“Buna mami! Ce faci? Nu te-am vazut toată ziua!”
Așa sunt unele zile….din ce în ce mai des din păcate. Și nu pentru că este o alegere. Noul mod de lucru online al nostru, al copiilor, ne distanțează în cadrul acelorași pereți mai mult decât o făceau înainte plecarea de acasă la birou ori școală. Simplul fapt de a pleca, de a face câțiva pasi, de a respira aer “curat” aducea un plus de energie si oxigen vieții noastre închise acum într-un borcan.
Online-ul acesta pe care înainte îl accesam poate /mai mult ca pe o distracție a devenit acum mod de viață și e prea mult…Față de prima parte a perioadei de pandemie, lucrurile par altfel : dacă la început vorbeam de confuzie, de haos, dezorganizare dar și solidaritate și responsabilitate, acum vedem parcă mai multă iresponsabilitate și răutate. Oameni mai obosiți, copii irascibili.
Online-ul dă impresia ca ești ori trebuie sa fii mereu “on air“…fără nicio pauză. Ai apucat să mănânci ceva înainte? Ok, altfel nu știe când mai apuci…Nu ai făcut pipi? Trebuie sa fugi …ia și laptopul in brațe sau ai mare grijă să anunți, nu care cumva fix în alea 2 minute să nu te strige cineva.
Am învățat să mâncăm pe fugă, să bem apă pe fugă, sa învățăm pe fugă chiar si să facem pipi pe ….fugă. Totul impus de acest online alert care ne-a acaparat viețile si care iată ne schimbă comportamentele.
Deși școala acum este mult mai bine organizată, toți profesorii intră si își susțin ca la carte orele, cu programa parcursă pas cu pas; deși elevii sunt conștiincioși și intră la ore, își fac teme, participă activ…la finalul zilei nu există aceeași satisfacție care exista înainte. Nici aceeași plăcere de viață, de deconectare, de a face altceva…online aduce cu el o mare doză de oboseală psihică și anxiotică.

Ne-am adaptat rapid pentru supraviețuire, dar nu am avut nicio pregătire pentru acest lucru. Ne-am mutat cu totul în online fără a avea un guideline: programa școlară a ramas la fel. E aceasta o programă adaptată învățământului online? In niciun caz.
Serviciul a devenit mult mai solicitant, taskurile mai multe si pauzele inexistente, ședințe înlănțuite, urgențe, totul trebuie să se petreacă acum, aici….
Haideți, înainte de a observa nu doar schimbări în comportamente sociale ci chiar somatizari să punem un pic freeze și să avem un guideline: azi de la ora 18:00 la conferința Copiii in era digitală cu Diana Graber : https://www.englezacopii.ro/conferinta-copiii-in-era-digitala/
Sunt Laura. Si ne regăsim pe mamide2.
Credit foto : potential.com