştim nimic. Cercetătorii nu au reușit încă să găsească un leac. Metodele cunoscute de tratare a gripei noastre nu sunt eficiente. Nici leacurile băbeşti, deşi zic că nu e rău să consumăm în continuare legume proaspete mai ales toate verziturile primăverii. Aşadar autoizolarea este la momentul acesta cea mai bună şi sigură soluţie de a învinge monstrul. Asta nu înseamnă că trebuie să fim lipsiţi de umanitate şi de bun simţ, nu înseamnă că nu putem să spunem mulţumesc. Să le uşurăm lor munca încercând să fim civilizaţi şi respectuoşi :

  • Avem nevoie de alimente. O putem face organizat : mai rar, mai calculat, mai rapid. Nu e timp de pierdut prin magazine şi în niciun caz nu e locul prin care să mergem în grup, cu bunici şi copii. Delegaţi o persoană din familie care să se ocupe de acest lucru, faceţi lista pentru toată săptămâna. Intrebaţi-i şi pe cei apropiaţi dacă au nevoie de ajutor. Respectaţi regulile de prevenţile şi staţi la distanţă de 1 m faţă de ceilalţi. Nu îi suflaţi în faţă vânzătorului. Are de stat acolo 8-9 ore şi mâine avem nevoie să fie  capabil să fie din nou la muncă. Acasă poate are şi el un copil, un părinte. Si totuşi e la muncă … pentru noi.
  • Avem nevoie să ne plătim datoriile. Nu e nevoie să mergem la bănci, putem plăti online. Sunt bănci ori instituţii care acceptă amânări în aceast perioadă de criză.
  • Avem nevoie de medicamente. Nu facem stocuri suplimentare, nu golim farmaciile, nu luăm mai mult decât e necesar şi … respectăm aceleaşi reguli de bun simţ : nu ne băgăm unii în alţii, nu ne suflăm în ceafă ori în faţă, plătim pe cât se poate cu cardul.
  • Avem nevoie să muncim. Să o facem de acasă. Sănătatea este cea mai importantă.

Ieri la ora 11 străzile erau încă pline de oameni, în special bătrâni : câte 5-6 la trecerea de pietoni. Altul care mergea liniştit, se oprise fără griji să citească un afiş, niciunul evident, nu purta mască de protecţie !!! Nu e nevoie să vină cineva să te oblige să te porţi civilizat, să nu minţi , să nu îi pui pe ceilaţi în pericol. Cred că de la un anumit punct încolo toţi putem fi conştienţi şi maturi. Cred că putem înţelege că nu avem nevoie Acum să facem analize de rutină ori poate chiar ecografii programate cu luni înainte ! şi acestea mai pot fi amânate puţin.

Dincolo de tensiunea pe care o resimţim cu toţii cred că această perioadă de criză va aduce şi ceva bun, va schimba comportamente sociale şi chiar demografice. Iar de trecut prin perioada asta cu bine, vom învăţa treptat împreună.

Sunt Laura. Te aştept şi pe mamide2.

Posted by:lauragherghe

2 replies on “Covid-19. Trecem cu bine, organizat, responsabil, împreună

  1. Mare dreptate îți dau,nici eu nu mă mai uit la tv unde e subiectul acesta!Mi-e teamă că în curând o să înceapă un război și va fii mai rău!

    Like

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s