Trăim vremuri foarte complicate ! Poate ar fi trebuit cumva să anticipăm, să prevedem că aşa ceva se va întâmpla şi totuşi, am ignorat semnalele sau poate doar am dorit să Nu fim prăpăstioşi sau consideraţi « paranoici ». Aşa se face că nu mai departe de câteva, săptămâni lumea încă circula liberă, prieteni se plimbau în toate colţurile lumii, viaţa curgea frumos şi oamenii îşi făceau planuri de vacanţă, antamau bilete, croaziere. Ne întâlneam să bem o cafea, mergeam la cinema, la concerte. Toate astea erau normalitate ! Da, chiar luna aceasta !! Când s-a dat toul peste cap ? Când s- a răsturnat ordinea firească a lucrurilor? Şi cu ce viteză ameţitoare! E de-a dreptul cutremurător !

E înfiorător tot ce se întâmplă în Europa: în Italia, Spania, Franţa, e cel mai grav. Dar toată Europa e în stare de urgenţă. Si asta în doar câteva zile ! Cine ar fi prevăzut asta la începutul lui Martie ? Poate atunci, tot dezastrul ar fi fost un pic mai mic, şansele noastre de câştig în faţa acestui adversar invizibil, poate ar fi fost mai mari. Covid-19 a început departe – în China. Era acolo în Asia, unde sunt mulţi, e poluare, nu mănâncă bio, nu cred în Dumnezeul nostru şi nu ar fi avut cum să ajungă la noi, noi cei culţi, noi cei pragmatici şi învăţaţi, din bătrâna Europă. Se pare că a venit mai repede şi mai devastator decât cea mai sumbră previziune.

S-au închis şcoli, grădinițe, universităţi. S-au restricţionat apoi activitățile culturale, sportive şi orice adunare mai mare de 100 de oameni. Am coborât apoi la pragul de 50 pentru ca până la urmă să închidem tot : restaurante, pub-uri, cafenele, magazine, lăsând doar strictul necesar : magazine alimentare, farmacii, spitale. Uzinele (care mai sunt) îşi închid porţile şi îşi trimtit oamenii în şomaj tehnic, toate societăţile au instituit munca la domiciliu, altele s-au mutat complet în on-line. Frica ne izolează în case fără vreo certitudine, fără vreo perspectivă concretă. Cât va dura toată situaţia aceasta ? Cum vom rezista fizic, psihic, economic ?

20200316_211536

Avem un exemplu pozitiv – al Chinei, care după două luni de izolare a reuşit. E singura speranţă şi singura certitudine la momentul acesta. Virusul se mişcă mai repede şi mai abil decât o fac cercetătorii, decât sunt pregătite gurvernele, decât e pregătită mentalitatea publică pentru schimbare !

Incă la noi, iese lumea în parc – că nu se întâmplă nimic ! încă, lumea se plimbă pe stradă cu treburi nu tocmai absolut necesare ! încă avem deficienţe la capitoulul spălat, dezinfectat, păstrat distanţa, tuşit în cot…avem probleme cu bătrâni care nu vor să stea în case, cu părinţi care nu înţeleg şi tot ei se supără când le porţi grija şi îi rogi să nu mai plece pe drumuri. Avem probleme cu oameni care nu respectă carantina ori fug din izolare. Cu oameni care mint şi îşi iau pe conştiinţă zeci de alţi oameni.

E foarte complicat ! Si foarte greu să ne adaptăm ! şi mai greu să trăim cu toată incertitudinea asta… Dar nu prea avem de ales ! Asta e ! E bine că încă se face mişto pe reţelele de socializare ! Că tragem Coronavirusul în ţeapă pe whatsapp, că facem glume pe seama muncii de acasă, prinşi cu copii şi soți alături în câţiva metri pătraţi, că starea de urgenţă naşte gaguri şi meme-uri ilare. E foarte bine ! Pentru că asta ne ajută să trecem mai uşor peste tot !

20200315_194031

E foarte frumos că ne încurajăm unii pe ceilalţi ! că desenăm curcubee, că ne ajutăm fizic ori moral, că împărtăşim lucrurile bune despre care auzim sau pe care le facem chiar noi, că respectăm regulile impuse, că atragem atenţia atunci când acestea sunt încălcate, că punem umărul la #statacasa pentru ca într-un final totul să fie bine.

#totulvafibine ! Asta e tot ceea ce contează acum !

Stay safe! Be safe! Stay home! Sa fim sănătoşi !

#JurnalDePrevenție #Covid19 #CampanieColectivă #DigitalParentsTalks #PutereaLuiÎmpreună #NeFacemBineÎmpreună

Sunt Laura si #stauacasa. Te astept si pe mamide2.

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s