Septembrie 2020. A sunat clopoțelul și școala a început…altfel de data aceasta. Altfel, ca tot ce s-a întâmplat anul ăsta si tot ce va fi probabil de-acum înainte. A sunat clopoțelul și părinți emoționați alături de copii cu flori în mâini nu s-au mai îngrămădit în curțile școlilor. Copiii mari au plecat singuri spre școală, fără flori ori doar cu o singură floare. Și-au revăzut colegii după 6 luni dar au păstrat distanța. Nu au mai alergat (nu prea tare), nu s-au mai îmbrâncit, nu s-au mai luat în brațe.
Copii mici au plecat spre grădiniță, emoționați și dornici să-și revadă colegii după atâtea luni de stat departe de ei din cauza a ceva impalpabil dar pe buzele tururor..”coronavirus”. Au mers cu bucurie dar și cu o strângere de inimă căci nimic nu mai părea la fel : program strict de venire la grădiniță, întâmpinare de catre doamne asistente îmbrăcate în cosmonaut, gardieni reci și duri (unde a dispărut nenea gardianul drăguț și grăsun care îi cunoștea pe toți si avea o vorbă bună pentru fiecare ?). Mai mult, mami nu mai poate intra în grădiniță. O mică îmbrățișare, scurtă în curte și la revedere…staționarea în fața ușii ori gesturile calde prelungi nu mai au loc.
Și acest început de an a fost varianta bună. Alții, facând parte din a doua grupă de venire (în cazul scenariului hibrid) au ajuns la școală mult după 14 septembrie și-au revăzut colegii ori cunoscut profesorii online. Online, iată cuvântul anului 2020. Școala s-a mutat online, cumpărăturile sunt online, viața socială e online, activitatea e remote.
Dacă în urma cu 6 luni ne plângem de cât de mult timp petrec copiii noștri în fața ecranelor, acum am ajuns să le punem noi telefoanele, tabletele, laptopurile in brațe. In urma cu mai bine de 6 luni, căutam si aveam aplicații de control parental. Copiii erau limitați la 2 ore maxim de ecran pe zi și ni se parea foarte mult. Ii simțeam si pe ei mai obosiți, mai anxiosi.
Acum, copiii noștri ajung să petreacă aproape la fel de mult timp ca noi în fața ecranelor : orele se fac online, temele sunt tot pe platforme online, discuțiile cu profesorii, colegii de grupă sunt tot pe telefon, alte cursuri sunt iată, tot online. E mult? Oho, sigur că da. Nu mai avem impresia că sunt obosiți, irascibili?? Ba da. Mai mult, chiar ei recunosc că au dureri de cap și că e foarte greu.

Si totuși, this is the way of working, the new way of educating și copiii noștri digitali se adaptează mai repede decât vrem. Abilitățile digitale sunt în vârful degetelor lor.
Când toate se fac acum online, cum putem însă noi părinții să îi mai limităm? (Eu recunsoc ca uitasem sa scot limita in prima lui zi de școală online si surpriza… dupa 2 ore i s-a blocat telefonul și nu a mai putut intra la oră).
Cum mai știm cât sa ii lăsăm si pe ce canale? Cum blocam activitatea paralelă in timpul orelor? Cum le menținem curiozitatea doar pentru oră (mai ales atunci cand există diverse probleme tehnice, în afara poate unei materii si asa destul de puțin atrăgătoare) și ii oprim din a naviga in altă parte?? Cum? Când și noi adulții avem această tendință? De a mai citi un mesaj, de a mai vedea o știre, de a mai raspunde unui email ori whatapp chiar cand suntem intr-o ședință importantă. Cum ii putem coordona si ordona pe copiii noștri din moment ce singura modalitate și regulă înainte era :”fără telefon in timpul orelor”. Ori acum telefonul este chiar obiectul muncii…
Cred ca participarea la ce-a de-a treia editie a conferintelor EKA – Copilul meu si tehnologiile avand ca temă : “Copiii in era digitala. Cum ii ajutăm să aibă o relație sănătoasă cu tehnologia” ne poate lămuri câteva întrebări ce ne frământă pe toți zilele acestea.

Conferința va avea loc online – sâmbătă, 24 octombrie între orele 18:00- 20:00 si va avea un speaker expert de talie internațională : Diana Graber, creatoarea Cyber Civics, un program de educație digitala pentru copii premiat în SUA și autoarea cărții :”Raising Humans in the Digital World”. In cadrul conferinței se va lansa si ediția in limba română a acestei cărți.
„Copiii în era digitală nu reprezintă doar o carte binevenită, ci și o lectură esențială pentru orice părinte, bunic și cadru didactic… Scrisă într-un stil remarcabil, lucrarea îi permite cititorului să devină la fel de priceput în domeniul digital ca și generația mai tânără.” SUE SCHEFF, fondatoare a organizației Parents’ Universal Resource Experts și autoare a cărților Shame Nation, Google Bomb și Wit’s End.
Bilete reduse pentru participare la conferință precum și programul, aici: https://www.englezacopii.ro/conferinta-copiii-in-era-digitala/
Si ca sa intrați in atmosfera evenimentul, puteti urmari un video post conferinta 2019 – https://www.youtube.com/watch?v=42XqYXHyJ0U&t=1s
Cartea, “Copiii în era digitală” conține numeroase subiecte de discuție și activități practice. Este o lucrare plină de sfaturi concrete, bazate pe studii academice și pe experiența directă cu cei mici, un adevarat ghid pentru creșterea copiilor în lumea digitală iar DIANA GRABER este profesoară, specializată în educația digitală, având un masterat în “Psihologie media și Schimbări sociale”. De asemenea, este cofondatoare a Cyberwise, o organizație care se ocupă cu siguranța în mediul online și cu educația digitală, precum și creatoare a Cyber Civics, un program inovator și premiat în SUA despre utilizarea adecvată a tehnologiei, care este predat acum elevilor din peste 30 de state americane, dar și din Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă și Africa.
Ne vedem online la conferință 🙂 si pe mamide2.
Sursa foto : opiniatimisoarei.ro si digi24
One thought on “Copiii in era digitala scoala online si relația cu tehnologia”