legume_roli-roOau, ce bine !”

“Minunat !”

“Nemaipomenit !”

“Ce sete imi mai era !”

  • “Ah, cat eram de uscat !”
  • “Doamne cat de minunat !”
  • “Ce racoritor !”
  • “Asa, mai vreau ! Inca un strop !”
  • “Toarna, toarna, nu imi pasa, vreau sa fiu cea mai frumoasa !”

Cam asa se auzea din gradina de legume, toate bucuroase tare ca ploua cu picuri mari peste ele ! Cam de mult nu mai plouase si erau tare-nsetate, unele chiar si uscate, imbatranite inainte de vreme de arsita soarelui si de vantul nemilos ! Le mai uda batranelul cu cate-o canita mica de apa la radacina dar asta de-abia le ajuta sa se mentina in viata ! Le era drag batranelul si ele lui pe semne din moment ce toata ziua si-o petrecea printre ele. De cum venea primavara pana toamna tarzior, cand cadea bruma cea groasa, tot pe langa ele sta, le-ngrijea, le ocrotea ! Plivea cu mainile-i noduroase si arse de soare vrejurile mai uscate sau buruienile rautacioase ce atata asteptau : sa le ia si ultimul strop de apa sau loc, sa le sufoce ! Dar el, nu le lasa nicioadata sa-si faca de cap prea mult ! Se mai intampla cateodata sa lipseasca cateva zile-n sir…nu stiu unde disparea dar mereu se intorcea si mai cu drag le ingrijea.

Acum a fost mai mereu in preajma lor, ba cu sapa incerca sa le adune pamantul langa radacina mica ca sa tina umezeala, ba sa smulga buruiana ca sa nu manance aceea din putinul ce-l avea leguma cu greu crescuta, ba sa-i puna un pic de apa….dar seceta tot dura de ceva vreme si parca nu mai avea nici un rost.

Il vedeau cum isi punea mana la frunte si-apoi se uita pe cerul mare….niciun nor !

Alta data isi lua pledul si se aseza jos langa ele, le privea, le cerceta, lua pamantul in palma si adormea cu cate un fir de iarba in coltul gurii, visand la cine stie ce.

legume2Dar uite ca azi, pe neasteptate venise ploaia….Doamne si ploua atat de frumos, cu picaturi mari, pline si bune. Rosiile isi deschideau coditele si se lasau mangaiate de apa curata ! Ardeii se lafaiau si-nsfarsit isi aratau culorile (arsita le prafuise pe toate) ; varza toata se-nfoia si rasfoia, ca s-adune cat mai mult apa-n ea ; castravetii si mai mari si mai micuti toti erau acum frumosi, din cutie parca scosi ; fasolica lunguiata se-ndoia sub greutatea apei, mazarea se scutura si nu-nceta sa rada ; si cartofii sub pamant jubilau si strigau prin frunze toata bucuria lor ; brocoli isi scutura buchetele si apoi iar le umplea ; busuoicul se-nfoia si mai tare parfuma toata gradina ; si dovleacul cel greoi care rar se baga in vreo discutie, acum mustacea. Ba o rosie mai grasa, de atata ras a crapat de sus in jos !

Si acum de la o vreme, dupa ce se saturasera si se inviorasera si trecuse bucuria aceea nebuna, incepura sa se uite una la alta, sa respire aerul reavan si sa se mai potoleasca. Cand se auzi o tomata galbioara, ca un soare luminos, laudandu-se ca ea e cea mai frumoasa, regina legumelor, ca are si vitamine si multe saruri minerale, fier, fosfor, magneziu, calciu si ca al sau licopen il apara de batran de toate bolile.

Celelate legume se uitara neincrezatoare la tomata galbioara, adica da, era perfect adevarat ce spunea ea, dar sa fim seriosi, regina legumelor ? Era prea mult ! Cine se credea ? Dovlecelul, care pana atunci nu prea se bagase in discutie, savurand ploaia deasa de sub frunzele sale mari si tepoase raspunse :ardei

  • “Eu sunt o sursa excelenta de potasiu si mangan pentru baranelul nostru si mai am si vitamine B1, B6 si C si il apar pe acesta de gastrita, ulcer, pot sa il ajut si la memorie sau sa-i reglez tensiunea, inima eu i-o tin vie, deci cred ca mie mi s-ar cuveni sa fiu regele legumelor !”
  • “Chiar asa ? se ratoi castravete. Eu am multe vitamine si saruri, potasiu, magneziu, calciu si enzime numeroase ca sa-i usurez digestia. Eu ii tin rinichii tineri si-l feresc de diabet! Deci ce ziceti dragi surate, nu as fi mai potrivit pentru titlu de rege al gradinii de zarzavat ?”
  • brocoliCe vorbesti acolo tu ? “se auzi fasolica. “Eu am fibre, proteine, mult magneziu si mult fier, ii curat tot organismul de toxine ucigase, plus ca poate sa ma consume oricand, in orice perioada a anului ! Asta e o calitate !!! Nu doar vara sau primavara sau toamna ! Eu nu sunt « sezoniera », tanara sunt foarte gustoasa dar batrana si mai si ! Eu sunt regina gradinii !”

