Cred că fiecare părinte își amintește cu drag cărțile copilăriei lui despre care le povestește copiilor : Colț Alb, Fram ursul polar, 20 de leghe sub mări, Gavroche… nu sunt doar lecturile cu care noi am crescut ci rămân adânc imprimate în memoria literaturii universale ca lecturi emblematice.

Totuși, trebuie să mărturisim că aceste lecturi fac parte din copilăria noastră mare, când cititul nu mai era un mister iar din prima copilărie, altceva decât clasicele Albă ca zăpada, Cenușăreasa, Scufița Roșie…nu cred să ne amintim.

De asta m-am bucurat tare când am descoperit un erou clasic într-o variantă modernă, restilizat și readaptat astfel încât să fie aproape și de copiii mai micuți. Chiar așa se prezintă și eroul nostru în Lumea lui Fram (www.lumealuifram.ro):

“Sunt Fram, ursul polar. Scopul meu e să vă ajut pe tine și pe copilul tău să aveți o călătorie cât mai plăcută în primii 7 ani.”

Cu toții știm cât de complicat este în ziua de azi să reușim să transmitem copilului mic informațiile corecte și pe limba lui. Cât de greu este să îi explicăm anumite lucruri ori fenomene. Ori pur și simplu să îi prezentăm lumea înconjurătoare și să îl însoțim frumos în această primă etapă a lui în viată, când curiozitatea și descoperirea sunt extrem de importante.

Așadar, o mână de oameni talentați și inimoși, au pus la cale un proiect frumos numit “Lumea lui Fram”. Și nu s-au mulțumit doar cu restilizarea unui erou binecunoscut ori cu adaptarea poveștii lui, ci au creat o întreagă lume în jurul lui Fram.

Un univers care să îi ajute pe cei mici să înțeleagă ce este lumea înconjurătoare, de unde vin formele, culorile. Ce este curajul, prietenia și perseverența ori cum putem înfrunta și depăși anumite greutăți ori probleme.

Pe blogul lui Fram, părinții pot găsi informații foarte utile, sfaturi de la psihologul Irina Forgaciu ori subiecte de actualitate (de ex Coronavirusul) pe care aceștia le pot explica copiilor pe întelesul lor si dându-le interpretarea potrivită.

IMG_20200427_104037

În aventura sa, Fram nu este singur, el vine însoțit de o mulțime de prieteni și are o familie minunată. Lumea lui Fram nu este doar pentru cei mici. Părinții pot gasi sfaturi prețioase în toate cărțile lui Fram : cum să fructifice fiecare lectură, cum să raspundă întrebărilor copiilor, cum să le satisfacă curiozitatea și cum să le interpreteze gesturile.

Toate acestea petru că Fram îi iubește foarte mult pe copii. Il puteți urmări si pe facebook ori instagram @lumealuifram.

Pentru început, vă invit și eu în fantastica lui aventură, de când s-a născut, prin lectura celor 10 povești cuprinse in cărțile cărțile 1 și 2 – Aventurile lui Fram ursul polar.

Dar oricât de simpatică 🙂 ar fi interpretarea noastră, va asigur că nimic nu se compară cu răsfoirea acestor cărți nu doar mari dar și foarte frumoase. Ilustrațiile sunt superbe, foile groase și de o calitate excepțională.

Să pornim așadar în aventura audio și video a lui Fram, ursul polar. Nouă ne face o deosebită plăcere, sperăm că și vouă.

Sunt Laura și vă aștept și pe facebook,  mamide2.

Posted by:lauragherghe

4 replies on “Sa intrăm în lumea lui Fram – puiul de urs de la Polul Nord

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s