Pentru a avea copii cu creierul integrat, un lucru pe care putem să îl punem în aplicare foarte simplu, spune dr Daniel Siegel, este să ne conectăm cu ei. Emisferă dreaptă la emisferă dreaptă. Aceasta este responsabilă cu emoțiile noastre. Abia apoi, după ce ne-am reconecatat, putem redirecționara si să integram emisfera stângă, care se ocupă cu logica si operațiunile.

Fetița era obișnuită sa fie luată de la after de către mama ei. In ziua aceea fusese tatăl cel care o luase. Se distraseră frumos împreună, râzând, mergând in parcul de lângă casă unde s-au întâlnit cu prieteni si au continuat joaca.

Poate lucrurile nu se desfășuraseră chiar ok, poate ceva certuri între prieteni avuseseră loc, poate fusese un pic certată, poate ziua fusese deja prea lungă pentru ea. Cert e ca era deja 9 seara si de-abia atunci mama ajungea acasă.

Sigur și ea era obosită tare după o zi atât de lungă și poate ar fi vrut un pic de bucurie la intrarea in casă. Copila părea liniștită dar…. intrarea mamei i-a stârnit o reacție exact opusă bucuriei. Ce ar fi fost foarte la îndemână din partea mamei foarte obosite, era să se arate foarte afectată de comportamnetul fetiței care o jignea. Sau să se enerveze. Poate chiar mai rău, să țipe si ea.

Mama a înțeles starea emoțională a fetiței dar nu a mai încercat să folosească logica ca altă dată (oricum in acea stare nu ar fi funcționat) ci a intrat in jocul ei, conectându-se emoțional. Avea dreptate draga de ea să fie supărată si nervoasă. Fapt care i-a permis fetiței să și verbalizeze motivul supărării “tu trebuia să ma iei!”

Si mama a mai facut ceva dupa ce s-a conecatat si a aflat exact motivul supărării: a transformat totul in joacă : ” ia sa fie pedepsită mama”; “poate o tragem un pic si de urechi” sau ne prefacem ca îi dăm un șut in fund. Starea de control si empowerment nu doar ca a stârnit râsete si voie bună dar i-a dat fetiței voie sa își dea seama ce mult o iubește pe mami, cât de mult i-a lipsit si cât de mult își dorește de fapt sa o îmbrățișeze.

Conecteaza-te si redirecționează.

Sunt Laura. Te aștept si pe mamide2.

sursa foto : copilul.ro

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s