Primii cultivatori de tuberoze din România au fost câteva familii de sași care s-au stabilit in Hoghilag si au adus cu ei și bulbii miraculoși. Culturile de tuberoze au existat numai in această zonă deoarece sașii nu dorit nici sa vândă nici sa transmită mai departe cunoștințe despre cultivarea și menținerea acestei plante.

După plecarea lor din țară, însă, meșteșugul cultivării tuberozelor a fost “furat” de către cei rămași și astfel culturile de tuberoze s-au extins și în alte zone. Acum in Hoghilag mai exista în jur de 30 de familii care dețin culturi de tuberoze deoarece planta înflorește la 3 ani iar peste iarnă bulbii trebuie scoși din pământ și protejați.

Cu un miros îmbătător, asemănător cu cel al crinilor, tuberozele nu își dezvăluie ușor secretele și nici nu sunt lesne de cultivat.

Din păcate, cultivatorii din Hoghilag fac acest lucru doar din pasiune, florile gingașe neputând să le fie neapărat și o sursa de venit rentabilă.

Cel mai prielnic moment când pot fi admirate tuberozele este seara, in lunile de vara, mai ales luna august. Atunci florile se deschid iar parfumul răspândit este amețitor! La nivel internațional, tuberozele sunt folosite in industria cosmetică și a parfumurilor, nu și la noi din păcate.

Noaptea Tuberozelor este un eveniment organizat la început de august din dorința de a ajuta comunitatea din Hoghilag și de a-i încuraja sa continue cultivarea gingașei plante.

Cu acest prilej se fac tururi ghidate prin grădinile sătenilor, se organizează seri de concerte de muzică clasică direct la marginea plantației și poze în lanul de tuberoze. Le puteti recunoaște casele după plăcuțele cu flori de la porți.

Iar dacă ratați Noaptea Tuberozelor, fiți siguri că oamenii vă primesc cu brațele deschise oricând. Sunt bucuroși de oaspeți si de povești iar singura plată pe care le-o puteți face este sa cumpărați câteva fire. Si asta doar dacă doriți, dar la 3 lei firul spuneți si voi dacă nu merită să luați un mănunchi serios?!

Mâine e începerea noului an școlar, ocazie minunată de a primi și oferi flori. Dacă luati tuberoze (mai ales unele care au nuanțe de roz ceva mai mult) s-ar putea sa fie aduse chiar din Hoghilag, așa că ajutați cu un gest mic și comunitatea de acolo. Iar la anul sa nu uităm de festival!

Locuri si oameni frumoși să avem de descoperit! Va aștept pe mamide2.

Posted by:lauragherghe

2 replies on “Povestea tuberozelor

Lasati un comentariu