• “A dracului umezeală,  îți intră în oase și nu o mai scoți!”, zise un bărbat tânăr, aşezându-se pe un scaun la bar. Apoi, adresându-se barmanului care se oprinse în fața lui : ” Un whisky dublu, da ‘ fără gheață,  te rog!”  “Vreme câinească,” continuă el litania ca pentru el.
  •  “Eu nu înțeleg ce aveți voi cu expresia asta, zău”, se auzi o voce feminină gravă dintr-un colț întunecat al barului. “Câinii sunt cele mai loiale și gingaşe animale”, zise ea trecându-şi mâna prin gulerul de blană al jachetei şi înfiorându-se ușor. Bărbatul tânăr se întoarse, își luă paharul de  whisky și se îndreaptă spre masa la care era așezată aceasta.
  •  “Statistic vorbind, e o vreme absolut normală pentru această perioadă a anului. Așa e în noiembrie în București: plouă,  e ceață si frig”, se amestecă în vorbă un bărbat de vârstă mijlocie, împingându-şi cu degetul mijlociu ochelarii mai adânc pe nas.
  • “Ești așa….simpatic, Audit”, îi zise femeia trecându-şi ușor degetele prin părul acestuia. Tânărul avu o tresărie pe scaun, se lăsă apoi pe spate relaxat şi luă o gură zdravănă de whisky din pahar. Se făcu liniște. Barul era situat la demisol, iar în afară de ei nu mai era nimeni. În surdină se auzeau acorduri de jazz și picurat de apă în în țevi. Fiecare rămăsese împietrit cu gândurile lui pentru o clipă. Probabil se întrebau ce misiune îi așteaptă.Trebuia sa fie ceva important din moment ce fuseseră chemați toți în mare grabă la ceas de seară. În clipa următoare intră în bar val-vârtej, cu umbrela şiroind de apă un tip grizonat, bine făcut.
  • “Bună seara băieți,… Doamnă! “, zise acesta, dând mâna bărbăteşte cu ei și sărutând simbolic mâna Doamnei. Era șeful, Enermed Impex, un tip respectat în branșă și temut de către adversari căci avea cei mai buni oameni și era incoruptibil. Mulți, mai ales de la putere,  încercaseară să-l mituiască,  însă fără succes, alții merseseră și mai departe încercând să-l elimine sau să-i ştirbească imaginea. Însă Enermed Impex avea o experiență de peste 18 ani în domeniul energetic și cei mai buni doctori ingineri atestați de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice ca auditori energetici de gradul I. În plus erau imbatabili ca preț și rapiditate.
  • “Pe scurt dragilor avem Spitalul de Urgență, proaspăt reabilitat, grădinița 207 și podul peste Dâmbovița de la Târg. Cei din opoziţie nu se dau în lături de la nimic ca să-i distrugă pe cei de la putere. Pe de altă parte și cei de la putere încearcă sa ne mituiască, să ne facem că nu vedem lucrurile în neregulă şi să dăm un certificat energetic de clasa A acolo unde poate este de fapt de clasa E, F. Toți pun presiuni pe noi din toate părțile. Au încercat chiar şi cu surse exrerne…”

certificat-energetic

  • “Mama lor de nenorociți”, scăpă printre dinți Audit.
  • “Știm ce avem de făcut Șefu’, spuse Certificat calm. Certificat Energetic era bărbatul tânăr. Pe acesta se baza acum Enermed să își facă treaba temeinic, rapid, discret și eficient. Dar avea nevoie și de Audit pentru a veni cu soluțiile potrivite si de Termoviziune pentru scanarea completă a situației. Impreună erau trio-ul imbatabil pe care se baza Enermed de fiecare dată,  iar acum mai mult ca niciodată.

După această discuţie scurtă, Şeful plecă. Audit se ridică şi el în grabă. Trebuia să ajungă acasă înainte de ora 10 ca să îl culce pe acela micul. Certificat îşi termină băutura şi se ridică :

  • „Te însoţesc până la maşină? O întrebă el pe Termoviziune. Aceasta se ridică încet, trecu înaintea lui fără nicio vorbă şi se îndreptă spre ieşire.
  • „Ştii, cred că o să-mi iau un câine în curând. Îţi plac câinii, nu-i aşa?” Nu mai aşteptă răspunsul lui, intră în maşină şi demară.

A doua zi dimineaţa, când Certificat ajunse la Şcoală, Audit îl aştepta în parcul de alături. Auditul Energetic pentru Şcoală era deja gata. Cum se aştepta găsise o grămadă de probleme  mai ales la sistemul de încălzire şi ventilare. Anvelopa clădirii, iluminatul, sistemul de răcire, apa caldă erau OK. Dar instalatiile din subsol trebuiau refacute şi înlocuite cu conducte noi şi izolate. În raportul său scrisese care erau cele mai avantajoase soluţii, rapide şi ieftine. Certificat se uită rapid peste raportul întocmit de Audit şi zâmbi satisfăcut.

audit-energetic

La scurt timp, lângă ei apăru şi Termoviziune. Era echipată de teren. Termografia în construcţii nu era invazivă, evident doar era o doamnă! Ea avea o metoda nedistructiva de a determina variaţiile de temperatură la suprafaţa anvelopei unei clădiri, prin care putea constata dacă sunt pierderi de caldură sau nu. Folosea o cameră de termoviziune în scanarea clădirii cu raze infraroşii iar înregistrările erau convertite în imagini color foarte simplu de înţeles de către toată lumea dar pe care ea le interpreta pentru fiecare clădire scanată pentru a elimina orice dubiu.

Pentru Şcoală lucrurile stăteau destul de bine. Nu erau infiltraţii excesive de aer nici zone predispuse condensului sau mucegaiului dar identificase câteva conducte îndundate. Audit avea soluţii pentru toate. Şi se puteau face rapid, fără ca „opoziţia” să se sesizeze. Certificat intră şi el în acţiune, discret şi rapid.  În 10 minute era gata. Pe baza observaţiilor sale atente, a măsurătorilor şi ochiului specializat certficatul energetic era gata. Aveau deci profilul energetic al Şcolii la acel moment. Aceeaşi treabă trebuia executată rapid şi la Spitalul de Urgenţă si la pod. Se hotărâră să meargă separat şi apoi să se întâlnească pentru a pune cap la cap rapoartele. Dar în acelaşi timp trebuiau să fie atenţi să nu fie observaţi şi deturnaţi de către … „rău-voitori” sau „bine-voitori”. Spre seară se revăzură la o cafenea de lângă Târg, la piciorul Podului peste Dâmboviţa. Aveau toate raportele, treaba era făcută, lucruile nu aratau rau si aveau solutiile!

  • „Încă o misiune încheiată cu succes”, spuse obosit dar mândru Audit.
  • „Te îndoiai micuţule? Îl întrebă Termoviziune zâmbind.
  • „Mâine le trimit certificatele enrgetice prin poştă tuturor”, spuse Certficat. „Aşa a zis Şefu’ că e mai bine să facem în aceste cazuri.”
  •  „Eficienţă, preţ excelent şi 24 de ore până la obţinerea certificatului, ce să mai zic dragilor! Felicitări! Bem un vin împreună?” propuse Şefu’ care apăruse alături de ei. Fusese îngrijorat că oamenii lui vor fi împiedicaţi să-şi facă treaba dar aceştia se dovediseră încă o dată adevăraţi profesionişti.

Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2017 de un mic agent in devenire.

Posted by:lauragherghe

3 replies on “Un trio … energetic de succes

Lasati un comentariu