Ghidată de Ada si Denisa și noul lor grup format – Femei imperfecte, mi-am adus aminte de mine cea imperfectă de acum câțiva ani când eram parcă mai organizată decât acum. (Deci acum sunt cea îngrozitor de imperfectă :)). 

Reușisem acum vreo 6-7 ani să îmi găsesc cât de cât un echilibru, Arthur crescuse un pic și începuse era lui de independență. Serviciul nu mă solicita prea tare, aveam cadența de o misiune pe săptămână așadar trebuia să mă organizez cu treburile gospodărești astfel incat sa îmi rămână timp pe săptămână să mă odihnesc și să mă joc cu el.

Apoi am rămas însărcinată a doua oară pe negândite și cumva fragilul echilibru s-a rupt. Am născut și am intrat într-un alt ritm dar unul haotic, dictat mai degrabă de necesitatea momentului. Și am tot continuat așa.
Uitasem cum era. Până de curând cand Ada a postat în grup idea ei de meniu săptămânal. Nu, nu aș putea vreodată să fiu atât de organizată.

Nici nu cred că mi-aș dori să am mesele și gustarile stabilite la minut pe zile mai ales că fiecare dintre noi are o predispoziție deja pentru anumite alimente în anumite momente ale zilei. In plus, asta mi s-ar părea o constrangere prea mare iar eu cum sunt claustrofobă, m-aș sufoca.

Dar mi-am adus aminte că stabilitatea și rutina sunt elementele care mă ajută totuși să functionez corect atâta vreme cât nu mă restricționează. Si că eu știam să fac asta acum ceva vreme.
Știam să fiu organizată fără sa derapez în manie. Stiam să îmbin toate elementele astfel încât să am parte și de inedit dar și de stabilitate. Si pentru că timpul nu îmi permitea să fac altfel, găteam în weekend pt toata săptămâna urmatoare. Acesta era trucul pe care eu îl gasisem atunci și la mine chiar funcționa. 

Astfel preferam să pierd 3 -4 ore duminica dar să am apoi săptămâna liniștită. Mâine începe școala, și chiar dacă este on line, tot trebuie să mâncăm. Lucratul de acasă ne dă iluzia ca avem o grămadă de timp la dispoziție. 
Realitatea ultimelor luni mi-a demonstrat însă ca e exact invers. Muncim mult mai mult si nu puține sunt zilele în care nu reușesc să mă duc măcar sa încălzesc ceva de mâncare darăminte să pregătesc ceva. Ca să nu mai vorbesc de stresul ca nu ai ce manca și atunci comanzi repede ceva. 

Cred că în această pandemie, ceea ce a înflorit a fost businessul cu livrarea de mâncare (cel puțin in București). Oameni ocupați, care deși acasă nu reușesc să se dezlipească de calculator pentru că de fiecare dată sunt alte call-uri și alte fișiere, prezentări de terminat.
Așadar ce poate fi mai la îndemână, când îți dai seama pe la 3 că vezi încețoșat și te doare capul, decât să comanzi…pt că iar nu ai avut timp să mănânci la timp și nici să gătești. 

Și uite așa punem mâna pe telefon și comandam ce e mai simplu și mai rapid dar total dăunător sănătății noastre : pizza, paste, burgheri, shaorma… nu e de mirare ca am ajuns la maximul greutății pe care nu l-am avut decât atunci cand eram însărcinată in 20 de săptămâni.

Am decis deci să revin la obiceiuri mai sănătoase : meniul săptămânal, fără restricții dar fără grija mesei. Uraa! Meniul meu nu are zile, nici mesele organizate in cele 3 mese principale si gustări. Astfel creierul e liber să aleagă ce dorește dintr-o paletă pusa la dispoziție dar si să beneficieze de ce îi place să consume de obicei.

Dimineața, copiii mănâncă de obicei ouă – ochi sau omletă. Oul e un aliment complet așadar nu le refuz. Mai ales că e ușor de făcut. Câteodată vor cereale cu lapte sau pâine prăjită cu unt și miere. Noi preferam salatele, atunci când am timp sau pur si simplu o cafea, atunci când nu am timp. Seara, la noi merge o salată în care pun o conservă de ton sau năut. Iar atunci când nu avem timp de masa la prânz, mâncare serioasă. Arthur nu poate însă fără ciorbă la prânz. 

Pentru săptămâna viitoare am pregătit următoarele : musaca de cartofi și carne, ciorbă de legume, orez cu legume, mazare cu cârnați de casă (făcuți de noi). Peste săptămână, probabil voi mai pregăti rapid niște paste cu bacon (dacă va vrea Amyra) și o friptură cu legume la cuptor în weekend.

Poate părea complicat dar nu e și în plus te scapă de grija meselor. Si nu vă temeți de idei, vor fi destule si pt săptămâna viitoare și pentru cealaltă, ba chiar vom mânca mai variat, mai sănătos și foarte gustos : am în minte o mâncare sau ciorbă de linte, cuș-cuș cu legume, paella, fasole verde cu usturoi si fripturică, piure de mazăre, șnițele, tocăniță de legume, vinete umplute la cuptor,  ciulama de pui, tocăniță de ciuperci cu usturoi si mărar, pește la cuptor, varză călită…da cred ca putem sa o ținem așa o lună fără sa ne repetăm.

Merită să ieșim din pizza, paste și shaorma, nu-i așa? Multumesc fetelor (Ada și Denisa) că mi-ați adus aminte că se poate și altfel.  Siiii, pe lângă avantajele menționate mai sus, cred că și financiar vom ieși mai bine. Poftă bună!!!

Ne vedem pe mamide2.

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s