Cam asa a sunat promovarea evenimentului lansarii primului roman al #Printeseiurbane pe facebook. Si era vorba de duminica, 20 noiembrie 2016. Pe « Printesa Urbana » o stiu si eu ca, majoritatea dintre voi de pe blog, din cartile ei dar de ea m-am simtit cumva apropiata prin gingasia ei, prin puritatea gandurilor, prin naivitatea inimii !! Asa ca am mi-am comandat fumos cartea de la editura, a venit inainte eveniment cu tot cu dedicatie, m-am pregatit pentru eveniment (rochita in ton cu coperta cartii si flori tomnatice in brate) si am purces catre lansare cu inima incarcata de bucurie si emotie.

Emotie, pentru ca exact cu un un in urma (Duminica, dar pe 22 noiembrie) sosea pe lume #printesa mea. Asa sunt eu : fac tot felul de analogii, asa ca mintea mea nu s-a putut abtine in a face o analogie intre lansarea primului roman al #printesei urbane si venirea pe lume a #printeseiAmyra si instinctele mi-au fost reactivate, cand, pregatindu-ne pentru poza, Ioana imi zice mie si fiului meu, care ma insotea la lansare, « sa inconjuram printesa » .

Despre ce este viata noastra, daca nu despre relatii ? Si pornind de la ceea ce este cartea de fapt si anume relatia de prietenie dintre 6 femei, Ioana a conceput foarte frumos lansarea cartii ca o sezatoare la care si-a invitat cele mai bune prietene, toate femei care sa vorbeasca despre femei si relatiile pe care le au cu femeile, intr-o locatie stilata si cum altfel decat inconjurate de copii, de chiote si veselie. Ioana si-a prezentat invitatele, dintre care mie imi era cunoscuta doar #OtiliaMantelers : prietene, rude, scriitoare, femei de suflet care i-au fost mereu aproape, fiecare in alt fel.

Reprezentanta Editurii Univers este cea care a vorbit un pic despre #IoanaChicetMacoveiciuc si ce reprezinta ea in peisajul beletristic romanesc si despre roman, spunand ca « o asemenea carte nu exista la acest moment in Romania, scrisa de un scriitor roman », o carte de un umor fin dar care nu ocoleste realitatile crude ale vietii, in special viata de femeie cu copii,  si care reuseste sa aduca o nota de optimism si lumina. Ioana este o scriitoare care stapaneste foarte bine arta scrisului si un scriitor foarte prolific de vreme ce a reusit sa scoata 4 carti in numai 2 ani, avand o voce distincta inca de la prima sa carte, un best seller, de altfel.

Dupa aceasta scurta prezentare, microfonul Ioanei a hotarat sa duca lansarea in acel registru de sezatoare despre care va vorbeam, in care fiecare sa fie libera sa vorbeasca sau nu despre femeile din viata sa si relatiile cu acestea. Asadar Ioana a pregatit cateva intrebari la care invitatele au raspuns, fiecare dupa chipul si experienta fiecareia :

  1. Omul la care apelati pentru prima data cand aveti nevoie este cumva o femeie ? Daca da, de ce ?
  2. De ce femeile sunt atat de competitive unele cu altele ?
  3. In ce moment al vietii foarte frumos sau foarte greu ati simtit nevoia sa impartasiti cu o femeie ?
  4. Ce au femeile atat de misto ? De ce se lipesc atat de usor unele de celelate (dar se si cearata la fel de usor ) ?
  5. Este ceva ce nu ai putea ierta niciodata unei prietene ?

Intrebari pe care fiecare femeie ar trebui sa si le puna (eu o voi face inainte de a incepe lectura « Miercuri, respiram ») si sa incerce sa raspunda cat mai cinstit ! Cu siguranta, ceva se va edifica in mintea si lumea ei si va vedea de ce uneori lucrurile s-au intamplat intr-un anumit fel. Martusisesc ca eu cel mai mult am rezonat cu Petronela, cu ideile si raspunsurile ei.

Seria intrebarilor a fost incheiata foarte frumos – nici daca era regizat nu iesea mai bine- cu o minunata fetita (tot Ioana, daca nu ma insel) care a luat un microfon, s-a prezentat, si foarte dezinvolta, a raspuns invitatiei Ioanei de a spune face ceva : o poezie, un cantecel, asa ca ne-a incantat cu « Podul de piatra »… 😉 minunat !!

O lansare primavaratica, cu muguri de optimism si zumzet de copii ! O lansare la care ne-am facut si prietene : eu pe Monica, Arthur pe Nadina, de parca ne-am fi stiut de-o viata (relatii de femei cu femei la lansarea unei carti despre relatiile dintre femei…ironie sau nu ? )

O sa revin dupa ce citesc si cartea ! 🙂

Ne vedem si pe Facebook, mamide2, like daca rezonati !

Posted by:lauragherghe

2 replies on “Duminica lansam, «Miercuri, respiram » – Ioana Chicet Macoveiciuc

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s