Ca și părinți ne confruntăm adesea cu o grămadă de provocări pe care la momentul în care se întâmplă fiecare le gestionează cum poate, cum e inspirat, cum știe din experiențe anterioare etc. Cu siguranță atunci când ne lovim de situații neplăcute, nu le considerăm “provocatoare” ci chiar enervante, frustrante, dureroase poate. Iar aceeași poveste, iar aceleasi probleme, iar țipete, iar dezorganizare și toate fix când nu ai timp de pierdut, când trebuie sa ajungi la fix undeva, când sună telefonul etc.

Unul din cele mai proaste momente e cel de dimineață, nu? Când toata lumea e grăbită… să ajungă la școală, la serviciu, la vreun curs… și mai ales acum când frigul și întunericul de afară nu ne ajută. Așadar orice vine pe deasupra face să dea peste, ca oala sub presiune. E clar ca tot zenul si mindfulnessul tău poate zbura cât colo mai ales dacă nu ai avut vreo noapte prea bună.

Ce poți face? Să fii pe cât de monoton și organizat se poate. Rutina e minunată!!

Nu e momentul să fii creativ, crede-mă! Nici măcar in sensul bun! Adică, dacă rutina voastră e să mancați, să vă îmbrăcați și să plecați, rămâi la asta. Nu e momentul să pui muzică și să faci spectacol pentru a ridica nivelul mării. Poate tu te-ai trezit cu energie, ai ceva important care te motivează într-un mod plăcut, etc… dar copilul tău, nu și nu știi cum va percepe toată agitația ta. Poate bine! Dar dacă trezești uraganul?? 😀

Da, poți încerca altceva dar atunci asigură-te că ai cel putin 10 min in plus la dispoziție față de timpul normal. Știu, nu mai e spontaneitate, întrebarea este ce îți dorești la prima oră?? Ce e mai important? Liniște sau spontaneitate? Sau poți crea o rutină pentru timpul săptămânii de lucru si o alta pentru weekend. Toată lumea ar aprecia atunci și mai mult weekendurile.

Dar dacă, asta e…dezastrul s-a produs deja si șimți cum vine bulgărele de zăpadă?

Respiră! Take your time și calmează-te tu mai întâi!

Știu că poate părea o bazaconie pe care toata lumea o spune și nimeni nu o face dar care chiar funcționează. Dacă dezastrul deja s-a produs si copilul începe să țipe ori nu îi convine nimic, e momentul să tragi adânc aer în piept de câteva ori. Nu e timp pierdut, ci investit cu folos. In primul rând pentru că nu izbucnești și tu. In al doilea rând, pentru că e un semnal important pentru copil : transmiți calm si siguranță. In al treilea rând, pentru că, dacă obișnuiai să intri în jocul lui și acum nu o mai faci, s-ar putea sa fie o surpriză și chiar să se oprească. Poți adăuga,

Un time-in în loc de time out!

știu că fix de asta nu ai chef acum când nici nu vrei să privești ceasul pentru că ți se face instant rău. Dar dacă ai respirat mai înainte sigur ai resursele necesare pentru asta. Suntem obișnuiți să dăm “time out”, ultimatumuri, pedepse : “mergi în camera ta și calmează-te”, “număr până la 5 și faci ce te-am rugat”, “te potolești acum, altfel…”

Dar ce-ar fi să facem diferit un pic? Și nu mă refer să îl iei cu “văd că ești foarte nervos, cu ce te pot ajuta?”. Nu poți spune asta în timp ce tot corpul tău transmite altceva.

Dar poți încerca să stai cu emoția lui. Si a ta. E greu. E neplăcut. Dar poate ne amintim că fiecare emoție durează 90 de secunde și apoi trece. S-ar putea să găseasca singur soluția.

În drum apoi spre școală, după ce atmosfera se schimbă, poti încerca sa explici ce s-a întâmplat si sa vezi cu el ce ar putea rezolva astfel încât sa găsească singur soluțiile. In acest mod, se va simți stăpân pe situație, puternic. Soluțiile vin de la el, nu sunt expuse din exterior și își va aduce mai ușor aminte data viitoare. Și nu fi aspru cu tine ori cu el dacă lucrurile nu funcționează din prima, a doua, a noua încercare. E nevoie de practică continuă.

Laura Gherghe

Posted by:lauragherghe

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s