 

Iata ca de sub pamant, murmurara morcovii, ceapa, usturoiul, ridichiile, cartofii si sfecla rosie, chiar si telina trufasa.

Da ce ziceti voi acolo ? Sau credeti ca daca noi, stam ascunse sub pamant, suntem mai prejos ca voi ? Avem multe vitamine, minerale, proteine si culegem din pamant tot ce el are mai sfant ! Nu ne pierdem in eter si nici mult nu glasuim dar cu toate cred ca stiti ca suntem cele mai bune, mai gustoase, sanatoase ! Pai atunci de ce copiii mici, dupa lapte ar incepe direct cu radacinoase ? Ziceti voi ? E un semn clar ca regina legumelor este din sectorul nostru. Uite de exemplu sfecla : paie a e singurica care nu pierde nimica nici de batranelul nostru o fierbe, o coace sau o mureaza sau cruda o savureaza. Eu zic toti sa o votam !!”

  • “Mmmmm, nici nu vreau sa ma gandesc ! se infoie toata varza. Pai ce eu degeaba il protejez pe dragutul batranel de toate problemele ? Carotenul meu previne aparitia cancerului, ii cicatrizez ranile toate, il ajut si la stomac si ce placere ii mai fac iarna cand ii invelesc carnea dulce preparata ! Nu exista sarbatoare sa nu ii fiu eu alaturi, nu ca voi, din cand in cand !! Gata, ce mai tura vura, eu va sunt regina !”

Ascultand la ele toate, cum se mai certau de zor care sa fie regina legumelor, nucul cel batran din vie, le privi gingas de sus :

“Dragi legume, ascultati-ma un pic ca eu sunt batran de-acuma si stiu bine ce va zic ! Multe am vazut de cand pe aicea imi fac veacul, in gradina, si am prins si vremuri bune si mai rele si caldura si lumina dar si frig si intuneric si ger mare si va spun : toate sunteti MINU-NA-TE ! Nu exista cel mai bun, nu poate fi o regina caci asa sunteti voi toate !! Si ar trebui sa va bucurati de atat diversitate ! Sa fiti mandre ca puteti de cand primavara vine pana la cea viitoare sa ii tineti de urat mosului ce va-ngrijeste ! Si ca proaspete, murate, tinere sau batraioare ii puteti servi in totul si-l ajutati fiecare. Credeti voi ca este una cea mai tare dintre toate ?? Nu exista ierarhie ! Si asa cum o mamica isi iubeste puii ei asa si batranul nostru ne iubeste pe toti si stie ca fiecare e cel mai bun, cel mai tare din parcare ! ”

“Eu zic sa va pregatiti, bine c-a plouat acuma si sunteti toate frumoase, si curate si gustoase, colorate, parfumate ca am auzit un zvon : cica din oras soseste un copil, un pici de-o schioapa ce ii e nepot mosneagului (stiti voi, cand lipsea el dragul….pe acolo se ducea, sa isi vada nepotelul) si care nu prea cunoaste darul fiecareia dintre voi. Pe el sa il cuceriti cu arome minunate, cu texturi nenumarate si cu gusturi fel de fel, sa il ajutati sa creasca falnic, drept ca un stejarel si sa isi doreasca dragul sa mai vina pe la voi, sa va culeaga pe toate, sa povesteasca despre voi ! Hai regine minunate, de acum gata galceva, ca s-a si intunecat si chiar si ploaia a stat !”

Dragile legume nici macar nu observarsera ca se oprise ploaia si ca soarele plecase la culcare. Se uitara unele la altele cu drag si obosite de atata sporovaiala si galceava, isi scuturara capetele grele de ploaie si de somn, cascara fericite si inchisera ochisorii. Fiecare visa cum se intalnea cu nepotelul batranului si cum sa faca memorabila aceasta intalnire !

Ne vedem si pe Facebook, mamide2, like daca rezonati !

foto :fiseprescolari.Blogspot.com

 

 

Posted by:lauragherghe

One thought on “Galceava legumelor

Lasati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s